ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Union jobs (sendikat) u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.10.2020, 06:10
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Ma daj informacije i obavestenja, al nemoj to tesko je izuzetno itd
Reply With Quote
Staro 01.10.2020, 16:12
slucajni_prolaznik slucajni_prolaznik je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.05.2016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kdragan77 Prikaz poruke
Gdje mozete naci posao sa high school u Usa sa besplatnim osiguranjem za cijelu porodici, platom od 100k dolarica, penzijom 3000$ ( poslije odredjenih godina ) i 6 sedmica godisnjeg, polisom zivotnog osiguranjem 100k, short time desibilyty and long time desibility ( placeno 60% od bruto plate).
Moje je misljenje da bilo koji posao "koji ne moze svako da radi" moze da donese toliko novca bez obzira na skolu, mada svi na forumu bi trebalo da imamo bar srednju. Sto je manje onih koji mogu da rade takav posao, vise je i placen. https://www.usatoday.com/story/money...ates/90120266/
Trenutno intenzivna dostava bilo cega 12 sati dnevno bi mogla i vise da donese, a zivotno osiguranje na $100K ima i za ispod $5 dnevno. Koliko moze da zaradi construction worker ako radi 12 sati svaki dan? Jedan lik mi tvrdi da je njegov sin napustio srednju skolu (pravac Sillicon Valley) i vec je milioner. Jedino mi se cini da tamo gde su velike plate, ni stanarine i ostali troskovi nisu uopste mali, tako da je sve relativno. Imam samo jedno zapazanje u vezi UPS-a jer sam zaista puno puta dostavljali robu na pocetku boravka u US - nisam video ni jednog package delivery handler-a mnogo starijeg od sebe, a i sam sam u cetrdesetim. Sta se desi sa tim ljudima kada dostignu high pay i/ili odredjene godine, pojma nemam. Mozda ih i ubace u kamion i gurnu sa litice? Ko u tom slucaju potpisuje dostavnicu?

Last edited by slucajni_prolaznik; 01.10.2020 at 16:19.
Reply With Quote
Staro 02.10.2020, 00:47
kdragan77's Avatar
kdragan77 kdragan77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2015
US lokacija: Castle Rock Colorado
YU lokacija: Banja Luka
Pošalji Skype™ poruku korisniku kdragan77
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik Prikaz poruke
Moje je misljenje da bilo koji posao "koji ne moze svako da radi" moze da donese toliko novca bez obzira na skolu, mada svi na forumu bi trebalo da imamo bar srednju. Sto je manje onih koji mogu da rade takav posao, vise je i placen. https://www.usatoday.com/story/money...ates/90120266/
Trenutno intenzivna dostava bilo cega 12 sati dnevno bi mogla i vise da donese, a zivotno osiguranje na $100K ima i za ispod $5 dnevno. Koliko moze da zaradi construction worker ako radi 12 sati svaki dan? Jedan lik mi tvrdi da je njegov sin napustio srednju skolu (pravac Sillicon Valley) i vec je milioner. Jedino mi se cini da tamo gde su velike plate, ni stanarine i ostali troskovi nisu uopste mali, tako da je sve relativno. Imam samo jedno zapazanje u vezi UPS-a jer sam zaista puno puta dostavljali robu na pocetku boravka u US - nisam video ni jednog package delivery handler-a mnogo starijeg od sebe, a i sam sam u cetrdesetim. Sta se desi sa tim ljudima kada dostignu high pay i/ili odredjene godine, pojma nemam. Mozda ih i ubace u kamion i gurnu sa litice? Ko u tom slucaju potpisuje dostavnicu?

Sto se tice police životnog osiguranja plaćam za sebe koji imam 43 godine 55$ mjesecno za 600k , to je dodatna polica na 20 god. Ovo je UPS je džabe.

Sto se tice drugih poslova sa koledzom to je tacno vise su plaćeni ali i sam znaš da za koledz treba lova i vrijeme a gdje su ostali troškovi . I na kraju koliko vidis onih saavrsenim koledzom da rade u McDonalds, walmart dok im ne izadje posao u struci.

A to sto si vidjao mladje ljude da dostavljaju biznis rute to je sasvim normalno, zavisno od staza svaki vozac moze bidovati bolju rutu . Pretezno stariji vozaci imaju vise miljaze a manje dostava. Niko ti u Ups nece dati otkaz zato sto si u godinama , uvijek ima posao koji mozes raditi. Zagarontovano je 40h cak i ako ne radis toliko ( sto nije moguce).

Nisam upoređivao construction workere sa ovim poslom ali da imaju ovakve benefite nema sanse. I naravno ima dosta boljih poslova , lakših sve je kako covjek odluci u kojem pravcu zeli svoju karijeru.
10.08.2021. Postali USA drzavljanini
UNION POSLOVI
BALKANS BAKERY
Reply With Quote
Staro 02.10.2020, 04:32
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Od svih tih beneficija jedino je penzija ono sto odudara od drugih poslova kod tebe. Ne pricam o zaradi, zarada je stvarno nenormalno velika.

Ali ja moj posao ne smatram da ima ista wow beneficije, a za neke je to ovde savrseno. Imam besplatno osiguranje potpuno (koje i ne koristim i potpuni mi e hit da je firma za dve godina platila skoro 16 000$) zajedno sa ocnim i zubnim. 401k na mojih 6% imam 4.5% od strane poslodavca. Slobodni dani, short/long term disability, zivotno osiguranje na 100k $.
Reply With Quote
Staro 02.10.2020, 09:34
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Sto se tice police životnog osiguranja plaćam za sebe koji imam 43 godine 55$ mjesecno za 600k , to je dodatna polica na 20 god. Ovo je UPS je džabe.

Sto se tice drugih poslova sa koledzom to je tacno vise su plaćeni ali i sam znaš da za koledz treba lova i vrijeme a gdje su ostali troškovi . I na kraju koliko vidis onih saavrsenim koledzom da rade u McDonalds, walmart dok im ne izadje posao u struci.

A to sto si vidjao mladje ljude da dostavljaju biznis rute to je sasvim normalno, zavisno od staza svaki vozac moze bidovati bolju rutu . Pretezno stariji vozaci imaju vise miljaze a manje dostava. Niko ti u Ups nece dati otkaz zato sto si u godinama , uvijek ima posao koji mozes raditi. Zagarontovano je 40h cak i ako ne radis toliko ( sto nije moguce).

Nisam upoređivao construction workere sa ovim poslom ali da imaju ovakve benefite nema sanse. I naravno ima dosta boljih poslova , lakših sve je kako covjek odluci u kojem pravcu zeli svoju karijeru.
Naravno da se pomalo salim, ali samo pisem sta sam video, pa bih kao mogao da zakljucim nesto pogresno, naravno u sali. "Elevator installers and repairers" sa prethodnog linka je jedan od poslova koji donosi prilicno novca, ali za njega treba neka ovdasnja obuka. Sa druge strane, ni ti nisi naucio da vozis kamion preko noci, samo sto je taj posao vrlo slican onome na brdovitom Balkanu, a ti si za njega ocigledno dosao vec dobro obucen.
Evo, koliko zaradjuje (ili je zaradjivao) ovaj lik https://www.google.com/search?q=milos%20teodosic, a koliko ovaj https://www.google.com/search?q=nikola%20jokic. Ispada da je Somborac dobijao 4 PUTA vise u 2018. Njegova zarada prema Milosevoj je kao tvoja prema mimimalcu. Ali, koliko ljudi moze da igra centra i pleja u isto vreme?
Ako ti zapravo dobijas $21 na sat i imas 6 nedelja slobodno godisnje, to je slicno kao i posao od otprilike (21*52/46) $24 na sat bez godisnjeg, ili ako pocnes da zaradjujes $28.75 je zapravo $32.5, a toliko, a sigurno i vise ima neki handyman, ili elektricar. Naravno, na to treba dodati i ostale beneficije koje imas, kao i oni, da bi se moglo zapravo uporediti, ako je uopste za poredjenje.
Komsinica pomocnik glavnog knjigovodje (ne znam joj pravi naziv posla, otprilike pisem) ima $21 na sat, a ne verujem da mnogo brine o zdravlju i koncetraciji, pre nego se dovoza do kancelarije. Korisnik neus je napisao da ima $50 kao programer za pocetak, a i on je dosao ocigledno vec dobro obucen. I sam bi trebalo da zavrsim neku ovdasnju dvogodisnju skolu do kraja godine, pa cu mozda moci da napisem koliko mi se finansijki zivot poceo da razlikuje. Mada, sto se mene tice, sve ovo je daleko vise nego smo zaradjivali pre 5, ili 10 godina, a pogotovo na sta lici svet oko tebe, to nije za uporedjivanje ni na koji nacin, ali bolje da se drzim(o) teme topic-a, ako se uopste tako kaze/pise.
Reply With Quote
Staro 02.10.2020, 14:08
kdragan77's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik Prikaz poruke
Naravno da se pomalo salim, ali samo pisem sta sam video, pa bih kao mogao da zakljucim nesto pogresno, naravno u sali. "Elevator installers and repairers" sa prethodnog linka je jedan od poslova koji donosi prilicno novca, ali za njega treba neka ovdasnja obuka. Sa druge strane, ni ti nisi naucio da vozis kamion preko noci, samo sto je taj posao vrlo slican onome na brdovitom Balkanu, a ti si za njega ocigledno dosao vec dobro obucen.
Evo, koliko zaradjuje (ili je zaradjivao) ovaj lik https://www.google.com/search?q=milos%20teodosic, a koliko ovaj https://www.google.com/search?q=nikola%20jokic. Ispada da je Somborac dobijao 4 PUTA vise u 2018. Njegova zarada prema Milosevoj je kao tvoja prema mimimalcu. Ali, koliko ljudi moze da igra centra i pleja u isto vreme?
Ako ti zapravo dobijas $21 na sat i imas 6 nedelja slobodno godisnje, to je slicno kao i posao od otprilike (21*52/46) $24 na sat bez godisnjeg, ili ako pocnes da zaradjujes $28.75 je zapravo $32.5, a toliko, a sigurno i vise ima neki handyman, ili elektricar. Naravno, na to treba dodati i ostale beneficije koje imas, kao i oni, da bi se moglo zapravo uporediti, ako je uopste za poredjenje.
Komsinica pomocnik glavnog knjigovodje (ne znam joj pravi naziv posla, otprilike pisem) ima $21 na sat, a ne verujem da mnogo brine o zdravlju i koncetraciji, pre nego se dovoza do kancelarije. Korisnik neus je napisao da ima $50 kao programer za pocetak, a i on je dosao ocigledno vec dobro obucen. I sam bi trebalo da zavrsim neku ovdasnju dvogodisnju skolu do kraja godine, pa cu mozda moci da napisem koliko mi se finansijki zivot poceo da razlikuje. Mada, sto se mene tice, sve ovo je daleko vise nego smo zaradjivali pre 5, ili 10 godina, a pogotovo na sta lici svet oko tebe, to nije za uporedjivanje ni na koji nacin, ali bolje da se drzim(o) teme topic-a, ako se uopste tako kaze/pise.
Ja nisam doktor, programer, elektricar pa da se poredim sa njima. Moj svijet i moje okruzenje na mom poslu je super i ja sam jako zadovoljan . Radim vani sto mi se svidja, komuniciram sa ljudima, nikoga nemam na glavom ( dobijem rutu i vozim) . Dosao sam u 40- im u ovu zemlju kasno je za bilo koje dodatno obrazovanje i gradjenje karijere u drugom pravcu .
Moja supruga je account manager ona je preko +30 $/h i meni je to jasno dosta laksi posao , mozda tezi mentalno ali fizicki nula. Ali ona je imala iskustva prije dolaska u Ameriku , radila 12 god za Američku kompaniju ,fakultetski obrazovana.
Meni je bio cilj samo da dodjem u normalnu kolotecinu zivota, to je dobra kuca , auta ,poslovi i dobar godisnji odmor neki normalan zivot i to smo uspjeli manje za 4 godine( uz tri selidbe za taj period) .

Prije svega zelio sam da kažem ljudima evo posla koji vam to moze pruziti bez dodatnog skolovanja i odricanja , cekanja i neizvijesnosti poslije. Neki ce skontati sta je pisac htio da kaže a neki ne ali dobro.

Ne znam da li si citao bas na ovom topicu ima lik koji je u union i radi kao handyman u jednom motelu i ima slične ili cak bolje benefite nego UPS uz dosta laksi posao.
Za tako nesto da upadne i treba ti malo i srece.
UNION POSLOVI
BALKANS BAKERY
Reply With Quote
Staro 02.10.2020, 21:34
Jorda Jorda je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.08.2017
US lokacija: San Diego, California
YU lokacija: Pozega
Nepromenjeno

Posto su pomenute finansije ja cu da iskoristim malo da se reklamiram.
Ako nije prikladno moderatiori neka uklone.

Pre godinu dana poceo sam da radim u finansijskom sektoru za WestPac Wealth Partners u San Diegu. Firma je bila broj 1 na Fortune Magazine u industriji prosle godine. Jako uspesna.
https://www.westpacwealth.com/p/who-we-are

Ako koga interesuje planiranje za retirement, college, business, reducing tax liability, maximizing cash flow, investments itd neka pise u inbox.

Rado cu svima pokazati ukratko zasto smo toliko uspesni.

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 05.10.2020, 16:33
kdragan77's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

U petak smo dobili poruku na diad ( onaj mali skener koji nosimo ) da tražimo ljude za peek Christmas. Sezona krece 1 . Nov ( Kolorado)
Za driver helpera placaju 21$/h
Posao nije toliko tezak,dostavljate ono sto vam vozac priprema i tako svakih 2,3 min. Vozac samo vozi i priprema naredni stop, naravno ako je frka 300+ dostava i on dostavlja.

Za PDV ( personal driver vehicle) placaju 25 $/h
Vozite u svom auto , dobijete skener koji ima gps i samo dostavljate . Nisam siguran ali mislim da ste placeni za gorivo.

Za package handlers placaju 19$ /h.
Radite u habu, skenirate i tovarite pakete u dostavno vozilo, radite istovar ili utovar velikih šlepera .

Ovo su sve seasonal position , znaci posao od 01.nov do 15. januara.
Naravno ako ste dobri i zelite nastaviti da radite poslije peek season oni vam daju tu mogucnost.

Eto toliko od mene
UNION POSLOVI
BALKANS BAKERY
Reply With Quote
Staro 05.10.2020, 18:47
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Dosao sam u 40- im u ovu zemlju kasno je za bilo koje dodatno obrazovanje i gradjenje karijere u drugom pravcu .
Mislim da ipak mozes da pokusas bez ikakvog straha. Iznenadio bi se koliko zapravo mozes u odnosu na ostale u okruzenju, bez obzira na prethodno obrzovanje. Provereno! Po mom misljenju, posao elektricara je laksi, a bolje placen, mada treba biti pomocnik koju godinu, pa poloziti za licencu.

Citat:
Meni je bio cilj samo da dodjem u normalnu kolotecinu zivota
Do toga sam stigao jos u "prethodnom zivotu". I na kraju nisam izdrzao, a da ne probam "od nule".

Citat:
Prije svega zelio sam da kažem ljudima evo posla koji vam to moze pruziti bez dodatnog skolovanja i odricanja , cekanja i neizvijesnosti poslije. Neki ce skontati sta je pisac htio da kaže a neki ne ali dobro.
Potvrdjujem napisano. Ko god je vozio bilo sta godinama "kod nas" i dodje ovamo sigurno je mnogo bolji vozac, koji uz to nema problem ni sa paketima. Zapravo dolazis mnogo vise obucen/obrazovan, a da nisi ni svestan. Kada prvi put vidis vozace oko sebe kako voze, pomisli koliko se njih tek plasi "struje". A jos je samo "100 i kusur" volti...

Nego pisi nam malo u Union-u, kada si vec clan. Kako to zapravo izgleda? Platis claniranu i nema problema? Ima li vise sindikata? Moze li covek odavde do karijere u Union-u? Kako se bira rukovodstvo? Da li je predsednik sindikata i predsednik disciplinske komisije isti covek, itd... ?

P.S. Evo bas cekam paket i pratim "Follow My Delivery". Pa zasto levo, rodjo, tu si bio??? (mada znam sta je: iz nekog razloga neke od mapa nemaju moj broj kuce)
Reply With Quote
Staro 05.10.2020, 21:36
damagon damagon je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.05.2017
US lokacija: Maryland
YU lokacija: Nis Serbia
Nepromenjeno

Package handler ne zaposljavaju full time u pocetku vec samo part time.

Tako su meni rekli na intervjuu, takodje ne placaju 19 nego minimum wage u tom regionu. kod mene je to 14.50$

Ja sam iso na intervju prosli ponedeljak, nakon toga sam istog dana popunio neke online obrasce koje su mi poslali. Niko mi se nije javljao 5 dana i poslao sam follow up mail i dobio sam odgovor da sam prosao background check i da ce mi se javiti u near future. Sad videcemo ne znam.

Ja sam mislio da im je sad bas frka jer imaju dosta posla , ali nekako mi je nelogicno da za tako neku prostu poziciju cekam mesec dana da bi poceo da radim ...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja