![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Prije iseljenja - stvari koje moramo uraditi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2013EU000239XX 10.10.2011-Poslao prijavu 03.05.2012-Dobio poklon za rodjendan od KCC-a 09.05.2012-Poslao kovertu 16.05.2012-Stigla koverta u KCC 19.04.2013-Lekarski 15.05.2013-Ponovo rodjen 21-22.05.2013-Zagreb-Zurich-Miami(Florida) |
|
||||
|
||||
![]()
Hejde da ovdje sumiram ono što me zanima po pitanju dokumentacije koju nosimo. Dakle, nosimo sljedeće dokumente:
* međunarodni rodni listovi * međunarodni vjenčani listovi Da li ste ove dok. ovjeravali apostille pečatom, obzirom da na zvaničnim stranicama stoji da dok. mora biti ovjeren apostille da bi bio važeći u USA? Dalje, * diplome fakulteta * diploma supplement (ja) * spisak predmeta + ocjene (suprug) * diplome srednjih škola + ocjene Ovo prevedeno i ovjereno od sudskog tumača. E sad, da li je i ovdje potreban apostille pečat, koji u tom slučaju ide na originale ovih dok. pa onda sve na prevod ili kako? Dalje, vezano za ispis iz škole. Stariji dječak ide u prvi razred, nisam još pitala šta i kakvu dokumentaciju dobija prilikom ispisa, ali pretpostavljam da i to treba prevesti. Na polugodištu su dobili samo opisne ocjene... i to?? Traže li nešto konkretno iz zemlje iz koje dijete dolazi prilikom upisa u školu, obzirom da je tek prvi razred u pitanju ili nosimo ono što imamo? Također, vezano za background check, obzirom da kad dođemo tamo krećemo ispočetka i prije SSN-a nismo ni postojali nemamo ni background, da li je netko možda nosio prevedenu potvrdu o nekažnjavanju i sl. kao alternativu za početak? Da li ste nosili ikakve preporuke od poslodavaca ovdje? Ja sam od strane direktora dobila slobodu da doslovce sama sastavim preporuke koje će on potpisati i bilo šta drugo što mi eventualno može pomoći mogu slobodno da tražim. Ima li svrhe uopše nositi tako nešto? Koliko tamo nekom poslodavcu znači to što me neki X direktor u Y firmi u BiH (za koju možda ne znaju ni da postoji) nahvalio, preporučio i sl.?
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Medjunarodni listovi (rodni i vjencani) su visejezicni i ne treba im nikakav prevod; diplome sam prevela kod sudskog tumaca i prevodi su ovjereni apostile pecatom. Uvjerenje o nekaznjavanju mozes imati (prevedeno) ali to meni ovdje niko od mene nije trazio s obzirom da isto takvo uvjerenje je USA ambasada poslala (nadam se jer su uzeli kopije originala i prevoda) u onoj famoznoj zutoj koverti koju cete predati na ulasku u USA. Dokumenta iz te koverte su sasvim dovoljna da ti urade Background check (sve tamo pise). Svakako je preporuku/e bolje imati. Ako ih imas, onda ih naznacis u svom rezimeu (ja sam na kraju rezimea stavila Certificates and recommendations "Available upon request". Isto tako kad apliciras za posao, ako ih imas mozes da ih dodas na aplikaciju - napravis PDF format ako ih imas vise i sve srpas u jedan dokument radi lakse manipulacije. Kad ides na intervuje za posao poneses i kopiju svojih preporuka, neka se nadje. Neko voli da pogleda a neko ne ali ti im ponudis na uvid ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Kao sto sam i napisao pred odlazak u Ameriku,ko nosi sociva da uzme uput od nasih klinika.A onda mi se neka pametna javila i rekla ne treba ti,mozes da kupis sve ovde online. Kao budala je poslusao,pa sada moram da cimam moje da mi salju sociva postom,ili jednostavno da platim pregled ovde 180 dolara.Kupovina bez recepta online je ilegalna.Prema tome pred odlazak pravac klinika po recept na English.
2013EU000239XX 10.10.2011-Poslao prijavu 03.05.2012-Dobio poklon za rodjendan od KCC-a 09.05.2012-Poslao kovertu 16.05.2012-Stigla koverta u KCC 19.04.2013-Lekarski 15.05.2013-Ponovo rodjen 21-22.05.2013-Zagreb-Zurich-Miami(Florida) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A preporuka je da vam doktor napise bar taj recept (dioptriju) da imate za svoju referencu. Isto tako ako ste na nekoj terapiji da porodicni doktor napise sta sve koristite od lijekova, i bar aktivne sastojke tih lijekova, jer su neki lijekovi skroz neprepoznatljivi. (ne znaju sta je lijek dok ne donesem sastav istog???) Pregled je $180 vjereovatno jer nemas osiguranja. Inace je oko $25 copay sa osiguranjem.
|
||||
|
||||
![]()
Dobar naslov pa ajde ovde da obrazlozim nesto,
radi se o poslednjoj grupi ljudi koja dolazi preko bare Ljudi nemoj da dolazite ne spremni !!! dobro se informisite pre nego sto spakujete kofere jer je posle verovatno kasno. Nemoj da dodjete ovde a da nemate pojma kako se trazi stan,kako se prikljuciti na net,sta je craigslist,koji mobilni operateri ovde rade i koliko kostaju,gde traziti poslove i kako i uopste da budete spremni na novo okruzenje i nemojte olako to shvatati da ne bude posle nismo uspeli morali smo da se vratimo. Posao nije lako naci ,stan nije lako naci zasto? ljudi vas neznaju vi ste ovde novi nemate background nikakav ,niko ne moze da vas proveri tako da price aplicirao sam u walmartu i pozvali me na intervju ne pije vodu. Pripremite se za najgore shvatite ozbiljno situaciju u kojoj ste ,sto ste vise informisani dok ste tamo kuci lakse ce te to realizovati ovde,sto ste manje informisani skupo ce vas kostati ovde. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Znam da su međunarodni rodni i vj. listovi ujedno i višejezični, ali buni me malo taj apostille pečat, da ili ne. Svakako je bolje pitati ![]() Što se tiče dokumentacije koju trebam nositi iz škole, anyone???
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ja lično prije 1.maja nisam ništa istraživala ni informisala se, nekako mislim da je razočarenje veće ako se daš u sve to u toj mjeri da planiraš gdje, kako, istražiš sve mogućnosti, informišeš se i onda te ne izvuku. Period koji imamo poslije izvlačenja je sasvim dovoljan da se čovjek može kvalitetno informisati o svemu što mu treba. 21. vijek je i sve informacije (bar tamo gdje idemo) su dostupne on-line. Dakle, SVE se može naći, treba samo znati šta i kako tražiti. Tu je neprocijenjivi forum i good friend google. Nema glupih pitanja, ima pitanja na koja je odgovoreno bezbroj puta pa malo iritiraju kad ih netko ponovo postavi jer odaje da nije bio dovoljno zainteresovan da prvo pročita sve, ali svako pitanje i svaka informacija je vrijedna. Dakle, mislim da si nitko ne treba dozvoliti da ode pa tamo krene u informisanje, to je gubljenje dragocjenog vremena koje se tamo može daleko korisnije utošiti. Cijene stanova, school districti, zdravstveno osiguranje (bar za djecu), struktura stanovništva u ciljanim naseljima, mob.operater, vozački, ponuda posla, gdje i kako šta kupiti, najbliži SSN office, koja banka i sl. Ovo sve treba istražiti prije odlaska, bar složiti neki plan koji će omogućiti da se odmah po dolasku krene u akciju. I pored dobre pripreme opet vjerujem da će biti teško, ali ni upola onoliko koliko bi bilo da dođemo pa tamo pitamo nekoga šta sad treba da radimo. Nama se primjerice (kao i mnogima na forumu) desilo da smo promijenili prvobitno odredište, pa "domaći zadatak" ponavljam za drugi grad i drugi state, ali opet kažem, sve je dostupno i zaista nije teško dobro se informisati, samo treba volje i vremena. Ja od onih većih stvari idem do detalja poput koja metro linija vozi i koji dio grada, koja je cijena karte od dnevne do mjesečne, ako neka škola ima ESL ili ELL program ime i prezime nastavnika, pa sam u jednoj od škola naišla i na nastavnika sa našim imenom i prezimenom.... Dakle, kad govorimo o stvarima koje trebamo uraditi prije polaska, pored onih koje su direktno vezane za državu iz koje odlazimo izuzetno je važno dobro se informisati i pripremiti za državu/grad u koji odlazimo.
|
|||
|
|||
![]()
Treba se informisati i pre prijave, izvlačenja. Sve lepo da se pročita jer to nije mala odluka i nije šala. Ima onih koju su spremni da odu i samo čekaju 1.Maj i rezultate izvlačenja da sebi promene život. Posle izvlačenja se ide do najsitnijih detalja, informacija, kao što su cena namirnica, oglasi, mreže, internet, prevoz, adrese ustanova, banaka, itd.
Nije samo prijaviću se, da vidimo kakve sam sreće, a posle ću da mislim o tome šta i kako i da li da idem. Last edited by Hoping; 08.02.2014 at 21:06. |
|
|||
|
|||
![]()
Pre iseljenja treba uzeti papir i sebi napisati stvari za i protiv odlaska ovamo. Onako podugacko, detaljno. Ili sebi samom poslati na sve e-mail adrese. Dobro ce da dodje kad naidju neki momenti tipa D mol, nostalgija, neke prekretnice i neki malo ne tako laki momenti. Cisto da podseca zasto i kako. I da otrezni ponekad.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pravila nosenja stvari u avion | stizeljeto | Stare teme | 21 | 18.12.2008 21:17 |
![]() |