ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.02.2014, 21:55
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Rusici Prikaz poruke
Hvala ti za ovu informaciju, i ja sam farm. tech i gledala sam za NYC ne treba licenca, samo se polaze ispit koji kosta $129 plus knjige$69. Tako da mi ovo $22 na sat fino zvuci!
Sertifikat je nacionalni, vazi u svim drzavama, samo sto recimo kod mene u Illinois-u drzava trazi i licenciranje koje je manje vise pro-formae. Posaljes nacionalni sertifikat sa prijavom i money orderom u Springfield i oni ti izdaju licencu.
Reply With Quote
Staro 08.03.2014, 21:34
strajo batice strajo batice je offline
Član

Datum prijave: 28.12.2013
Nepromenjeno

Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!
Reply With Quote
Staro 09.03.2014, 13:39
AllenJohnJohnson AllenJohnJohnson je offline
Drug član

Datum prijave: 14.01.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik strajo batice Prikaz poruke
Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!
Nemoguće. Ako si tek 3. srednje a želiš preko bare, ne kompliciraj već se prijavi na njihov faks.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 07:18
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Tehnicki je izvodljivo da za to vreme zavrisis samo kurs za CNA - Certified Nurse Aide (bolnicar). Skoro sve zdravstvene ustanove vrse e-verify tako da taj sertifikat i nije od neke pomoci ako nemas u najmanju ruku radnu dozvolu...

Drugo, CNA je ok za pocetak, dok malo ne udjes u stos i vidis kako njihove ustanove funkcionisu. Na duze staze ti posao od $10 na sat ti bas i ne pruza neku perspektivu vec puku egzistenciju.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik AllenJohnJohnson Prikaz poruke
Nemoguće. Ako si tek 3. srednje a želiš preko bare, ne kompliciraj već se prijavi na njihov faks.
Na medicinski fax ovde? To ne ide bas tako. USA sistem je potpuno drugaciji sto se skolovanja lekara tice. Da bi uopste bio podoban da se prijavi na medicinski fakultet u US kadidat mora da ima zavrsen PreMed - sto je Bachelor Degree i to ne bilo koji. Neophodan je odredjeni broj kredita iz opste/neorganske hemije, organske hemije, biologije, fizike. Nakon zavrsenog PreMed-a neophodno je poloziti MCAT i na njemu imati dobar rezultat. Tek se onda moze prijaviti na zeljeni medicinski fakultet. Skolarine na US Medical Schools su paprene - minimum $200.000

Upis na medicinske fakultete u USA je ogranicen iskljucivo na kadidate koji su drzavljani ili permanent residents. To znaci da kao stranac, i da hoces u startu otpadas.

Ako vec zelis da postignes nesto, onda lepo zavrsi medicinski fakultet kuci i onda kreni u proces nostrifikacije. Lekari i dalje dobijaju uredno radne vize i imaju mogucnost direktnog zaposlenja u US bez zelene karte. O tome sam vec pisao na temi "Lekari u USA"

Last edited by Magelan; 10.03.2014 at 07:26. Razlog: Tipografske greske
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 16:05
dr_misha dr_misha je offline
Član

Datum prijave: 10.03.2013
Nepromenjeno

Vec sam pisao u proslosti oko pomoci za dobijanje RN licence u Kaliforniji. Srednja I visa (sada visoka) opsti smer nisu dovoljne da se postane RN. Pre par dana su mi zatrazili 4 predmeta da zavrsim, teoriju I praksu (Hirurgija, Pedijatrija, Psihijatrija I Ginekologija). Kontaktirao sam 25-30 koledza I univerziteta, svega 2 ili 3 su mi rekli da daju individualne casove ali da je lista cekanja vise od 2god. A iz Nursing Board-a su mi dali 3god da zavrsim sve, inace papirologija propada. Kako god okrenes nesto ne valja. Zakazao sam razgovor na Kaplan-u, ako tamo ne upali jedino sto mi preostaje jeste da probam da se doskolujem za Bachelor Nurse, kao sto mi je nekoliko njih I ponudilo. Ima li neko od vas bolju ideju?
Reply With Quote
Staro 12.03.2014, 18:34
Član

