ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 13.01.2014, 00:29
monikami monikami je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Kao neko ko je zamalo otisao u Norvesku, mene interesuje sta tebe tacno tamo sprecava da napredujes. Koliko sam razumeo ti si tamo hjelpeplaier - sto je ovde CNA. Imaj u vidu jako bitno cinjenicu. Tvoje zanimenje je u Norge placeno skoro isto kao ovde LPN, a ne radis sa 1-5 pacijenata nego u proseku 15. Dakle, workload i plata CNA u USA je klasican primer teske fizikalije za jako mali novac.

Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi...

Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje.
U mom slucaju najveci problem je jezik. U Oslu jako malo ljudi hoce samnom da prica na norveskom. Cim vide da se malo mucim odmah okrenu engleski. Ali zato kada trazis posao norveski ili nista drugo. Plus jako su neiskreni na sto ja nisam navikla. Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista. Inace cini mi se da su dosta lenji i neradni. Odatle proizlazi i neodgovornost, cesto umeju sluzbenici da zeznu nesto sa papirima i kazu samo Izvini. A ti dok cekas neki dokument svaki dan te kosta papreno. A tek cekanje, to je druga prica. Sve sporo i sve u fazonu ima se vremena. Meni je prosto smesno kada vidim ovde da neko pise da je 30 dolara mnogo. Oko skolovanja, morala bi da polazen Bergens test sto je akademski nivo (i ljudi koji ovde rade spremaju ga oko godinu dana od trenutka kada se zaposle) a drugo su takozvane opste studie kompetanse. Nisam sigurna da li ce mi priznati matematiku i hemiju iz srednje (ovde stojim bolje od med. tehnicara iz Srbije zbog zubotehnicke). I to je tri godine studiranja. Ja sada imam 26 pa ti proracunja kada cu ja to upisati i kada cu zavrsiti. Inace koliko god da je dobro placen posao helsefagarbajdera tesko da ces mnogo napredovati i dalje ti trebaju dve plate za zivot. Mora u racunicu da se stave i mogucnosti za muza (ne priznaje skole, vozacke i ostalo).
Druga mogucnost koja nam pala na pamet je da probamo na radnu vizu sto je jos manje verovatna nego ova prva. Moj muz inace ima Slovenacki pasos i mogao bi da dodje tamo na tri meseca pa da proba da nadje posao ali da li ce neko hteti za njega da garantuje....
Hvala na savetima bacam se na iscitavanje pa videcu dokle cu stici.
Reply With Quote
Staro 13.01.2014, 00:51
Član

Nepromenjeno

Kako sam ja razumela CNA je kurs od 6-8 nedelja. Helsefagarbeider u Norvesku je redovna trogodisnja srednja skola. Opis posla je mozda slican ali nivo nikako nije. Ja bi vise uporedila CNA sa pleie asistentom. Za taj posao ne trebaju kvalifikacije, ali u Oslo traze polozeni jezik. Nikada ne objavljuju oglase za ovaj posao vec se uvek dobija preko veze.
Sama cinjenica da nikada u zivotu necu ukljuciti infuziju, necu ubosti venu i slicno me uzasava Vecinu prosecnih stranaca pocne i zavrsi u starackom domu. To je super ako ti je socijalna sigurnost na prvo mesto. Ali ja sam vise za neku dinamiku, lakse doskolavanje, kursevi i slicne stvari, nagradjivanje po sistemu dobijes koliko si zasluzio itd. I ideja da mozes da promenis posao lako je meni super.
Pitaj ako te zanima jos nesto oko Norveske. Mogu ti reci moje licno mislenje o stvarima ovde.
Reply With Quote
Staro 14.01.2014, 00:30
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Hertzog Prikaz poruke
Dokle si ti dosao sa svojim skolovanjem? Nadam se da si se resio volana i da vise zaradjujes a manje radis
Resio se volana jos u decembru 2012

Sada radim 3 dana nedeljno (2x16h + 1x8h = 40h) i to je to... Zarada je trenutno skoro ista kao u kamionu Mada, nedostaje mi volan cesto
Reply With Quote
Staro 14.01.2014, 01:13
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami Prikaz poruke
Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista.
To ti je klasican primer anglosaksonske kulture. Tako je i u USA. Na to prosto oguglas.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami Prikaz poruke
Kako sam ja razumela CNA je kurs od 6-8 nedelja. Helsefagarbeider u Norvesku je redovna trogodisnja srednja skola. Opis posla je mozda slican ali nivo nikako nije. Ja bi vise uporedila CNA sa pleie asistentom. Za taj posao ne trebaju kvalifikacije, ali u Oslo traze polozeni jezik. Nikada ne objavljuju oglase za ovaj posao vec se uvek dobija preko veze.
Sama cinjenica da nikada u zivotu necu ukljuciti infuziju, necu ubosti venu i slicno me uzasava Vecinu prosecnih stranaca pocne i zavrsi u starackom domu. To je super ako ti je socijalna sigurnost na prvo mesto. Ali ja sam vise za neku dinamiku
CNA jeste kurs od 4-8 nedelja, ali moras da imas zavrsenu srednju da bi ga upisao znaci ne trogodisnja srednja nega cela srednja (sto je ovde ekvivalent nase gimnazije) pa tek onda ides za bolnicara.

Pazi, i ovde je LPN kadar koji radi u "Long Term Care". Tu spadaju Assisted Living Facilities (staracki dom) i Nursing Homes (ovde vec ima svakakve patologije ali gerijatrija predominantno). LPN zaposljavaju i po Rehab Centers. E tu je vec dinamicnije i nije depresivno kao na gerijatriji ili demenciji... Ta prica da sto pre zavrsis nesto ne bi li upao na dinamicno radno mesto ni ovde ne prolazi. Ja sam recimo jednu nedelju na Rehab Unit-u, sledece na Cardiac Unit-u i tako naizmenicno. Da je dinamicnije od gerijatrije - jeste. Da se "bode vena" cesto - bode se... Ali je i posla i papirologije daleko vise.. Ako hoces da radis u ER ili OR za to vec treba BSN, a to su pune 4 godine skole ako ides direktno. Ako ides korak po korak to je bar 5-6 godina.

Zaboravi na to da smo u Srbiji boli venu sa 18 jer to na zapadu ne ide tako. To sto imas 26 apsolutno ne znaci da si pred penzijom, ceo zivot je pred tobom, po zapadu se ljudi skoluju ceo zivot i to ovde nije bauk kao sto je na Balkanu kad te gledaju popreko na faxu kad se pojavi neki zakasneli student. Ovde je zdravstvo stavljeno na jedan mnogo visi nivo i jednostavno se pomiris sa tim. Ja imam skoro 32 i ne secam se da sam imao vise od 6 meseci pauze izmedju raznoraznih skola kurseva, a u US sam dosao kao stomatolog... I na sve ovo sledece godine planiram da upisem medicinski fax - sve iz pocetka. To sto cu Boze zdravlja imati skoro 40 kad zavrsim specijalizaciju apsolutno me ne interesuje. U Srbiji do 40-te bih stajao na istom mestu gde sam bio sa 27 kad sam zapalio preko bare...

Sta je poenta. Ja se i dan danas zapitam da li je Norveska mogla biti bolja varijanta. Tamo sam trebao da dodjem da radim kao bolnicar za prvo vreme, ali mi je receno da posto vec imam fax relativno brzo posle Bergens-a mogu da ispolazem razliku i postanem "sykepleier" (Registered Nurse). Koliko se to u Norge razlikuje (i da li se razlikuje) od mesta do mesta to ne znam. Oslo definitivno nije bio u igri jer mi je receno da je jos tad bio prebukiran. Meni su sledovali Narvik ili Tromso (Trumze), mozda je gore lakse jer niko nece da ide Proucio sam ja to bio, recimo nekih 6 meseci do godinu dana bi uzelo za razliku. Pazi, to je ekvivalent americkog BSN-a koji bi ja u Norveskoj dobio za oko godinu dana jer bi mi priznali gomilu strucnih ispita sa faxa (interna, hirurgija, derma, neuro, psihijatrija, infektivne, ORL, i sve one opste medicinske predmete od anatomije pa do patofize i farmakologije). E u USA ti priznaju samo par stvari, ako i toliko pa ti guli ponovo iznova. Za LPN nisu hteli da mi priznaju farmakologiju sa faksa (a u pitanju je dvosemestralni ispit) jer je zaBoga proslo bilo vise od 5 godina od momenta polaganja. Farmakologiju sam slusao ponovo - kurs od 5 nedelja - jednom nedeljno pa ti meni reci da su oni nesto naucili za tih 5 dana farmakologije, no 'ajd.

Ponovo, vas dvoje bez papira, pa ti jos i u skolu... LPN jeste godinu dana, ali dok ti zavrsis CNA, pa ima i tu par prerequisites, pa kad zavrsis Exit Exam, pa drzavni pa papirologija dok ti izdaju licencu... Stavi na papir dve godine... Puno je to za nekog ko nema papire, mora u skolu a da pri tom i egzistira ovde.

Da sam na tvom mestu, ne da se ne bih dvoumio nego bih gledao kako da se sto lakse uvucem u skolu za sykepleier pa makar to bilo i gore u Kirkenes-u. Zavrsis to i Bog da te vidi. Drzavljanstvo se dobija automatski posle 7 godina i ne moras da se bacas oko sredjivanja papira... A sa Norveskim drzavljanstvom ti je prolaz mnogo laksi nego sa srpskim ili makedonskim ako i tad jos budes zelela da se selis...

Last edited by Magelan; 14.01.2014 at 01:25. Razlog: Tipografske greske
Reply With Quote
Staro 15.01.2014, 22:15
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Zaboravio si koliko ce joj vremena trebati za socijalni broj, posto dolazi na F-1 vizu. Ja bih tu dodao jos 4-6 meseci, u najboljem slucaju, u ovim nasim Cikaskim skolama koje hoce da daju SSN, a moze da se otegne i duze. Bez SSN ne mozes ni da zapocnes CNA kurs, a kamoli LPN. Takodje bi ti savetovao da muz i ti nezavisno trazite F-1 vize kako bi mogli oboje da dobijete SSN i da radite. Ako ti on dodje na supruznicku vizu, nema prava da radi (tim nema prava ni na SSN).
Staro 16.01.2014, 18:15
Član

Nepromenjeno

Citat:
To ti je klasican primer anglosaksonske kulture. Tako je i u USA. Na to prosto oguglas.

CNA jeste kurs od 4-8 nedelja, ali moras da imas zavrsenu srednju da bi ga upisao znaci ne trogodisnja srednja nega cela srednja (sto je ovde ekvivalent nase gimnazije) pa tek onda ides za bolnicara.

Pazi, i ovde je LPN kadar koji radi u "Long Term Care". Tu spadaju Assisted Living Facilities (staracki dom) i Nursing Homes (ovde vec ima svakakve patologije ali gerijatrija predominantno). LPN zaposljavaju i po Rehab Centers. E tu je vec dinamicnije i nije depresivno kao na gerijatriji ili demenciji... Ta prica da sto pre zavrsis nesto ne bi li upao na dinamicno radno mesto ni ovde ne prolazi. Ja sam recimo jednu nedelju na Rehab Unit-u, sledece na Cardiac Unit-u i tako naizmenicno. Da je dinamicnije od gerijatrije - jeste. Da se "bode vena" cesto - bode se... Ali je i posla i papirologije daleko vise.. Ako hoces da radis u ER ili OR za to vec treba BSN, a to su pune 4 godine skole ako ides direktno. Ako ides korak po korak to je bar 5-6 godina.

Zaboravi na to da smo u Srbiji boli venu sa 18 jer to na zapadu ne ide tako. To sto imas 26 apsolutno ne znaci da si pred penzijom, ceo zivot je pred tobom, po zapadu se ljudi skoluju ceo zivot i to ovde nije bauk kao sto je na Balkanu kad te gledaju popreko na faxu kad se pojavi neki zakasneli student. Ovde je zdravstvo stavljeno na jedan mnogo visi nivo i jednostavno se pomiris sa tim. Ja imam skoro 32 i ne secam se da sam imao vise od 6 meseci pauze izmedju raznoraznih skola kurseva, a u US sam dosao kao stomatolog... I na sve ovo sledece godine planiram da upisem medicinski fax - sve iz pocetka. To sto cu Boze zdravlja imati skoro 40 kad zavrsim specijalizaciju apsolutno me ne interesuje. U Srbiji do 40-te bih stajao na istom mestu gde sam bio sa 27 kad sam zapalio preko bare...

Sta je poenta. Ja se i dan danas zapitam da li je Norveska mogla biti bolja varijanta. Tamo sam trebao da dodjem da radim kao bolnicar za prvo vreme, ali mi je receno da posto vec imam fax relativno brzo posle Bergens-a mogu da ispolazem razliku i postanem "sykepleier" (Registered Nurse). Koliko se to u Norge razlikuje (i da li se razlikuje) od mesta do mesta to ne znam. Oslo definitivno nije bio u igri jer mi je receno da je jos tad bio prebukiran. Meni su sledovali Narvik ili Tromso (Trumze), mozda je gore lakse jer niko nece da ide Proucio sam ja to bio, recimo nekih 6 meseci do godinu dana bi uzelo za razliku. Pazi, to je ekvivalent americkog BSN-a koji bi ja u Norveskoj dobio za oko godinu dana jer bi mi priznali gomilu strucnih ispita sa faxa (interna, hirurgija, derma, neuro, psihijatrija, infektivne, ORL, i sve one opste medicinske predmete od anatomije pa do patofize i farmakologije). E u USA ti priznaju samo par stvari, ako i toliko pa ti guli ponovo iznova. Za LPN nisu hteli da mi priznaju farmakologiju sa faksa (a u pitanju je dvosemestralni ispit) jer je zaBoga proslo bilo vise od 5 godina od momenta polaganja. Farmakologiju sam slusao ponovo - kurs od 5 nedelja - jednom nedeljno pa ti meni reci da su oni nesto naucili za tih 5 dana farmakologije, no 'ajd.

Ponovo, vas dvoje bez papira, pa ti jos i u skolu... LPN jeste godinu dana, ali dok ti zavrsis CNA, pa ima i tu par prerequisites, pa kad zavrsis Exit Exam, pa drzavni pa papirologija dok ti izdaju licencu... Stavi na papir dve godine... Puno je to za nekog ko nema papire, mora u skolu a da pri tom i egzistira ovde.

Da sam na tvom mestu, ne da se ne bih dvoumio nego bih gledao kako da se sto lakse uvucem u skolu za sykepleier pa makar to bilo i gore u Kirkenes-u. Zavrsis to i Bog da te vidi. Drzavljanstvo se dobija automatski posle 7 godina i ne moras da se bacas oko sredjivanja papira... A sa Norveskim drzavljanstvom ti je prolaz mnogo laksi nego sa srpskim ili makedonskim ako i tad jos budes zelela da se selis...
Ok. Hvala na veoma korisne informacije. Videcu sta mi je ciniti. Ipak moja i tvoja matematika nisu iste.Nisam ja prestarela ali ja racunam posle trideset i druge-trece da radjam decu. Nije bas tako lako poceti skolovanje ovde kao sto ti mislis, ali ja te ne mogu razubediti u suprotno. U vreme kad si se ti zanimao za Norvesku mozda je bilo moguce da se sredi sve za 6 meseci ali sada nije tako cak ni za lekare opste prakse. Lakse mi je upisati se na univerzitet u Australiji i zavrsiti za RN za 4 godine. Bar cu imati usavrseni engleski i otvorena vrata za svet. I jos moj muz dobija vise mogucnosti za posao, jer ima prava da radi do 50%. A da upropastim zivot mog muza i da ga odvucem u Kirkenes na 3-5 godine da lovi bele medvede ne pada mi na pamet. Videcu da pristedim jos malo para pa onda lakse cu da razmisljam.
Reply With Quote
Staro 20.02.2014, 23:15
The Goddess The Goddess je offline
Član

Datum prijave: 07.05.2013
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Ohhh, ajde da vam kazem moj plan pa da me neko savetuje sta da radim.
Prvo procitala sam ceo temi ,a isto trazila i nesto po netu pa kolko sam svatila...

Ja sam zavrsila srednju skolo farmacevtski tehnicar i nemam faksa, pa sam planirala da kad dogjem tamu polagati ispit za pharmacy technician, jer kolko sam svatila za to ne treba ti neko skolo i nije nesto skup pa mozes samo nauciti i onda polagati taj ispit.E sad, prijateljica mi je rekla da ne polagam taj ispit jer su pharmaceuti vrlo slabo placeni i da su zemali po 7$ na sat, sto je premalo.

Drugo, imam 25godina i ne bi sad da upisem neki 4-godisni faks, al za pocetak Associate Degree bi bilo super pa sam trazila nesto po netu i zainteresirala se za Diagnostic Sonography Technician. Al nemogu naci kolko kosta AD za sonography ? I isto, mozda neko od vas zna jer se moze lako naci poso za sonographer ili ne i dali je plateni... drugo je kad ti neko kaze iz prve ruke ko je tamu a drugo je net.

Sta bi me vi savetovali, da polagam pharmacy tech ispit pa onda upisati Sonography (ako uopste to je dobar izbor) ili da od start radim neki drugi poso, na pr. waitress? Sta je vise isplatlivo?
Reply With Quote
Staro 21.02.2014, 07:50
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik The Goddess Prikaz poruke
Ohhh, ajde da vam kazem moj plan pa da me neko savetuje sta da radim.
Prvo procitala sam ceo temi ,a isto trazila i nesto po netu pa kolko sam svatila...

Ja sam zavrsila srednju skolo farmacevtski tehnicar i nemam faksa, pa sam planirala da kad dogjem tamu polagati ispit za pharmacy technician, jer kolko sam svatila za to ne treba ti neko skolo i nije nesto skup pa mozes samo nauciti i onda polagati taj ispit.E sad, prijateljica mi je rekla da ne polagam taj ispit jer su pharmaceuti vrlo slabo placeni i da su zemali po 7$ na sat, sto je premalo.

Drugo, imam 25godina i ne bi sad da upisem neki 4-godisni faks, al za pocetak Associate Degree bi bilo super pa sam trazila nesto po netu i zainteresirala se za Diagnostic Sonography Technician. Al nemogu naci kolko kosta AD za sonography ? I isto, mozda neko od vas zna jer se moze lako naci poso za sonographer ili ne i dali je plateni... drugo je kad ti neko kaze iz prve ruke ko je tamu a drugo je net.

Sta bi me vi savetovali, da polagam pharmacy tech ispit pa onda upisati Sonography (ako uopste to je dobar izbor) ili da od start radim neki drugi poso, na pr. waitress? Sta je vise isplatlivo?
Pharmacy tech u Chicagoland-u zaradjuje oko $13-14 na sat. To je pocetna satnica u Wallgreens-u i CVS-u. Po farmacijama tipa Omnicare (specijalizovane za snabdevanje LTC -Rehab and Nursing Centers), satnice se krecu u rasponu od $12-18 na sat. Za NYC imam informaciju da pharmacy tech ima $22 na sat ali ne znam koja ustanova je u pitanju (poznanik poznanika - tako da ne znam detalje).

Sonography - Ultrasound Tech zaradjuje vise. Koliko - zavisi gde radis. Znam da jedna devojka, crnogorka poreklom radi terenski i po poseti/nalogu uzima $20. Nisam je pitao koliko u proseku poseta skupi dnevno. Pogledaj na indeed.com kako izgleda prosek zarade za to zanimanje u zavisnosti od grada. Do licence u ovoj oblasti se dolazi skolovanjem mahom po Community Colleges, Associate Degree je u pitanju. To znaci 1-1.5 godina za prerequisites i 2 godine za core program ukoliko uspes da udjes u program.
Reply With Quote
Staro 21.02.2014, 09:06
Rusici Rusici je offline
Član

Datum prijave: 08.10.2013
Nepromenjeno

Citat:
Pharmacy tech u Chicagoland-u zaradjuje oko $13-14 na sat. To je pocetna satnica u Wallgreens-u i CVS-u. Po farmacijama tipa Omnicare (specijalizovane za snabdevanje LTC -Rehab and Nursing Centers), satnice se krecu u rasponu od $12-18 na sat. Za NYC imam informaciju da pharmacy tech ima $22 na sat ali ne znam koja ustanova je u pitanju (poznanik poznanika - tako da ne znam detalje).

Sonography - Ultrasound Tech zaradjuje vise. Koliko - zavisi gde radis. Znam da jedna devojka, crnogorka poreklom radi terenski i po poseti/nalogu uzima $20. Nisam je pitao koliko u proseku poseta skupi dnevno. Pogledaj na indeed.com kako izgleda prosek zarade za to zanimanje u zavisnosti od grada. Do licence u ovoj oblasti se dolazi skolovanjem mahom po Community Colleges, Associate Degree je u pitanju. To znaci 1-1.5 godina za prerequisites i 2 godine za core program ukoliko uspes da udjes u program.
Hvala ti za ovu informaciju, i ja sam farm. tech i gledala sam za NYC ne treba licenca, samo se polaze ispit koji kosta $129 plus knjige$69. Tako da mi ovo $22 na sat fino zvuci!
Reply With Quote
Staro 21.02.2014, 15:15
The Goddess The Goddess je offline
Član

Datum prijave: 07.05.2013
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Citat:

Citala sam na indeed ali me ovi Ameri stalno plasu, sta kod da otvorim samo pricaju da nema poso, da su cekali 2 godine da se zaposle, da ih niko nece primiti bez iskustvo... i zato sam se uplasila, dali uopste vredi zapisati se na sonography ili da trazim nesto drugo, a plata nije losa, i minimalna i maksimalna plata su odlicni.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja