ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.01.2014, 13:18
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Ovo je super fora, ovo jos nije bilo: Preko pecaroske do vozacke dozvole
Nego nisi napisao, jesi morao da kupis sve po redu u Walmartu: Stapove, gliste, varalice... ili je proslo sve na: "Majke mi, ljudi, ja sam pecaros!"
Reply With Quote
Staro 11.01.2014, 17:36
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Bilo je "majke mi, ja sam pecaros" Pa isao sam sa pricom da imam dozvolu za pecanje u Evropi i da li mogu sa tom dozvolom da pecam ili moram da izvadim ovde novu.

Prvo mi je izdao dozvolu za 5 dolara a onda mi je rekao da moram da platim 10 dolara u slucaju da upecam salmona ili pastrmku. Rekao sam da nema potrebe jer ja lovim druge vrste riba (posto nemam pojma kako se na engleskom kaze bilo koja vrsta ribe ). On pokusavao da me ubedi da moram to da imam jer ako me uhvate bez toga, a upecao sam patrmku, kazna je 50 dolara.
Ali nekako sam ga ubedio da cu to uzeti kasnije jer mi trenutno nije potrebno i tako je proslo sve za 5 dolara

Da znate, dozvola mora da bude Resident fishing licence, ne znam kako je u drugim stejtovima ali ovde ovo moze da bude dokaz.

Najbolje od svega je sto stvarno volim da pecam, cim bude lepse vreme doplacujem 10 dolara za salmona i pastrmku, kupujem stapove i krecem

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 26.01.2014, 22:10
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik petrojka1980 Prikaz poruke
I ja sam dosla sa medjunarodnom vozackom dozvolom, ali drzava Illinois je ne priznaje tako da dok nisam polozila nisam smela da vozim.

You can drive with your out-of-state license for up to 90 days.

To apply for your IL license, visit your local SOS Driver Services Facility with:

Your out-of-state license. You must surrender your old license.
Required proofs of ID.
See “Apply for Your IL Driver’s License” below for details, but be prepared to show proof of your:
Social Security number.
Date of birth.
Residency.
Written signature.
Payment for applicable fees (see “IL Driver License Fees” below).

Also, be prepared to pass the vision and written exams

Ovo je preuzeto sa Illinois DMV-a. Da li se sad može voziti sa međunarodnom dozvolom ili ne? Da li pod out-of-state podrazumijevaju out of Illinois ili out of USA??!!

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 03:02
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
You can drive with your out-of-state license for up to 90 days.

To apply for your IL license, visit your local SOS Driver Services Facility with:

Your out-of-state license. You must surrender your old license.
Required proofs of ID.
See “Apply for Your IL Driver’s License” below for details, but be prepared to show proof of your:
Social Security number.
Date of birth.
Residency.
Written signature.
Payment for applicable fees (see “IL Driver License Fees” below).

Also, be prepared to pass the vision and written exams

Ovo je preuzeto sa Illinois DMV-a. Da li se sad može voziti sa međunarodnom dozvolom ili ne? Da li pod out-of-state podrazumijevaju out of Illinois ili out of USA??!!
Kad god se prelazi iz jedne drzave u drugu mora se izvaditi nova vozacka dozvola i preregistrovati vozilo (ako ga imas). Rok za to je (otprilike) 14 dana od dana preseljenja.
S obzirom da ti dolazis sa medjunarodnom vozackom, sa njom mozes da vozis do tri mjeseca, ali sto prije izvadis novu vozacku, tim bolje. Ujedno ti sluzi i kao ID. Ne kosta puno, nekih 16-ak dolara. Imas na internetu testove za tu State u kojoj budes zivjela, izvuces sebi kopiju, proucis, odes u DMV i polozis testove. Oni ti dadnu gdje ces otici poloziti voznju, odes tamoiI prijavis kad ti odgovara polaganje i to je to. Polazes na svom autu. Sve moze da bude gotovo za dva dana.
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 13:48
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Kad god se prelazi iz jedne drzave u drugu mora se izvaditi nova vozacka dozvola i preregistrovati vozilo (ako ga imas). Rok za to je (otprilike) 14 dana od dana preseljenja.
Hm, ako je rok za pribavljanje nove dozvole u drugoj state unutar USA 14 dana, onda se ovo na sajtu ipak odnosi na out of USA, dakle i mi bi trebalo da možemo voziti tih 90 dana. Mi ćemo svakako gledati da polažemo što prije po dolasku, samo su me malo zbunili ovi navodi, pošto Petrojka kaže da IL ne priznaje međunarodnu, a na sajtu stoji drugačije, ako sam dobro shvatila.

I da, još nešto mi je privuklo pažnju... Igore, gledaj sad ovo...
Pored spiska dokumenata koji će biti uvaženi kao dokaz o residency u državi IL, postoji i spisak unacceptable doc., bacim pogled, kad tamo između ostalog fishing license

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 17:04
IgorMAD's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

To je slucaj u Illinoisu, ne vazi fishing licence. Wisconsin prinaje fishing licence, ali zato ne priznaje dozvole iz Srbije, dok u Illinoisu vaze 90 dana.
Ma sve je drugacije u svakoj drzavi

Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 17:37
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Ma znam, sve je od države do države, ali bio mi je baš fazon kad sam pročitala... čuj fishing license, kako si se toga sjetio. A onda mi bi smješno kad sam vidjela da to u IL neće ići...

Nego, jesi siguran za to 90 dana, međunarodne vozačke dozvole, baš pokušavam da stanem na kraj toj informaciji, jer Petrojka je pisala da IL ne priznaje međunarodne vozačke, a ja našla suprotno na službenim stranicama, pa sam confused...

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 17:51
IgorMAD's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Kada sam saznao da u Wisconsinu ne vazi, odmah sam nazvao Illinois i zena koja mi se javila je rekla da vazi samo 90 dana. E sad, koliko mozemo da im verujemo nemam pojma, posebno kada je Illinois u pitanju.

Pre neki dan sam isao do Cikaga, tacno se vidi gde prestaje Wisconsin a gde pocinje Illinois. Kao kad ulazis iz npr Madjarske u Srbiju.

Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 28.01.2014, 00:40
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno

Sve zavisi od DMV ili MVC kako je ovde u Jersey-u ali raspitajte se dobro. Meni su u Jersey priznali srpsku dozvolu uz medjunarodnu(koja im je vise trebala zbog prevoda da bi razumeli nase kategorije) i nisam morao da polazem driving test, samo ocni i teoretski. I cim sa polozio test teoretski odmah sam i dozvolu dobio i nisu mi uzeli sprsku, dok na primer bi mi je u NY uzeli i unistili !!!!!!!! ludaci jedni.Koliko sam ja gledao po netu npr. na floridi nevazi ni medjunarodna ni nasa dozvola kao ni u kaliforniji, dok u teksasu priznaju medunarodne dozvole, a u njujorku nista ne priznaju nego samo ako polozis kod njih tj priznaju US dozvole.
Staro 28.01.2014, 01:41
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik free Prikaz poruke
Sve zavisi od DMV ili MVC kako je ovde u Jersey-u ali raspitajte se dobro. Meni su u Jersey priznali srpsku dozvolu uz medjunarodnu(koja im je vise trebala zbog prevoda da bi razumeli nase kategorije) i nisam morao da polazem driving test, samo ocni i teoretski. I cim sa polozio test teoretski odmah sam i dozvolu dobio i nisu mi uzeli sprsku, dok na primer bi mi je u NY uzeli i unistili !!!!!!!! ludaci jedni.Koliko sam ja gledao po netu npr. na floridi nevazi ni medjunarodna ni nasa dozvola kao ni u kaliforniji, dok u teksasu priznaju medunarodne dozvole, a u njujorku nista ne priznaju nego samo ako polozis kod njih tj priznaju US dozvole.
Isto je vazilo i za mog supruga, on sa medjunarodnom dozvolom ovde u New Jersey-ju isti dan polagao za vozacki test, i uzeo vozacku dozvolu-a voznju nije trebao da polaze. Meni bila prva vozacka,polozila pisani test, pa sam cekala 3 meseca i mogla da vozim samo u pridruzbi, i kad je proslo tri meseca uzela i voznju i dobila vozacku dozvolu,u medjuvremenu sam imala non-driver dozvolu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja