![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Healt Insurance u Usa/Benefits » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Sindikati primarno sluze zacenjkanje oko cene rada, a mnogo manje danas o radnickim pravima. Za to psotoji Zakon o radu u svakoj modernoj drzavi.
Nazalost platu ne odredjuje sindikat vec potraznja za radnom snagom na trzistu. Zato su kod nas sindikati i pukli jer nema ti sta da tvrdis pazar kad je nezaposlenost ogromna... Ali zbog cega samo neki da budu zasticeni sindikatom ? Ako je to najveca tekovina nase civilizacije, pa hajde onda sve da zastititimo. Oh wait, to je komunizam ?!
|
|||
|
|||
![]()
Zakon o radu u Americi? Gde nije propisano da imas minimum godisnjeg odmora, gde poslodavac nije duzan da ti da bolovanje uopste ni neplaceno cak, da moze da te otpusti bez ikakvog razloga... Koliko znam jedino je zakonom uredjeno da ne mozes da radis vise od 16 sati dnevno i da ne mozes ako radis 12 sati dnevno da radis uzastopno vise od 12 dana bez slobodnog dana kod istog poslodavca. Pa bas hvala Zakonu o radu.
Kada pominjes Srbiju, sindikati su slabi jer poslodavac nadje dve tri telece glave koje kupi parama i koji "kao" stite radnicka prava. Prava slika i prilika iste Srbije koju pominjes i sindikata jesu radnici i sindikat koji idu da tapsu direktoru koji je odgovoran za pogibiju 10ak ljudi u fabrici i da vredjaju tu muceni porodicu koja je izgubila sina. Platu da moze bilo ko da odredjuje i da je to sasvim ok ne bi postojao minimalac (koji je inace bedan), da se pitaju poslodavci oni bi placali 2$ po satu a mozda ni toliko. |
|
||||
|
||||
![]()
Nerealni zahtevi radnika ? 1% bogataša u svetu poseduje više novca nego 99% boranije.
Gle čuda, sve vunderkind do vunderkinda zadnjih 30 godina To bre majke izrađale sve same Ajnštajne i Tesle! Neeeeeee nemojmo ih nazvati globalistima, oni su sve zaslužili, oni su svi do jednog prvih 10 godina radili po 12h, ma šta 12! ! 16h dnevno. Oni su jako vredno učili, nikada nisu zaobišli sistem, nikada nisu radnike ugnjetavali ! Prosto najviše volim da gledam motivacione nastupe ljudi koji poseduju milijarde pred 300-400 ljudi koji padaju u nesvest na njihove motivacione poruke. Oni pažljivo objašnjavaju kako i ti možeš da uspeš ako budeš tako vredan kao on i pametan kao on ! Početak iz garaže...to je već neizostavno! Nisi faca ako nisi krenuo iz garaže!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jedini problem sto im niko ne bi radio za $0. Ni za $2. Za $4 bi vec nahvatali nekog za neki obican posao no qualifications, ali bi onda i njima morali povecati na minimalac da prime dovoljno ljudi. Tako funkcionise moderna trzisna ekonomija i tako se i doslo do minimalne cene rada, sto mu dodje oko $1,500 mesecno. Nije mnogo priznajem, ali bato, zavrsi nekus kolu radi bolje dodatno itd... Uostalom a Amerikance koji imaju reseno stambeno pitanje ili jos zive kod roditelja mogu jos da ustede. To je malo za nas imigrante, ali koga briga, Amerikanci su napravili drzavu za sebe a ne da nama ispunjavaju muzicke zelje. Uzgred po zakonu, u USA ti se svaki sat prekovremeno racuna sa minimalnim koeficijentom 1.5 to mora, a moze da ti plati i vise poslodavac. Lazare ! 2% poseduje 90%, ali 2% i jeste elita. Ne moze elita da bude 25% onda moramo menjati definiciju elite. Oni koji nisu elita nisu bas ni sirotinja. Stavise, daleko od toga, prosecan bracni par ako radi u USA zivece jako jako dobro, sad druga je stvar sto ljudi uvek vole da kukaju umesto da mrdnu dupe. Najvise kukaju bas ti sto imaju jer su frustrirani sto rade za drugoga jer nemaju sopstveni biznis, ali sta da im radis. A kriv im je Bezos koji je dao otkaz u banci u NYC pa otisao u garazu da pakuje knjige. Tad su mu se smejali.
|
|||
|
|||
![]()
Ne znam zasto ispade ovolika frka, ali evo par stvari (bar sto se mog sindikata tice):
- Imamo zagarantovane povisice svake godine - NIKO ne moze da te natera da radis prekovremeno i ne sme da ti preti jer na tvoj poziv, u roku od 15min stize predstavnik iz sindikata sa 2 advokata - Jedini nacin da dobijes otkaz je da se pobijes na poslu, ukrades nesto, dodjes UI ili se ne pojavis bez javljanja duze od 3 dana - Ukoliko mislis da mozes da se povredis ili da ti je ikako ugrozeno zdravlje ili zivot - NE POSTOJI SILA koja te moze naterati da uradis nesto Za uzvrat (i 75$ mesecno) dobijas besplatnu pravnu pomoc (od kupovine kuce do sredjivanja GC za rodbinu ili procesure za drzavljanstvo), pun health za porodicu, sa dental i vision, besplatno skolovanje (za mnostvo licenci pa i engeneer), povoljnije cene za college ed, povoljnije cene za kupovinu automobila (kupismo mi novi Sorento juce), 401k, retirement fund...
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
|
||||
|
||||
![]()
.
Ljudi su neupuceni. Slusali price da sindikati sluze samo za dobijanje svinjskih polutki po nizim cenama. Isfolirali ih "kontraverzni biznismeni" koji i sada haraju u nasim banana drzavama. Mozda treba otvoriti temu (thread) na forumu o ovome, da ljudi nesto nauce.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja znam za neke benefite preko sindikata, ali ovo je stvarno super,prosto da ne verujes
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sve je tacno sto se tice sendikata , zasticen si kao medo u Titinoj drzavi ![]() Mi u UPS placamo 50 union fee mjesecno plus sedmicno 3$ za tu pravnu pomoc za cijelu porodicu.,Sada uplacujem zivotno osiguranje za mene ( 500k$) 8$ sedmicno. Sada je kod nas peek season dobra je lova 1,5 puta placeni preko 40h a preko 60h je placeni 3 puta . Radim kao nikad u zivotu ali se isplati za te benefite I platu Evo sada placaju pomocnika vozaca 21$ startna satnica.
|
|||
|
|||
![]()
Dragane ako nije tajna , zanima me koja je tvoja pozicija u UPS-u i kako si dobio posao? Ja sam aplicirao za neki part time,nakon aplikacije odmah sam imao opciju da biram termin za obilazak radnog mesta itd...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() EDIT: Otisao u union da podnesem zahtev za citizenship za zenu, dete i mene. Platio 300$ i to je to.
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Dental Insurance | wolf | Vodič za emigrante | 5 | 20.01.2016 03:16 |
Liability Insurance (Osiguranje od auto-odgovornosti) | snowflake | Vaša strana | 23 | 05.04.2013 21:52 |
![]() |