![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Od prvog momenta kad smo stupili na tlo USA ni u jednom momentu nismo zloupotrijebili sistem, jer od takvi stvari smo pobjegli. I ne zelim da moja djeca odrastaju misleci da je tako nesto drustveno prihvatljivo. A ti misli sta ti odgovara.
So long i uzivaj sa svojim frustracijama. U jednu ruku mi te i zao, sigurno je tesko zivjeti sa svim tim bijesom u sebi.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nisam ja besan, ovo je stvar principa, Via. Zao mi je sto ljudi poput tebe budu izvuceni na ovoj lutriji pa umesto da iskoriste zivotnu priliku, rade to sto rade... Samo napred i uzivaj u zivotu lazuci sebe da nisi na tudjoj grbaci ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Najprije da kažem da nisam u USA pa ne razumijem baš to osiguranje koje koristi Via za djecu. E sad niti branim Viu niti napadam Magelana, ali čitajući ove postove Via ne krši nikakav zakon pa da zloupotrebljava sistem.
To što koristi za djecu, zbog toga joj niko neće pokucati na vrata i tužiti je, kazniti je, zatvoriti, protjerati iz USA.....ona sasvim legalno koristi od države ono što ta država nudi. Nadam se da ovom prepirkom ni Via ni Magelan neće odustati od ovog foruma jer i jedno i drugo su pružili mnooogooo korisnih informacija za buduće i nas potencijalne emigrante. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam koristila Medicaid da mi pokrije trosak nakon mog prvog osiguranja kad sam se porodila (cula sam za to od Kolumbijaca, masovno oko mene su se Kineskinje poradjale pa sam se uvek cudila odkud im pare - $2,000 mi je delovalo u tom momentu kao bogatstvo). Studentsko osiguranje za mene je bilo 30 dolara mesecno, a za muza dodatno jos 220 mesecno (ukupno 250 dolara). Nismo ni dana bili bez osiguranja u Americi. Taj Mecicaid Emergency mi je bio vise kao suplemental. Dete mi je bio na Medicaid-u godinu dana (porktivali su mi deductible - oko 25 dolara po pregledu, a ostalo moje osiguranje). Koristila sam tu pomoc i opet bi ako mi ne daj boze zatreba. Ja mislim da je to dobro za one koji su jedan korak do homless-a. Nit su normalnih primanja, nit su bas dibidus na nuli. Kao neki "cushion" da ne padnes totalno na dno. Platila sam ja njima 3000 dolara u toku trudnoce na pregleda da mi pipnu stomak i da sonarom cuju bebino srce. Od tih 3000 jedan ultrazvuk za 250 dolara, 80 dolara za vadjenje krvi na pocetku. A sve ostalo, da me izmere, opipaju stomak, cuju kucanje srca - otprilike gotovi za 10 min po pregledu. A to su sve bile socijalne cene, u skladu sa mojim tadasnjim primanjima (24000 godisnje). Ja licno mislim da iza toga ide citav jedan program zabrane abortusa i podsticavanja razmnozavanja... Sto vise dece, imas vise tih drzavnih beneficija. Znam kolegu jednog Amera ima SESTORO dece. Sva deca se dzabe skoluju, placa im samo stan i hranu...
|
|
||||
|
||||
![]()
Na ovom forumu je oduvek bilo prepucavanja koje vrlo cesto prerasta u vredjanja zbog iskljucivosti umesanih stranki - namerno sve to ne zovem debatama ili sukobom misljenja, jer to nisu. Ne kazem ovo zlonamerno - cinjenica je da nas ne uce normalnoj komunikaciji tokom skolovanja, niti toleranciji, niti kako da razumemo izreceno ili napisano.
USA je pravo mesto da shvatite koliko iskljucivost moze da vas kosta - i novcano i emotivno: ljudi imaju pravo da se ne usaglase sa vasim misljenjem, imaju pravo da vas ne podnose i da vam to otvoreno kazu, imaju pravo da vas nazivaju pijavicom ako na bilo koji nacin zavisite od njih, imaju pravo da rade sa svojim parama sta hoce i da nikada ne daju pare u dobrotvorne svrhe, imaju pravo da izadju ako hoce goli na ulicu i da ih boli Q sta bilo ko o tome misli... ako ste u njegovim/njenim ocima looser, sta sad? Isto tako imaju pravo i da slusaju svoj gut i da vam daju sansu i kad je ne zasluzujete, imaju pravo da poklone sve svoje pare u dobrotvorne svrhe a da nijedno dete ne kaze ni rec je pare nisu njihove i ne uzimaju nista "for granted", imaju pravo da rese da imaju ili nemaju kuce ili mace, da imaju svoju decu i da usvoje jos petoro, ili da uopste nemaju decu, ili da nemaju decu i rese da postanu hranitelji... i sta sad? Choose your battles wisely and you're gonna make it here. Zasto toliko iskljucivosti ovde i mrznje? Da, nekim clanovima izrazavanje bolje ide, neki su pametniji, neki su sposobniji, neki su cinicni... ne stavljam se ni na ciju stranu, samo u malo vise reci pokusavam da kazem da svako ima pravo na svoje misljenje. Pri tom - govorim o misljenju a ne o cinjenicama, jer kod toga nema sta da se polemise, ili je nesto tacno ili nije. Nema sredine. Socijalna pomoc je legitimna ovde - ako neko ne zaradjuje dovoljno ili nije sposoban da zaradi dovoljno, zato taj fond i postoji. Neki od nas (paznja: ja pripadam ovoj grupi takodje), imaju problem sa zloupotrebom ovih programa jer gomila ljudi radi za cash, laze na prijavama za porez i uzima pare iz usta onima koji zaista nisu u situaciji da zarade vise; to su uglavnom samohrane majke, invalidi, ljudi pogodjeni svakakvim tragedijama i tako dalje. Znaci, nadje se pametni Rodoljub da dodje ovde, mazne pare sa kartica, ode u bankrot, odnese pare kod mame na racun, onda se ovde prijavi na pomoc dok vozi kamion za cash... E sad, da li je legalno raditi za cash? Jeste. Da li je legalno ne prijaviti ga na poreskoj prijavi? Nije. Da li je legalno bankrotirati? Jeste. Da li je legalno otici u bankrot zbog "izvlacenja" para? Nije. Linija je vrlo jasna izmedju ovih opcija - clanove foruma smatram dovoljno pametnim da shvate o cemu pricam. Svi mi mozemo da se vadimo da je ne znam sta komplikovano ili da nismo znali i tako dalje i blize, sve jedno. Mnogo je zloupotreba naokolo - i kao i sve drugo u USA, sve sto je broken se menja pritiskom glasaca. Ja sam jedan od njih i nastavicu da vrsim pritisak da se smanje zloupotrebe i u isto vreme novac zavrsi tamo gde je najpotrebniji. Par jos samo stvari (ko velim treba da malo dam comment i na jos nekim temama pre nego sto opet zapadnem u zimski san lol): mesate babe i zabe sa income tax i sales tax gore. Nemaju veze sa vezom i nema ti sta da se vraca ili odlazi - to su totalno dva razlicita fonda koja imaju razlicitu allocation. Zabole me da li neko placa 10% porez na benkicu, to i ovako ne ide u fond za pomoc siromasnima. Drugo, 10% je zanemarljivo u odnosu koliki je procenat umanjenja income tax na osnovu dece (mislim i na stopu i na razne deductions). Oped da naglasim: ja jesam da se pomaze onima koji nisu dovoljno sposobni da budu samostalni. Nisam za to da neko folira svoje kvalifikacije da bi bio na drzavnim jaslama. Isto tako - credit za zdravstveno osiguranje je dostupan zaposlenima koji odbiju osiguranje od firme samo ukoliko je firmina cena veca od 9% od godisnjih primanja. Ko god da ih slaze pa ga audituju (ako se to ikad desi), neka ima u vidu da zajebavanje sa drzavom ne donosi samo vracanje para i kamatu kao posledicu, nego i dozivotnu zabranu na drzavne beneficije. Koliko se to cesto desava je za debatu, ali kad se desi onda se zaista desi i prsti na sve strane. E tako... nastavite debatu, bas je interesantno ![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Mislim da niko normalan ne uziva u svadji, a jos manje prizeljkuje da se ona nastavi. Od toga onaj ko je dosao po neku korisnu informaciju kako bi se lakse snasao u novom zivotu nema nikakve koristi. A tome bi ovaj forum trebao da sluzi, ili ga ja bar tako razumijem. Trebalo bi malo obuzdati sopstveni ego i pokusati jednostavnim jezikom odgovoriti onima koje traze informacije, ukoliko iza forumske aktivnosti stoji zelja da se pomogne drugom, a ne sopstvenom imidzu.
|
|
|||
|
|||
![]()
Aj da bacim i ja jednu kao, do sada, nemi posmtrac.
Ljudi nemaju svi vremena da na forumu citaju po par strana raznih prepiski koje skoro i da nemaju veze sa temom, tako da bih vas zamolio da se okrenete pomaganju onima koji pomoc traze. Evo npr jedno pitanje. Ja sam zaposlen oko mesec dana. Zdravstveno osiguranje cu dobiti preko firme tek posle 3 meseca rada. Sta da radim za zdravstveno u medjuvremenu? Drugo pitanje. Dosli smo u USA u septembru. Sad ce kraj godine, mi nismo imali osiguranje...da li cemo mi sad na kraju godine placati neke penale sto nismo imali zdravstveno? Trece pitanje. Posto ce meni tri meseca u firmi proci tek negde krajem januara, pocetkom februara i tek tada cu moci da dobijem zdravstveno preko firme, da li cu na kraju 2015-e placati eventualno neke penale zbog toga sto u januaru necu imati osiguranje? P.S. Ja sam u Kaliforniji pa ako ima neko ko je skoro aplicirao ili placao za sebe za osiguranje neka da neki primer. Hvala unapred.
|
||||
|
||||
![]()
E pa da i ovo privedemo kraju. Naravno, nitko normalan ne uziva u svadji i ne zalim vise da budem dio ove rasprave. Zao mi je sto sam sebi i ovo dozvolila, jer u 1.5 god nisam ulazila u nikakve polemike. Ali nekad jednostavno nije moguce presutiti dok vas prozivaju bez razloga.
Forum jeste bas to, razmjena informacija koje mogu pomoci novim imigrantima i svaka prepirka je suvisna. Zao mi je sto je i moje ime zavedeno kao dio jedne. Dovoljno sam izvrijađana da vise ne smatram ovaj forum mjestom gdje zelim provoditi svoje vrijeme. Hvala svima za sve informacije, upoznala sam divne ljude na ovom forumu, ali jednostavno dodje vrijeme kad treba krenuti dalje. Ne bjezim, samo sam izgubila volju za ovo. Danas je bio predivan dan u Chi, i sutra najavljuju isto... Imam u cemu da uzivam. I da ne bih ostala upamcena kao osoba koja zloupotrebljava sistem i zivi na grbaci drugih reci cu da su moja djeca imala All kids osiguranje u momentu kad sam se ja zaposlila i moje osiguranje nije dozvolilo da ih prebacim jer su vec osigurani. Da je jeftinije; nije, manje bih placala da su na mom osiguranju. Kad istekne godina na koliko su dobili All kids, stvari ce se mijenjati, ali za sada je tako. Ja sam svoju zivotnu priliku iskoristila bez varanja, lazi, prevara, obmane sistema, ilegalih radnji i ostalog za sto me optuzuju i u tom duhu namjeravam i nastaviti zivot ovdje. Hvala vam za divno druzenje i puno srece novim imigrantima "u pohodu" na US. ![]() ![]() ![]() ![]()
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Elem. Ja sam mami uzimala visitor's inssurance, cena je bila slicna tako nekako 250 dolara mesecno. Bolje meni 250 dolara mesecno, nego da dodje do neke intervencije pa da bankrotiram... Ovo sam uzimala klikni Ovo je zemlja sa masom ljudi bez zdravstvenog osiguranja. Mislim da je to licna odluka, nema veze sa zakonom. Mada ne znam sad sa predsednikovom reformom jel se ista promenilo u placanjima pregleda nakon sto postoji "affordable healthcare". Neki ga nemaju zato sto nece da plate npr 250 mesecno, neki ranije imaju neke "pre conditions-e" pa ih neko osiguranje i ranije znalo da odbije... A nekima skoci mesecna rata usled nekih dogadjaja. Cula sam od koleginice, cerka joj je imala saobracajnu nesrecu i da nakon toga nema insurance jer joj je premija astronomski skocila (nisam sigurna jesam je dobro ukapirala - jesu li bila kola u pitanju, znam da je rekla da zadrvstveno nema - a sta bi totalno tacno objasnjenje zaboravila sam). *** Off topic but related to the direction it's going: A sto bi rekao Matija Beckovic: "Cherachemo se josh". Ima zanimljivih emisija na TV-u, ja nekad volim da gledam i plavu i crvenu stranu cisto da vidim u koji su sto Zana rece Q otisli sa svojim misljenjima oko teme X. I onda pustim malo neke tamo vesti tipa RTS ili sta vec, i bude mi bolje posto mi vise zivot ne zavisi toliko od necije politike toliko kao nekad. A i ja spadam u clanove koji teraju mak na konac, a sto upadnem u to, jace je od mene... Da mi bude poslednja... Sto bi ovi rekli - Type A personality mozda, sta li? |
|
|||
|
|||
![]()
Evo bolji link New immigrants health inssurance, nadji nesto ovog tipa...
108 - 135 dolara za mesec dana (opcije izabrane - Kalifornija, 2 supruznika i dvoje sitne dece, supruznici starost od 30-39 godina, osiguaranje od 50000 do 60000 po osobi, vec u Americi, dosli pre manje od mesec dana, osiguranje za ceo mesec januar 2015). 31-49 dolara po odrasloj osobi, 23-34 po detetu. * napomena - ako se uzima ova vrsta osiguranaj ima rok nakon kog ne moze ova vrsta da se selektuje (izgleda) |
![]() |
|
|
![]() |