ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 16.01.2015, 00:13
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Mijenjala sam vozacku (s jedne adrese na drugu), samo donijela dokaze o adresi novoj: lease, neke racune, a i pasos i SSN treba i to je to. Kad sam drugi put selila nisam mijenjala VD, nego sam uradila online samo promjenu adrese, znaci VD ima staru adresu, ali ako policija ikad zatrazi vidjece u bazi podataka novu ( nije mi se davalo svaki put $30 .
Evo link za primjer IL ako imas vec vozacku neke druge drzave:
http://www.cyberdriveillinois.com/se...ntshowdoi.html
ovdje pored stare vozacke moras donijeti i zelenu kartu, SSN, 2 dokaza o adresi (to su ti racuni: plin, struja, telefon a da nisu stariji od 3 mjeseca ili lease)
http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_x173.pdf

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 19.01.2015, 07:14
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Mijenjala sam vozacku (s jedne adrese na drugu), samo donijela dokaze o adresi novoj: lease, neke racune, a i pasos i SSN treba i to je to. Kad sam drugi put selila nisam mijenjala VD, nego sam uradila online samo promjenu adrese, znaci VD ima staru adresu, ali ako policija ikad zatrazi vidjece u bazi podataka novu ( nije mi se davalo svaki put $30 .
Evo link za primjer IL ako imas vec vozacku neke druge drzave:
http://www.cyberdriveillinois.com/se...ntshowdoi.html
ovdje pored stare vozacke moras donijeti i zelenu kartu, SSN, 2 dokaza o adresi (to su ti racuni: plin, struja, telefon a da nisu stariji od 3 mjeseca ili lease)
http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_x173.pdf
mikiSA jel to znaci da kad promenim adresu ne moram da vadim novi ID i vozacku dozvolu. Jel dovoljno da samo online promenim adresu bez da vadim nove. I meni se ne ide ponovo u DMV kad se setim da su me tri puta vracali zbog donosenja dokumenata o dokazu stanovanja a i ne daju mi se ponovo 30$
Hvala
Reply With Quote
Staro 19.01.2015, 14:41
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
mikiSA jel to znaci da kad promenim adresu ne moram da vadim novi ID i vozacku dozvolu. Jel dovoljno da samo online promenim adresu bez da vadim nove. I meni se ne ide ponovo u DMV kad se setim da su me tri puta vracali zbog donosenja dokumenata o dokazu stanovanja a i ne daju mi se ponovo 30$
Hvala
Za promenu adrese na samom dokumentu neophodno je otici u DMV. Fee za promenu adrese je $5. $30 je za obnovu dokumenta.

To u IL i nije toliko neophodno. Meni za ovih 5 godina niko nikada nije pravio problem sto mi je CDL sa jednom adresom, a da sam u tom momentu ziveo na novoj adresi pa nisam stigao do DMV-ja da sve to promenim.
Reply With Quote
Staro 20.01.2015, 05:21
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Sasa99: online popuni formular i to je dovoljno.
Fee ako hoces da promijenis na samoj vozackoj je $30 (bar su meni toliko uzeli), zato mi se ne mijenja.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 20.01.2015, 05:33
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Sasa99: online popuni formular i to je dovoljno.
Fee ako hoces da promijenis na samoj vozackoj je $30 (bar su meni toliko uzeli), zato mi se ne mijenja.
$30 za promenu adrese? Salterusa sa pogresnom informacijom...

"Driver's License or Permit — Corrected or Duplicate - $5" - DMV FEES

Ja sam bas pre nekih mesec dana menjao adresu na CDL-u - samo $5

Naravno, online je najlaksa fora. Ne moras da cekas po redovima. Meni je bio neophodan dokument bas sa tom novom adresom stanovanja pa sam morao u DMV.
Reply With Quote
Staro 20.01.2015, 08:07
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Mikisa I Magelan hvala vam na odgovorima ipak cu samo online da promenim ako je to dovoljno ne ide mi se u DMV ne toliko zbog para koliko zbog cekanja redova.
Hvala!
Reply With Quote
Staro 22.01.2015, 12:03
Sasa 70 Sasa 70 je offline
Drug član

Datum prijave: 05.06.2014
Nepromenjeno Brzina Izdavanja Zelene Karte

Cao,

Hteo bih da pitam dali neko zna dali postoji razlike u brzini izdavanja Zelene Karte i socijalnog broja od drzave do drzave, na pr. dali se brze dobija zelena kata u Kentakoju ili u Ilinoisu.

Hvala Vam i puno pozdrava

Sasa
Reply With Quote
Staro 22.01.2015, 16:50
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa 70 Prikaz poruke
Cao,

Hteo bih da pitam dali neko zna dali postoji razlike u brzini izdavanja Zelene Karte i socijalnog broja od drzave do drzave, na pr. dali se brze dobija zelena kata u Kentakoju ili u Ilinoisu.

Hvala Vam i puno pozdrava

Sasa
Vreme je u sustini isto i ne zavisi od drzave.

Socijalni broj se salje iz Baltimora, pa kapiram da mozda putuje duze dan-dva do Zapadne obale nego do odredista na Midwest-u.
Reply With Quote
Staro 24.03.2015, 15:45
elefteros elefteros je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2014
US lokacija: Boston
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku elefteros
Nepromenjeno

Ako nije bilo reči o MA, evo linkova koje sam prikupio poslednjih dana...

Za polaganje pisanog testa:
- http://www.massrmv.com/rmv/dmanual/
Proći ovaj manual, ima nekoliko PDF fajlova.

- http://driving-tests.org/massachuset...etts-dmv-test/ Onlajn primeri (gornji desni ugao u dve kolone, ako pogrešite neko pitanju, navedu vam razlog).

- http://www.dmv.org/ma-massachusetts/practice-tests/
Takođe primer testa za vežbanje, dve kolone su za plaćanje, poslednja je free ako se registrujete, 25 pitanja kao primer.

- http://www.dmv.com/ma/massachusetts/...practice-tests
Ako baš hoćete da platite da imate sva pitanja. Ovo možete i da preskočite.

Ja se jesam zaleteo pre neki dan, pritisnut od strane kompanije da ovo privedem kraju i kupio sam za $10 cheet sheet koji ima 51 pitanje i tačne odgovore. Kažu da vraćaju pare ako ne položite

Pokušao sam da odem na foru da transferujem svoju vozačku odavde, međutim, nisam uspeo. To bi takođe bilo posebno interesantno i da mi jesu dali jer svoju vozačku nisam poneo, već samo međunarodnu
Staro 08.04.2015, 23:16
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Evo najnovije informacije za Illinois:
polagao sam u Schaumburgu.
Prije toga sam bio na jugu Chicaga. Na jugu mi nisu dali da polazem jer mi kao drugi dokaz adrese (prvi dokaz adrese je pismo u kojem mi je stigao SSN) nisu priznali pismo od banke vec je morao biti izvod.
Izvod iz banke je napokon stigao juce, pa sam onda danas, isao da polazem.
Schaumburg mi je bio usput jer sam isao tamo na razgovor za posao.
Kancelarije im se nalaze u trznom centru.
Kad udjete isao sam na salter informacija gdje se uzimaju brojevi. Kad sam joj objasnio sta zelim (prvi put polazem, nemam prethodnu USA dozvolu, imam strani pasos) poslala me je kod supervizora.
On je pogledao pasos, vizu, SSN pismo i izvod od banke (izvadio ga je iz koverte), rekao da je to OK, i na zutom papiru za one koji polazu sa stranim pasosem napisao moje ime, i zatim samnom otisao do informacija i dao mi broj pod kojim ce me pozvati.
Nije bila guzva pa sam dosao na red vec nakon par minuta.
Tu je ponovo pregledao sve sto sam donio (pasos, izvod iz banke i SSN) sve izvadio iz koverti i krenuo da popunjava obrazac u kompjuteru: visina, tezina, boja ociju, kose, podaci iz pasosa,...
Nakon toga sam gledao u uparat za provjeru vida koji se nalazi odmah na njegovom stolu. Trebalo je da procitam peti red i nakon toga je pitao da li vidim bljeskanke sa strane (pretpostavljam kontrola perifernog vida). Prvo pita dok nije ukljuceno, pa onda ukljuci bljeskalice.
Nakon toga je odstampao obrazac i na njega udario pecat NE IZDAVATI DOZVOLU, i iskopirao izvod, SSN i pasos i sve stavio u fasciklu.
Sa tim sam isao da platim taksu - 30 dolara.
Nakon toga sam isao na pismeni test.
Ima tri strane: dve sa pitanjima i jedna sa znakovima.
Kao pripremu sam procitao zvanicnu knjigu Rules of the road http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_a112.pdf
Testove sam vjezbao na internetu (npr. http://www.dmv-written-test.com/illi...ce-test-1.html) i otprilike 80% je i bilo na testu.
Sve se desava na licu mjesta: dodjes do saltera, dobijes test i odmah ispred njih sjednes i rjesavas.
Poslije toga se ide na polaganje.
Dovezao sam auto do mjesta gdje su mi rekli. Prvo je provjerila da li mi rade prednji zmigavci, pa truba i na kraju zadnji zmigavci i stop svjetlo.
Usla je u auto i prepisala podatke iz osiguranja.
Voznja je prilicno jednostavna jer su ulice siroke i sve je ravno. Prilikom parkiranja na uzbrdici (tesko je to nazvati uzbrdicom, ali...) mora se okrenuti volan tako da prednji tockovi budu zadnjom stranom okrenuti ka ivicnjaku. Naravno, treba obratiti paznju na sve znakove i brzinu - nista specijalno.
Na dolasku na parking rekla mi je da sam polozio i odvela me na slikanje.
Sve je to na jednom mjestu. Odmah nakon slikanja odstampali su vozacku (masina koja stampa vozacke se nalazi na tom salteru gdje se i slika) i onda je sa onim fotokopijama spakovali u kovertu i poslali u Springfild, a ja cu je nakon provjere dobiti postom u roku od mjesec dana.
Vratili mi pasos, izvod i SSN i pozdravili.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja