![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
U IL isto moraš predati "staru" odnosno out of state vozačku, što mi je baš bezveze. Ok, da je traže na uvid, eto čisto da vide da ne polažeš prvi put i da ti USA dozvola neće biti prva dozvola u životu, ali zašto je uzimaju, to mi nije jasno. A ista ti ništa ne znači u smislu da te oslobađa nekog djela polaganja, polažeš i testove i vožnju.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sto se CDL-a tice, tu aposlutno ne uvazavaju nista - sve mora od nule - kao da nikad nisi seo za volan kamiona sto je totalni nonsense, no hajd'... Ipak je ovo "The Land od Lincoln" ![]() A to sto se uzimanja vozacke dozvole tice, tako ide u svim drzavama. Negde ti je mozda "prozumbaju", cisto da se zna da je nevazeca, mada je uglavnom uzmu... Po zakonu, osoba ne sme da ima dve vozacke dozvole u USA jer je vozacka vezana za SSN, a svaki DMV/MVA ima pristup federalnoj bazi te osoba moze imati samo jednu vozacku dozvolu (da se prate kazne, prekrsaji, DUI itd itd)... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ako treba da ucis onda opet odes polozis test, dobijes "learner's permit", vozis sa nekim pa se onda pojavis da polozis voznju. A onda gledaju da te oderu na osiguranju, jer si 'pocetnik' :-(. |
|
||||
|
||||
![]()
Tako je isto u u Wisconsinu, nista mi nisu zumbali. Ja cak ni permit nisam uzimao nego zakazao za par dana unapred i polozio voznju. Mada trazili su mi medjunarodnu i obicnu dozvolu ali ne znam uopste sta im je to znacilo kada su mi opet dali dozvolu koju svako dobije kad prvi put polozi voznju - PROBATIONARY DRIVER LICENCE.
Ona vazi dve godine, a posle toga dobijam istu takvu samo bez tog PROBATIONARY. Mada cuo sam da je nekad i prednost imati takvu dozvolu, ako napravis neki prekrsaj i policija vidi dozvolu, hoce da progleda kroz prste jer si novi vozac, tako kazu ![]()
01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx 21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky 28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky 13.09.2013. Zakazan intervju 13.11.2013. Obavljen lekarski pregled 21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen Od 12/13/2013 u USA |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Meni srpsku niko nije ni trazio kada sam prvi put polagao za DL |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vidi ovako ja sam namenski isao sa nasaom i medjunarodnom dozvolom da dobijem US sto pre, jer da sam isao po americki(mislim konkretno NJ) pored polaganja testa znanja i ocnog pregleda morao bih jos minimun 2 meseca da cekam da mi zakazu termin za polaganje vozackog, plus sto bih morao da nekog moljakam da mi da svoj auto koji ima full osiguranje da bih mogao da polazem,ili da jurim po rent-a-car-ovim i da dajem opet neke sumanute pare za rentu. Ovako sam sve to izbegao i za jedan dan dobio dozvolu za celih 35$, bez da ikog molim, cekam i sta ti ja sve znam. Poenta moje price je da sam to hteo da to uradim u NY stejtu morao bih da se odreknem srpske dozvole sto mi naravno nepada napamet, a u drugom stejtu to verovatno nebih ni mogao da uradim. Ovako sam dobio US dozvolu na 4 godine koliko dobijaju i svi drugi u NJ, klase D gde mogu da vozim kola, venove, pick truck, truck bez air breake do 26 fita duzine i do 8000 paunda nosivosti, plus jos mogu da vozikam i mopede do 50 kubika. Milina bozija, i sve to za jedan dan i 35$ ![]()
|
||||
|
||||
![]()
To sa zakazivanjem i terminima je bas bzvz... Znam da i Maryland ima slicno pravilo.
U Illinoisu nema potrebe nista da se zakazuje, samo se pojavis sa osiguranim autom i ispolazes sve u istom danu... U krajnjoj liniji, cak i da ti uzmu srpsku dozvolu, ti u Srbiji uvek mozes da uzmes duplikat i da staru proglasis nevazecom... Meni je srpskih od dokumenata sve isteklo - i licna i vozacka. Jedino je pasos vazeci... Mada kad pogledam bolje - ja ne planiram za BGD uskoro, a i kad dodje taj momenat ocito mi ne gine cimatanje po MUP-u dok ne povadim sva ta dokumenta iznova. |
|
|||
|
|||
![]()
Moj drugar je takodje svesno isao na to da u Atlanti preda srpsku kako bih odmah 1/1 dobio dozvolu u Dzordziji. Tako je i uradio, nije se cimao oko polaganja, troskova i vremena, a prvi put kad je dosao u BG izvadio je novu srpsku pod izgovorom da je izgubio staru i kaze bas ga briga za onu sto negde skuplja prasinu u Dzordziji.
|
|
||||
|
||||
![]()
Dakle, naša ovdašnja vozačka je nebitna prilikom polaganja u IL i nitko je ne traži čak ni kao svojevrsni dokaz da osoba već ima vozačkog staža? Da li je i tebi onda ta prva vozačka bila PROBATIONARY DRIVER LICENCE? Da li uopšte ima razlike u polaganju između nekoga tko prvi put polaže i nas koji dođemo sa vozačkim iskustvom out of country. Zašto ovo pitam? Zato što na BiH vozačkoj nikad nisam promijenila prezime, a ukoliko mi je ista nevažna za polaganje tamo i ako je nigdje ne moram prijaviti i ne traže da ju zadrže, onda neću ni vaditi novu.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Profesionalni vozači | aZZo | Stare teme | 11 | 11.03.2012 11:09 |
Razvod i Imigracija - da li je potrebna dozvola drugog roditelja? | milenaa | Stare teme | 19 | 27.11.2009 10:08 |
Ja, vozač | srdjevic | Lutrija (zelena, ne Srbije) | 0 | 27.06.2005 21:12 |
![]() |