ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Prije iseljenja - stvari koje moramo uraditi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.03.2013, 01:25
ivanmilosavljevic's Avatar
ivanmilosavljevic ivanmilosavljevic je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2012
US lokacija: Miami
Pošalji Skype™ poruku korisniku ivanmilosavljevic
Nepromenjeno ..

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic Prikaz poruke
U vreme kada sam se ja prijavljivao potvrda koju dobijas prilikom prijave nije imala SSN na sebi, ali si imao opciju da 24 sata posle prijave dodjes i onda dobijas papir na kome pise broj. Ali, slazem se sa postom da treba da proveris da li ti zadrzavas svoj postojeci broj sto je vrlo verovatno. Onda ti ni ne treba nikakav papir vec pravac na trazenje posla, a ako ti odmah uleti posao pitaj da te sacekaju za karticu.
Uzecu za svaki slucaj fotokopiju sadanjeg SSN koji sam dobio preko J1 vize.Ako mi neko zatrazi ponecu potvrdu iz SSA( bez broja) i fotokopiju SSN koji je na zameni.Hvala puno na odgovoru
09.05.2012-Poslao kovertu
16.05.2012-Stigla koverta u KCC
19.04.2013-Lekarski
15.05.2013-Ponovo rodjen
21-22.05.2013-Zagreb-Zurich-Miami(Florida)
Reply With Quote
Staro 06.02.2014, 00:18
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Hejde da ovdje sumiram ono što me zanima po pitanju dokumentacije koju nosimo. Dakle, nosimo sljedeće dokumente:

* međunarodni rodni listovi
* međunarodni vjenčani listovi

Da li ste ove dok. ovjeravali apostille pečatom, obzirom da na zvaničnim stranicama stoji da dok. mora biti ovjeren apostille da bi bio važeći u USA?

Dalje,

* diplome fakulteta
* diploma supplement (ja)
* spisak predmeta + ocjene (suprug)
* diplome srednjih škola + ocjene

Ovo prevedeno i ovjereno od sudskog tumača. E sad, da li je i ovdje potreban apostille pečat, koji u tom slučaju ide na originale ovih dok. pa onda sve na prevod ili kako?

Dalje, vezano za ispis iz škole. Stariji dječak ide u prvi razred, nisam još pitala šta i kakvu dokumentaciju dobija prilikom ispisa, ali pretpostavljam da i to treba prevesti. Na polugodištu su dobili samo opisne ocjene... i to?? Traže li nešto konkretno iz zemlje iz koje dijete dolazi prilikom upisa u školu, obzirom da je tek prvi razred u pitanju ili nosimo ono što imamo?

Također, vezano za background check, obzirom da kad dođemo tamo krećemo ispočetka i prije SSN-a nismo ni postojali nemamo ni background, da li je netko možda nosio prevedenu potvrdu o nekažnjavanju i sl. kao alternativu za početak?

Da li ste nosili ikakve preporuke od poslodavaca ovdje? Ja sam od strane direktora dobila slobodu da doslovce sama sastavim preporuke koje će on potpisati i bilo šta drugo što mi eventualno može pomoći mogu slobodno da tražim. Ima li svrhe uopše nositi tako nešto? Koliko tamo nekom poslodavcu znači to što me neki X direktor u Y firmi u BiH (za koju možda ne znaju ni da postoji) nahvalio, preporučio i sl.?

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 06.02.2014, 00:36
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Hejde da ovdje sumiram ono što me zanima po pitanju dokumentacije koju nosimo. Dakle, nosimo sljedeće dokumente:

* međunarodni rodni listovi
* međunarodni vjenčani listovi

Da li ste ove dok. ovjeravali apostille pečatom, obzirom da na zvaničnim stranicama stoji da dok. mora biti ovjeren apostille da bi bio važeći u USA?

Dalje,

* diplome fakulteta
* diploma supplement (ja)
* spisak predmeta + ocjene (suprug)
* diplome srednjih škola + ocjene

Ovo prevedeno i ovjereno od sudskog tumača. E sad, da li je i ovdje potreban apostille pečat, koji u tom slučaju ide na originale ovih dok. pa onda sve na prevod ili kako?

Dalje, vezano za ispis iz škole. Stariji dječak ide u prvi razred, nisam još pitala šta i kakvu dokumentaciju dobija prilikom ispisa, ali pretpostavljam da i to treba prevesti. Na polugodištu su dobili samo opisne ocjene... i to?? Traže li nešto konkretno iz zemlje iz koje dijete dolazi prilikom upisa u školu, obzirom da je tek prvi razred u pitanju ili nosimo ono što imamo?

Također, vezano za background check, obzirom da kad dođemo tamo krećemo ispočetka i prije SSN-a nismo ni postojali nemamo ni background, da li je netko možda nosio prevedenu potvrdu o nekažnjavanju i sl. kao alternativu za početak?

Da li ste nosili ikakve preporuke od poslodavaca ovdje? Ja sam od strane direktora dobila slobodu da doslovce sama sastavim preporuke koje će on potpisati i bilo šta drugo što mi eventualno može pomoći mogu slobodno da tražim. Ima li svrhe uopše nositi tako nešto? Koliko tamo nekom poslodavcu znači to što me neki X direktor u Y firmi u BiH (za koju možda ne znaju ni da postoji) nahvalio, preporučio i sl.?
Boga mi primakelo se i vase spremanje zavrsnici

Medjunarodni listovi (rodni i vjencani) su visejezicni i ne treba im nikakav prevod; diplome sam prevela kod sudskog tumaca i prevodi su ovjereni apostile pecatom.
Uvjerenje o nekaznjavanju mozes imati (prevedeno) ali to meni ovdje niko od mene nije trazio s obzirom da isto takvo uvjerenje je USA ambasada poslala (nadam se jer su uzeli kopije originala i prevoda) u onoj famoznoj zutoj koverti koju cete predati na ulasku u USA. Dokumenta iz te koverte su sasvim dovoljna da ti urade Background check (sve tamo pise).
Svakako je preporuku/e bolje imati. Ako ih imas, onda ih naznacis u svom rezimeu (ja sam na kraju rezimea stavila Certificates and recommendations "Available upon request".
Isto tako kad apliciras za posao, ako ih imas mozes da ih dodas na aplikaciju - napravis PDF format ako ih imas vise i sve srpas u jedan dokument radi lakse manipulacije. Kad ides na intervuje za posao poneses i kopiju svojih preporuka, neka se nadje. Neko voli da pogleda a neko ne ali ti im ponudis na uvid
Reply With Quote
Staro 06.02.2014, 05:02
ivanmilosavljevic's Avatar
ivanmilosavljevic ivanmilosavljevic je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2012
US lokacija: Miami
Pošalji Skype™ poruku korisniku ivanmilosavljevic
Nepromenjeno sociva

Kao sto sam i napisao pred odlazak u Ameriku,ko nosi sociva da uzme uput od nasih klinika.A onda mi se neka pametna javila i rekla ne treba ti,mozes da kupis sve ovde online. Kao budala je poslusao,pa sada moram da cimam moje da mi salju sociva postom,ili jednostavno da platim pregled ovde 180 dolara.Kupovina bez recepta online je ilegalna.Prema tome pred odlazak pravac klinika po recept na English.
09.05.2012-Poslao kovertu
16.05.2012-Stigla koverta u KCC
19.04.2013-Lekarski
15.05.2013-Ponovo rodjen
21-22.05.2013-Zagreb-Zurich-Miami(Florida)
Reply With Quote
Staro 06.02.2014, 16:27
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ivanmilosavljevic Prikaz poruke
Kao sto sam i napisao pred odlazak u Ameriku,ko nosi sociva da uzme uput od nasih klinika.A onda mi se neka pametna javila i rekla ne treba ti,mozes da kupis sve ovde online. Kao budala je poslusao,pa sada moram da cimam moje da mi salju sociva postom,ili jednostavno da platim pregled ovde 180 dolara.Kupovina bez recepta online je ilegalna.Prema tome pred odlazak pravac klinika po recept na English.
Ne znam drug gdje si ti kupovao, ja uzimala preko vision direct (online) nikad nisu trazili, a kad treba upisati ime doktora, stavim nekoga tamo iz SA. Dolazilo na kucna vrata bez problema. Mozda se sta ovih zadnjih godinu dvije promijenilo od kad sam radila lasik pa nema vise ni naocala ni sociva.
A preporuka je da vam doktor napise bar taj recept (dioptriju) da imate za svoju referencu.
Isto tako ako ste na nekoj terapiji da porodicni doktor napise sta sve koristite od lijekova, i bar aktivne sastojke tih lijekova, jer su neki lijekovi skroz neprepoznatljivi. (ne znaju sta je lijek dok ne donesem sastav istog???)
Pregled je $180 vjereovatno jer nemas osiguranja. Inace je oko $25 copay sa osiguranjem.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 07.02.2014, 12:55
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Dobar naslov pa ajde ovde da obrazlozim nesto,
radi se o poslednjoj grupi ljudi koja dolazi preko bare

Ljudi nemoj da dolazite ne spremni !!! dobro se informisite pre nego sto spakujete kofere jer je posle verovatno kasno.
Nemoj da dodjete ovde a da nemate pojma kako se trazi stan,kako se prikljuciti na net,sta je craigslist,koji mobilni operateri ovde rade i koliko kostaju,gde traziti poslove i kako i uopste da budete spremni na novo okruzenje i nemojte olako to shvatati da ne bude posle nismo uspeli morali smo da se vratimo.
Posao nije lako naci ,stan nije lako naci zasto? ljudi vas neznaju vi ste ovde novi nemate background nikakav ,niko ne moze da vas proveri tako da price aplicirao sam u walmartu i pozvali me na intervju ne pije vodu.
Pripremite se za najgore
shvatite ozbiljno situaciju u kojoj ste ,sto ste vise informisani dok ste tamo kuci lakse ce te to realizovati ovde,sto ste manje informisani skupo ce vas kostati ovde.
Reply With Quote
Staro 08.02.2014, 09:18
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Boga mi primakelo se i vase spremanje zavrsnici

Medjunarodni listovi (rodni i vjencani) su visejezicni i ne treba im nikakav prevod; diplome sam prevela kod sudskog tumaca i prevodi su ovjereni apostile pecatom.
Uvjerenje o nekaznjavanju mozes imati (prevedeno) ali to meni ovdje niko od mene nije trazio s obzirom da isto takvo uvjerenje je USA ambasada poslala (nadam se jer su uzeli kopije originala i prevoda) u onoj famoznoj zutoj koverti koju cete predati na ulasku u USA. Dokumenta iz te koverte su sasvim dovoljna da ti urade Background check (sve tamo pise).
Svakako je preporuku/e bolje imati. Ako ih imas, onda ih naznacis u svom rezimeu (ja sam na kraju rezimea stavila Certificates and recommendations "Available upon request".
Isto tako kad apliciras za posao, ako ih imas mozes da ih dodas na aplikaciju - napravis PDF format ako ih imas vise i sve srpas u jedan dokument radi lakse manipulacije. Kad ides na intervuje za posao poneses i kopiju svojih preporuka, neka se nadje. Neko voli da pogleda a neko ne ali ti im ponudis na uvid
Da Taji, primaklo se baš...

Znam da su međunarodni rodni i vj. listovi ujedno i višejezični, ali buni me malo taj apostille pečat, da ili ne. Svakako je bolje pitati Znači, apostille samo na dokumentima koji se prevode.

Što se tiče dokumentacije koju trebam nositi iz škole, anyone???

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 08.02.2014, 10:41
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik chicagopn Prikaz poruke
Dobar naslov pa ajde ovde da obrazlozim nesto,
radi se o poslednjoj grupi ljudi koja dolazi preko bare

Ljudi nemoj da dolazite ne spremni !!! dobro se informisite pre nego sto spakujete kofere jer je posle verovatno kasno.
Nemoj da dodjete ovde a da nemate pojma kako se trazi stan,kako se prikljuciti na net,sta je craigslist,koji mobilni operateri ovde rade i koliko kostaju,gde traziti poslove i kako i uopste da budete spremni na novo okruzenje i nemojte olako to shvatati da ne bude posle nismo uspeli morali smo da se vratimo.
Posao nije lako naci ,stan nije lako naci zasto? ljudi vas neznaju vi ste ovde novi nemate background nikakav ,niko ne moze da vas proveri tako da price aplicirao sam u walmartu i pozvali me na intervju ne pije vodu.
Pripremite se za najgore
shvatite ozbiljno situaciju u kojoj ste ,sto ste vise informisani dok ste tamo kuci lakse ce te to realizovati ovde,sto ste manje informisani skupo ce vas kostati ovde.
Mislim da je ovo jedan od najboljih savjeta koje vam/nam netko može dati. Sa aspekta nekoga tko tek dolazi i ja bih rekla isto, dakle ne iz iskustva, već na osnovu nekog logičnog razmišljanja. Mislim da je dobra priprema u smislu informisanja pola odrađenog posla.

Ja lično prije 1.maja nisam ništa istraživala ni informisala se, nekako mislim da je razočarenje veće ako se daš u sve to u toj mjeri da planiraš gdje, kako, istražiš sve mogućnosti, informišeš se i onda te ne izvuku. Period koji imamo poslije izvlačenja je sasvim dovoljan da se čovjek može kvalitetno informisati o svemu što mu treba. 21. vijek je i sve informacije (bar tamo gdje idemo) su dostupne on-line. Dakle, SVE se može naći, treba samo znati šta i kako tražiti. Tu je neprocijenjivi forum i good friend google. Nema glupih pitanja, ima pitanja na koja je odgovoreno bezbroj puta pa malo iritiraju kad ih netko ponovo postavi jer odaje da nije bio dovoljno zainteresovan da prvo pročita sve, ali svako pitanje i svaka informacija je vrijedna. Dakle, mislim da si nitko ne treba dozvoliti da ode pa tamo krene u informisanje, to je gubljenje dragocjenog vremena koje se tamo može daleko korisnije utošiti. Cijene stanova, school districti, zdravstveno osiguranje (bar za djecu), struktura stanovništva u ciljanim naseljima, mob.operater, vozački, ponuda posla, gdje i kako šta kupiti, najbliži SSN office, koja banka i sl. Ovo sve treba istražiti prije odlaska, bar složiti neki plan koji će omogućiti da se odmah po dolasku krene u akciju. I pored dobre pripreme opet vjerujem da će biti teško, ali ni upola onoliko koliko bi bilo da dođemo pa tamo pitamo nekoga šta sad treba da radimo.

Nama se primjerice (kao i mnogima na forumu) desilo da smo promijenili prvobitno odredište, pa "domaći zadatak" ponavljam za drugi grad i drugi state, ali opet kažem, sve je dostupno i zaista nije teško dobro se informisati, samo treba volje i vremena. Ja od onih većih stvari idem do detalja poput koja metro linija vozi i koji dio grada, koja je cijena karte od dnevne do mjesečne, ako neka škola ima ESL ili ELL program ime i prezime nastavnika, pa sam u jednoj od škola naišla i na nastavnika sa našim imenom i prezimenom.... Dakle, kad govorimo o stvarima koje trebamo uraditi prije polaska, pored onih koje su direktno vezane za državu iz koje odlazimo izuzetno je važno dobro se informisati i pripremiti za državu/grad u koji odlazimo.

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 08.02.2014, 20:56
Hoping Hoping je offline
Član

Datum prijave: 24.11.2013
Nepromenjeno

Treba se informisati i pre prijave, izvlačenja. Sve lepo da se pročita jer to nije mala odluka i nije šala. Ima onih koju su spremni da odu i samo čekaju 1.Maj i rezultate izvlačenja da sebi promene život. Posle izvlačenja se ide do najsitnijih detalja, informacija, kao što su cena namirnica, oglasi, mreže, internet, prevoz, adrese ustanova, banaka, itd.
Nije samo prijaviću se, da vidimo kakve sam sreće, a posle ću da mislim o tome šta i kako i da li da idem.

Last edited by Hoping; 08.02.2014 at 21:06.
Reply With Quote
Staro 09.02.2014, 07:01
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Pre iseljenja treba uzeti papir i sebi napisati stvari za i protiv odlaska ovamo. Onako podugacko, detaljno. Ili sebi samom poslati na sve e-mail adrese. Dobro ce da dodje kad naidju neki momenti tipa D mol, nostalgija, neke prekretnice i neki malo ne tako laki momenti. Cisto da podseca zasto i kako. I da otrezni ponekad.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja