![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Sto se tice Silicon Valley-a, jedan kolega je otisao tamo da radi u istoj firmi koja ima predstavnistvo i kod nas i dobio solidnih $85k na pocetku. Kasnije je to islo i do 90, ali otprilike manje IT firme ne mogu bas da probiju 6 figures, cak i u dolini...
Mada ja mislim da cak i da placas stan $2k (1BR pristojan) u Bay area, moze sa 90ak k da se zivi pristojno. Mada income tax u CA ubija u pojam :S |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Podvlacim, ovo je dobronameran komentar, jer forum pratim duze vreme i kad god dodje do rasprave u koju si ti upletena, pocinje na isti nacin, kao da pratis neki pattern ili ne daj Boze trolujes(sto nije istina jer s druge strane nadjoh i mnogo korisnih postova s tvojim potpisom). |
|
||||
|
||||
![]()
Bravo Zana! Citajuci komentare ovde, 70, 100, 150 k plate... i definiciju ''normalnog'' zivota u Americi, dovodim u pitanje licni zivotni standard. Imam utisak da sam dirt poor. Mislim da je za Americki ''normalan'' nacin zivota sasvim dovoljno $30-50k, bez obzira ziveli u Fargo, ND ili u Njujorku i SF'sku. *hejt* :P
Prve godine, plata za tax return je bila $22k, u Njujorku! Ok, imao sam deal za kiriju koju sam placao malo za NYC, i pored toga sam ziveo ''normalno'' za srpske uslove. Te prve godine sam uspeo da ustedim pare, odem dva puta u Europu, prodjem okolne gradove. Soping, i neke fency izlasci nisu za mene, pa i nisam trosio pare na to. Poredeci zivot ovde sa $20-25k u NYC, i zivot u Srbiji.... imao sam standard srpske plate od 500 eura. Ok, svi smo ovde dosli za zivimo bolje od Srbije, ali za pocetak, Americki minimalac je uveliko veci od zivota u Srbiji sa minimalnom platom.... sto je za pocetak sasvim OK.
|
|||
|
|||
![]()
OK posto ovde cini mi se pocinju da se sire neke ne bas previse tacne informacije, dacu samo par podataka iz prve ruke a onda neka svi procene kako i koliko treba da zarade da bi mogli da organizuju svoj zivot ovde. Vec sam pisao o prosecnim cenama u nekom od proslih postova ali evo sad sazeto(cene su za NYC):
Deo grada - Astoria, Queens(cena moze biti i manja ali sa proporcionalnim udaljavanjem od grada) Stan - jednosoban($1400-$1800) Metro kartica(mesecna) - $112 Struja/gas - $80(prosek) Mobilni - oko $60 Internet - oko $60 Hrana - izmedju $600(dosta junk-fooda, veoma nezdrava i neraznovrsna) - $1100(bez junk-fooda, pojedine organske namirnice i par obroka po restoranima) Ima tu jos dosta "nevidljivih" troskova, naravno mogucnost deljenja rente sa nekim ako nadjete cimera, rentanje raznih soba po nekim zabitima ali to i nije neki zivot zar ne!? Kad se sve ovo sabere dodje se do cifre od nekih $19K/year.Naravno ovde nisu ukljucene 2 povratne karte(osvrt na prethodni komentar) do evrope(najmanje $1200).. Znaci sve zajedno oko $20K. E sad bih tebe, Smith6000 zamolio da napises nacin na koji si uspeo sve to da izvedes sa $22K a da jos i fajlujes taxe na tu sumu(gde ode skoro 30% ako si single). Ovim ne zelim nikog da niti diskreditujem niti uvredim, jednostavno ajmo ljudi sa cinjenicama ovde, cita ovo dosta potencijalnih imigranata i ovakve price znaju da pruze jako pogresnu sliku nekom ko nikad ovde nije bio. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sve i daje stan 200 dolara mesecno manje, eto ti dve povratne do Evrope. |
|
||||
|
||||
![]()
Pola polovica 2br stana sa rezijama je bila $500, kazem da sam imao deal sa stanom, pa nisam placao puno. Po Bruklinu u OK kraju mozes naci sobu od $700. Astorija je postala preskupa, i svake godine je sve skuplje. Kad sam dosao, nismo jeli po gradu, kuvali smo 80% slucajeva, bez junk fooda... pa nam je budzet za hranu bio $400 max po osobi! Ok, mi jedemo 1.5 obrok dnevno, pa mozda manje trosimo.
Nisam imao smart phone, pa mi je to bilo $30 mesecno. Cak sam placao teretanu $50-60. Pre dve godine sam povratnu do Berlina platio $800, i do Peste $900. Bas sam pogledao, sav porez sa doprinosima mi je bio 12%. U braku sam. Ne zelim da kazem da je to neka cifra za ''normalan'' zivot u Americi, ali za pocetak... dok ne stanes na noge, moze da se zivi sa malo para.
|
|||
|
|||
![]()
Sad ispade Dzordz izmislja kojekakve bahanalije i hoce da zivi u palati sa sluskinjama.
![]() Moja kalkulacija je i podsecam roditelji + dvoje male dece a lokacije NY/Dolina/Boston: - Stan 2br $2.000-$3.000, nemam nameru da vozim sat i vise vremena u jednom smeru stoga neka bude $2.500 - Automobil i gorivo $600, nov jedan auto koji se koristi za sve, vikendom da se ne sedi u stanu ceo dan nego se covek malo provoza i vidi svet - Skolice, predskolsko, skola, sport, razne lekcije i casovi $2.000 - Hrana $1.500 - $2.500 opet kako se kome svidja neka bude sredina $2.000 ----------------------- Ovo izadje $7.100. sto je godisnje neto $85.200 ili oko $125k bruto. Ovo je komotan zivot bez nekih ustezanja i brojanja svakog dinara. Ako je lokacija npr. Denver ili Austin to moze da bude dosta jeftinije ali i plate su tamo nize. Da se razumemo ja ne znam kako bih ziveo sa tvojih $19.000 u Pragu godinu dana ali eto bice da sam ja fiskalno neozbiljan. Uz to nisam uracunao mozda i jos jedan auto i restorane i slicno. Ali ako radi jedan roditelj a drugi pazi decu onda je $100k bruto upravo ta cifra koja je minimum za porodicu na ovakvim lokacijama. |
|
|||
|
|||
![]()
Na osnovu prica ljudi koji su u gradovima poput NY/Bostona/Silikonske doline, slazem se sa Dzordzovom racunicom. Bukvalno izadje oko 100k za troclanu porodicu. Pritom to je skroman zivot, nije bas neki ultra luksuz.
Ali mislim da minimum minimuma na ovim lokacijama ne moze ispod 70k (bruto) i to za par bez deteta. Tako su pokazale i moje interne racunice. Opet, pristojan zivot, nikakav extra luksuz. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja bih rekla ko i Zana,sve to zavisi sta je za koga potreba i sta je za nekoga luksuz.Ja imam rodjake sto nikad ne bi dosli ovde da zive zato sto imaju prekrasan zivot nazad kod kuce,ne idu na poso a nasledili neciju stranu penziju,i svaki dan u provod.Licno za ove tri godine prosla sam niz faze u kojima smo imali 7000-8000 iljada mesecno, ali isto i periode u kojima smo imali jedva 2000 mesecno i od toga da platis,stan,racune i sve drugo.Kod mene licno ne menja puno,osim sto u tim periodima kad imamo vece prihode stavim vise u saving account.Da nisam bila tako pretpazljiva neznam sta bih uradili kad mi se prosle godine muz razboleo od teze bolesti i nije mogo da ide na poso skoro jednu celu godinu.
Zivimo normalno ne mizerujemo ali se i ne razbacavamo sa tesko zaradjenim parama. Priustimo si neko zadovoljstvo ali i stedimo na tome sto moze da se ustedi. Na primer sama sisam mog supruga i decake,sto i nije malo ustedimo na tome svaki mesec oko 90-100 dolara,to su ti oko 1000 godisnje,pa secem kupone za namirnice i tu oko 1000 godisnje,i lako se skupi za skromni odmor ili vikend u dizni world. Ali isto tako ako mi se nesto stvarno svidja kupim ga bez puno razmisljanja. Ja i moj suprug smo oboje imali tezak zivot,nazad kod kuce,i kad dugo godina zivis bez toliko stvari i odricanja-uvidis koliko stvari ustvari i ne trebas da bi bio sretan. |
|
|||
|
|||
![]()
@Noki
Koliko kosta skolica/skola za tvoju decu? Da li pohadjaju neke vannastavne aktivnosti (trening sport, instrument...) i koliko to kosta? Koliko cesto odete u restoran da jedete (ne fast food) i koliko to kosta? Ja se potpuno slazem da se ne treba razbacivati ali ja ocekujem da mogu da priustim da sa zenom odem jednom nedeljno u restoran popijem par pica, pojedem rucak/veceru i kafu/dezert. To ce da me kosta ne manje od $100 a verovatno i malo vise, sto automatski znaci $400-500 mesecno. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |