Citat:
Prvobitno poslao korisnik dr_misha
Hvala, valjalo bi to da zavrsim sto pre, uspecu valjda do kraja godine! Verujem to za zivce, jer najveci problem su obe skole u Srbiji. Sacramento trazi da skole licno dostave dokumenta, a one to ne rade. Srednja jos moze da se nagodi sa tobom da ti spremis sve I stavis u kovertu a oni da posalju samo. Na visoj su mi rekli da ne znaju da li mogu cak I to da urade. Kad pogledas kineze, filipince bude ti krivo. Njima je vec sve spremljeno za dolazak ovde. Luda kuca, valjda cu istrajati u ovome, isplatice se jednog dana  Kazi mi samo kako se tebi citi taj NCLEX test, jel bas puno tezak?
|
Koliko je znam iz srednje nema potrebe da se salje celokupna papirologija jer cinjenica da si zavrsio srednju medicinsku njima nista ne znaci. To je za njih "high school", kao i svaki drugi. Ono sto je bitno jeste visa skola, to se gleda, jer si tu stekao titulu RN tj. strukovnog (viseg po staroj nomenklaturi) medicinskog tehnicara.
Znam da visa u BGD pravi probleme oko slanja transkripta i popunjavanja papirologije na Engleskom. To je informacija iz prve ruke. Moja bivsa cimerka, visi fizioterapeut, je morala da potegne za BGD da bi iskamcila sve te potpise i papire... Od natezanja, do pretnji, svadje... Srecom pa je direktorka (Andjelka, ne znam da li je jos uvek na toj poziciji) ispala totalno fer i ispotpisivala sve sto je trebalo, mada je citava hajka bila doci do direktorke... A onda kad sve to nekako iscupas iz Beograda, sve to saljes u Sacramento i onda oni obradjuju slucaj... I to ume da potraje... Dobiti zivu osobu u nadleznom ministarstvu u Spriengfiled, IL je skoro nemoguce, kad god sam zvao da proverim sta se dogadja sa licencom cekao sam po sat, i odustajao jer nije vise bilo svrhe... Posle NCLEX-a trebalo im je 3 nedelje da mi izdaju licencu, mada sam ja jos i dobro prosao jer su neke moje kolege iz skole cekale i duze...
Filipince nemoj da uzimas za poredjenje. Njihov ceo sistem obrazovanja medicinskih sestara je zasnovan na "izvozu" kadra. 70% onih koji izadju iz skole momenatalno ide preko i sistem je toliko razradjen i uhodan da za njih nema zime. Ima ih svuda. Sve moje kolege sa posla su bile po Kuvajtu, Kataru, Emiratima, Saudijskoj Arabiji dok su sredjivali papire za Ameriku. Ima ih po celoj zapadnoj Evropi... Skoro sve skole su im na engleskom, plan i program totalna kopija americkih, i iz skole svi do jednog izlaze sa titulom RN-BSN. Glupa stvar je sto oni na faks krecu vec sa 15-16 godina (do tad zavrse i osnovnu i srednju) i vec sa 19-20 postanu BSN. Kad napravis paralelu, nemaju oni nista vise obrazovanja od nasih sestara sa srednjom, ali su skolski sistem tako koncipirali i oni ovde dolaze na velika vrata, a nase sestre sa srednjom moraju sve od pocetka...
NCLEX... Moje iskustvo sa NCLEX-om je bilo cudno, a to ce ti reci svako ko ga le polagao... Sistem je po tipu CAT (Computerized Adaptive Testing) sto znaci da broj pitanja na testu nije fiksan. Recimo da je raspon za LPN 75-205 pitanja, a za RN 85-265 pitanja. Dakle, kad krene test u zavisnosti od toga kako odgovaras na pitanja (tacno ili netacno) sistem sam dodaje pitanje ili prelazi na sledeci "topic" (samo sto ti nikad ne znas kad ce da te prebaci na sledeci "topic"). Nigde nije precizirano koliko procentualno tacnih odgovora treba da das da bi polozio. Neka moja analiza je preko polovine mora da bude tacno mada neki spekulisu da je prag 60%. Ranije je test bio mnogo laksi, na jedno pitanje si imao 4 ponudjena odgovora i samo jedan je tacan. Sada su poceli da da ubacuju "select all that apply" (zaokruzi sve tacne), a da pri tom ne znas da li su tacna 2 ili 5 od ponudjenih 6 (recimo za 3 si siguran, a onaj cetvrti te kopka). Poceli su da ubacuju i pitanja sa slikama pa treba da kliknes tacku gde ocekujes da ces da vidis ovo ili ono, ili recimo gde ces stetoskopom najbolje da cujes mitralnu stenozu. Cesto umeju da daju isecak EKG-a, ali pitanje bude bezobrazno - ne da prepoznas aritmiju nego da odgovoris koji lek ocekujes da ce lekar prepisati za datu aritmiju ili jos bolje, za koji lek treba da pozoves lekara i proveris da li je siguran da je bas taj lek izbora. Vrh vrhova - poceli su da izbacuju i audio pitanja - plucni ili srcani zvukovi pa da prepoznas sta je ili koja je bolest najverovatnija (dakle srcane mane i abnormalni plucni zvuci)... Meni je test stao na 85 (ja sam izlazio zasad na NCLEX-PN), i od tih 85, 34 pitanja su bila "select all that apply"

Za recimo 15-ak pitanja sam znao odgovor u momentu, ostala sam morao da procitam par puta jer vole da uviju i stavljaju duple negacije pa treba biti pazljiv. Odgovor na jedno pitanje sam onako iskusno "lupio" jer nisam razumeo dve reci u pitanju i nisam imao pojma sta se trazi od mene

Gomila pitanja su u fazonu - zaokruzi najtacniji. Isto tako dosta pitanja "sta cete prvo (ili poslednje) uraditi u ovom ili onom slucaju" a sve ponudjene intervencije su primenljive za dati slucaj (moras da znas algoritam - sta je prvi, drugi, peti, poslednji korak u datom pomenutom slucaju).
Dobra stvar kod NCLEX-a je sto imas dosta banki pitanja, i dosta knjiga za pripremu. Saunders, Kaplan i Lippincott su odlicni sto se knjiga tice. Banke pitanja NCLEX-3000 i NCLEX-4000 su odlicne (do sada bi vec na trzistu trebao da bude i NCLEX-5000). Kad proradis sve te banke poprilicno udjes u stos i krenes da razmisljas na nacin koji oni ovde favorizuju - "Critical Thinking". Na ispitu neces videti ni jedno isto pitanje, ali radeci banke pitanja videces otprilike sta je "high yield" i na sta posebno treba da obratis paznju.
Sume sumarum, ispit nije tezak, dosta nekih gluperdi iz mog razreda je to polozilo iz prve. Za nas koji smo vise navikli na usmene ispite, i na totalno drugaciji sistem testova, americki standardizovani testovi (NCLEX izmedju ostalih) umeju da budu poprilican izazov (very "challenging"), i zahtevaju vreme u smislu da udjes u stos i pocnes da razmisljas na taj njihov nacin...