Nepromenjeno

Prvo da se zahvalim na brzim odgovorima. Drugo, ja verovatno nisam dobro objasnio moju zamisao. Naime, ja planiram da zavrsim medicinu ovde u Srbiji u Novom Sadu pa tek onda da polazem USMLE. A ovo sto sam pitao, ja bih, kada bih otisao na letnjem raspustu u USA preko work and travel programa to bi bilo sve ukupno tri meseca u Americi, prvih dva meseca bih radio dva posla istovremeno koje bih nasao preko agencije dok ne polozim taj CNA, kad ga polozim pokusao bih da nadjem negde posao u bolnici sa tim CNA i da radim to taj ostatak od mesec-mesec ipo dana. Sve ovo sam pitao da li moze jer bih hteo na vreme da se upoznam sa americkim sistemom rada u bolnici da budem spreman kad nostrifikujem diplomu. Inace, 10 dolara na sat bi meni taj jedan mesec bilo sasvim dovoljno. E da, jos jedno pitanje, da li se moze na primer prevesti ova moja diploma sa republickog takmicenja iz zdravstvene nege na engleski pa da im cisto prilozim i to ako prihvataju oni to uopste? I da li se uopste diploma moze prevesti na engleski?
Reply With Quote
Staro 12.03.2014, 19:23
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvo da se zahvalim na brzim odgovorima. Drugo, ja verovatno nisam dobro objasnio moju zamisao. Naime, ja planiram da zavrsim medicinu ovde u Srbiji u Novom Sadu pa tek onda da polazem USMLE. A ovo sto sam pitao, ja bih, kada bih otisao na letnjem raspustu u USA preko work and travel programa to bi bilo sve ukupno tri meseca u Americi, prvih dva meseca bih radio dva posla istovremeno koje bih nasao preko agencije dok ne polozim taj CNA, kad ga polozim pokusao bih da nadjem negde posao u bolnici sa tim CNA i da radim to taj ostatak od mesec-mesec ipo dana. Sve ovo sam pitao da li moze jer bih hteo na vreme da se upoznam sa americkim sistemom rada u bolnici da budem spreman kad nostrifikujem diplomu. Inace, 10 dolara na sat bi meni taj jedan mesec bilo sasvim dovoljno. E da, jos jedno pitanje, da li se moze na primer prevesti ova moja diploma sa republickog takmicenja iz zdravstvene nege na engleski pa da im cisto prilozim i to ako prihvataju oni to uopste? I da li se uopste diploma moze prevesti na engleski?
Ne mozes ti da radis sa pacijentima na Work & Travel (to je specificno navedeno u programu). Verovatno ima nekih pozicija koje su skroz odvojene tj ne dolazis u kontakt sa njima, ali cisto sumnjam da ces dobiti posao u medicinskoj ustanovi, niti mozes ti da sam nesto trazis posao - to vazi samo za studente iz VWP zemalja. Dobijes sta dobijes i to je to. Prostudiraj pravila na zvanicnoj internet prezentaciji programa i bice ti stvari jasnije. Work & Travel program nije opcija za to sto ti hoces.
Reply With Quote
Staro 12.03.2014, 22:47
Član

Nepromenjeno

Heh, bas steta, ja sam mislio da mogu dok sam tamo preko w&t da sam poslednjeg meseca nadjem posao a da tamo gde bih prvobitno radio, dam otkaz. Znaci, prekidanja programa dok sam jos u USA nema. Steta. Pa dobro drugi put cu otici onda samoinicijativno. Kako bi se onda mogla nabaviti viza ako bih sam isao u USA? Zana, hvala ti puno na odgovoru i izvinjavam se ako sam previse naporan mojim pitanjima.
Reply With Quote
Staro 13.03.2014, 21:43
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Pa dobro drugi put cu otici onda samoinicijativno. Kako bi se onda mogla nabaviti viza ako bih sam isao u USA?
Nikako Ne postoji radna viza za bolnicare. Jedino sa GC...
Reply With Quote
Staro 04.05.2014, 09:19
drmiki83 drmiki83 je offline
Član

Datum prijave: 02.05.2014
US lokacija: NYC
YU lokacija: Sombor
Nepromenjeno Mogućnoszi za zaposlenje

Pozdrav,

Izvučen sam ove godine za GC, inače sam doktor medicine po profesiji. Znam da mi je da bih se bavio lekarskom praksom u USA potrebno da položim USMEL. Ali me interesuje dok ga ne položim kakve su mi mogućnosti za zaposlenje kao negovatelj, bolničar ili sl.?
Unapred hvala na odgovoru.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja