![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Mašinski inženjer u USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Interesuje me mišljenje kolega mašinaca koji rade u struci u Americi ili imaju nekih infomracija iz prve ruke. Uopšteno, možda je malo suviše opširna tema, ali sve infomracije su korisne.
Najviše me interesuje nešto u vezi posla i priznavanja naših diploma i radom sa istim. Kakva su vaša iskustva? Takođe, koji delovi, gradovi su najpogodniji za našu profesiju? ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Midwest je meka manufacturing-a... Ali ako si toplotna tehnika HVAC-a imas u svakom gradu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
što se tiče posla - pogledaj direktno na stranici npr. koch Industries, Lockhead martin, boeing, GE aviation, ford motors, walt disney (nije šala i oni traže dosta mašinaca), i naravno sve ostale auto proizvođače po americi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Evo kakvo je moje iskustvo, a mislim da bi to trebalo da vazi i za masinske fakultete! Zavrsio sam Ahitekturu u Sarajevu po starom nastavnom planu i programu, sto je kod njih ekvivalent Bachelor of Architecture (B.Arch.), to je u kontinuitetu zavrsenih 5 godina fakulteta. Ako si po Bolonji studirao, onda ti to ide predpostavljam 3+2, pa si sa 3 godine Bachelor of Science in Architecture (BS in Architecture), a sa jos dvije zavrsene Master of Architecture (M.Arch.). Ako si zavrsio po starom nastavnom planu i programu trazi sa fakulteta da ti izdaju diplomu po novom, znam da na nekim fakultetima to moze u Sarajevu, platis 150 eura i imas diplomu mastera, ali kod mene na faksu jos to ne izdaju, ali ni to nije problem, jer i oni imaju fakultete sa B. Arch i M. Arch programima. A sto se tice posla mogu da potvrdim ovo sto je johnywalker rekao, jer i meni su potvrdili ljudi koji su zavrsavali Arhitekturu kod nas, a rade godinama tamo, da mozes dobiti posao sa nasom diplomom, a tek kada budes polagao za licencu, onda ce ti trebati kompletan nastavni plan i program po kojem si slusao predavanja i polagao ispite, naravno preveden na engleski i uz diplomu, radno iskustvo radeci u Americkim firmama (4-7 godina zavisno od drzave) moci ces i to da polazes!
08.10.2013. - Prijava za DV2015 01.05.2014. - Izvučen - CN 2015EU00039xxx 17.06.2014. - Poslao DS260 16.07.2015. - Ljekarski pregled 13.08.2015. - Intervju 03.09.2015. - Zakazan let 28.09.2015. - Stigao SSN 09.10.2015. - Stigao GC |
|
|||
|
|||
![]()
Završio sam MF u Beogradu, B.Sc je opšte mašinstvo a smer se bira posle na Masteru. Tu sam izabrao Industrial engineering i to završio pre godinu dana. U međuvremenu počnem da radim u naftnoj industrili, znači veze nema sa smerom koji sam završio. Tako da što se radnog iskustva tiče i nemam ga mnogo, samo godinu dana...
E da, pošto jelte kod nas je sve veoma brzo i efikasno, verovatno neću ni dobiti diplomu kad budem krenuo već imam samo uverenje sa faksa... Da li je to problem? |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam u Srbiji bio graficki dizajner. Ovde radim posao koji nema veze sa dizajnom i iskreno - zabole me bas za graficki dizajn. Nema tenzije sa rokovima, nema zatupljenih klijenata, nemq stresa... Radim no brain posao, union job, full insurance za celu porodicu, plata bolja nego vecini senior dzajnera... Eto, postoji i ta strana posla...
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pokusaj da volontiras u nekoj firmi pa mozda na taj nacin te i zaposle, naravno morao bih da imas i neki placen posao pored toga, sve u svemu 1-2 god. Hard work!!!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
By the way, ja sam prethodnica ne prethodnik... Isto sam i industrijski inzenjer i masinstvo... Doduse uzeh tri diplome nakon skole... Za one koji ne znaju radim kao profesorka na fakultetu, veruj mi gledam svoje studente, svaki nadje neki posao, ma koliki im prosek bio. Nece ovde to svako da studira, manufacturing posebno nije in, imaju vise radnih mesta za one sa fakultetom nego ljudi... Office jobs are more in demand... |
|
|||
|
|||
![]()
Shanse da nadzesh rad kao mashinski inzhinjer u americi sa balkanskom diplomom su ravni na nula.
Ako imash americhku diplomu to je sasvim drugo. Ne znam zashto treba ovo lazhenje na chlenovima ovde? |
![]() |
|
|
![]() |