![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A i ja sam uneo malo nejasnoce: umesto "collision i deductible po $500" trebalo bi da pise "collision i comprehensive su po $500 deductible". I da, naravno da je samo zbog piva ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Evo da javim da sam danas konacno zavrsio i uzeo vozacku dozvolu. Cena 30$. Nekoliko dana je bilo bas cimanja po raznim njihovim lokacijama. Naime ovde u Ilinoisu je promenjen zakon tako da je bili povuci-potegni da sto pre uzmem dozvolu. Ranije su kao dokaz adrese prihvatali personal mail na adresu, a sada traze zvanicna pisma nekuh ustanova ili racune na tvoje ime u zadnjih 90 dana. Da potpises ugovor za mobilni treba ti ID, a da dobijes ID traze ti, recimo racun za telefon. I tako u krug. Jedva sam otvorio racun u Citi bank bez njihovog ID-a. U Chase nisu hteli ni da cuju.
E sad. Sa podacima o racunu iz banke i mojom adresom otisao sam da vidim za dozvolu. Pre toga poslao pismo na moju adresu i poneo kovertu. Kad tamo nista od toga. Dadose mi papir sta sve treba i nista drugo nije pomoglo. Ni dokaz da sam tek dosao, malo ubedjivanja, ama nista. Pokusavao sam juce na jos 3 lokacije. Digao sam ruke da cu nesto moci legalno da zavrsim. Inace SSN imam odavno. Sreca pa su mi juce iz T-mobila poslali neki cek jer sam odmah uzeo neki flex pay racun i sutradan ga otkazao. To se pokazalo kao dobar potez jer su priznali njihov dokument sa cekom na moje ime. Kao drugi dokaz poneo sam pismo kojim mi je juce stigla kartica iz banke tako da sam konacno danas odahnuo. Polaganje testa i voznje i cekanje za izdavanje iste je trajalo oko pola sata, a bila je guzva. Mozda je malo opsirnije ali se nadam da ce pomoci onima koji dolaze u Chicago i Illinois. ![]()
2011EU00005xxx 29.05.2010.- stigla prva koverta iz KCC 02.06.2010. - vracena u KCC 04.06.2010. - stigla u KCC 30.08.2010. - stigla druga koverta 02.10.2010. - uradjen lekarski 19.10.2010. - VISA GRANTED 20.10.2010. - VIZA U PASOSU ![]() U CHICAGO-u od 20.01.2011... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Evo mog iskustva sa dobijanjem americke vozacke dozvole.
Ima knjizica koja se moze besplatno skinuti sa DMV sajta: http://www.nydmv.state.ny.us/brochure.htm Procitati knjizicu, nauciti znakove i pravac DMV. Ja sam isao na Menhetnu, kod Bowling Green-a, sve sam uspeo da zavrsim od 10-12h. Prvo predaja zahteva (tamo dobijete formulare), zatim skoro sat vremena cekanja, onda pismeni test, slikanje i placanje learning permita. Pismeni test je prost, moze realno da se spremi za 2 dana. Posle toga sam otisao u auto-skolu, i tamo generalno dobio sve informaicije: postoji video koji je jedini neophodan za izlazak na road test, uz to sam jos platio skoli da mi zakaze termin kao i rentiranje auta za ispit (posto svi ljudi koje poznajem jos nemaju automobile). Uzeo sam i par casova, cisto da bih dobio koji pointer sta se gleda na ispitu i generalno to je to. Sam ispit je trajao 7-10 minuta, za to vreme radis paralelno parkiranje, pull over, 3 point U turn i par skretanja levo-desno. Generalno, mislim da je dosta lakse nego nasi vozacki ispiti. Sad cekam vozacku dozvolu. Inace, najupecatljivija stvar mi se desila na samom polaganju, ispitivac mi je bila jedna krupna crnkinja i kada sam joj pruzio ruku prilikom upoznavanja i pocetka ispita rekla mi je: "Boy, I am not shaking your hand, what's wrong with you?" Jeste da je imala smesak na licu, ali mi je doslo da je oteram u pm, ali dobro sad. Kapiram da dnevno srece 50-100 ljudi koji polazu, pa jos kada bi se sa svima rukovala, verovatno bi morala alkoholom da dezinfikuje ruke kada dodje kuci... |
|
||||
|
||||
![]()
Nesto slicno kao kod Bode-a i Milelj-a je bilo i moje iskustvo u Chicago-u 2007. kada sam polagao za C kategoriju.
Posto smo mi dosli u maju 2007. preko J1 vize kao studenti i poceli smo da radimo u firmi Golan's koja se bavi selidbama u Chicago Land Area. U pocetku kao helpers a kasnije su nas pitali da li zelimo i da vozimo njihove kamione. Prihvatili smo i oni su nam odredili dan i dali uputstva kako ce izgledati polaganje testova. Samu voznju smo ucili pomalo, radeci iz dana u dan. I nakon mesec dana rada odlazimo u auto skolu gde se prijavljujemo na salteru oko 10 ujutru. Poneli smo pasose s J1 vizama, pismo sa nasom adresom (kao dokaz prebivalista ili nesto poput toga), $30 (koliko se secam). Firma Golan's je obezbedila kamion za polaganje i verovatno u nekom smislu garantovala za nas. Nakon prijavljivanja koje je trajalo 10min, odlazimo na upis podataka i licnih karakteristika (10min.). Zatiim nas upucuju na polaganje testova (20 min). Ko je prosao testove automatski se upucuje na polaganje voznje. Odlazi do kamiona koji spreman ceka na poligonu auto skole. Instuktor (ocenjivac) seda pored mene i krecemo kamionom iz auto skole do prve raskrnice gde pravimo around the block i vracamo se u auto skolu (7min.). Na samom poligonu idemo jos i u rikverc, gde treba voditi racuma da se ne nagaze linije i ne obore cuknjevi. To je jos dodatnih 5min. I onda vam instuktor saopstava da li ste polozili ili ne. Ako jeste odmah odlazite u susednu zgradu gde vas slikaju cini mi se dok cekate u redu (salim se, delovalo je toliko brzo). Na kraju vam kazu gde treba da se potpisete. I to je to. Odmah vam urucuju dozvolu, u mom slucaju za C kategoriju (koja se naravno vazi i za B i moze se koristiti i u druge svrhe kao licni dokument i ostalo). Ovo pravljenje dozvole traje oko 10min. ![]() Kada se to uporedi s nasim sistemom polaganja i dobijanja dokumenata, svaki komentar postaje suvisan. ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ovako, imam par pitanja u vezi americke dozvole...
Nalazim se u NYC i zelio bih izvaditi NY driving licence. Dobio sam u NY DMVa formular sa bodovima koji su potrebni za dobivanje vozacke dozvola. E sad, ja sam ovdje na turistickoj vizi koja je validna (znaci nemam SSN), imam racune koji dolaze na moju adresu u NY, a takodjer imam 2 debitne kartice. Zbroj svih tih dokumenata je 5 bodova, a za vozacku dozvolu je potrebno 6 bodova. Ima li netko neku ideju kako da navucem taj jos jedan bod koji mi fali?!? Hvala |
|
|||
|
|||
![]()
DA li neko zna za Atlantu,GA koliko moze da se vozi sa nasom dozvolom po ulasku kao novi imigrant pre polozenog vozackog ispita u GA?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.dds.ga.gov/drivers/DLdata...44173714&ty=dl |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Profesionalni vozači | aZZo | Stare teme | 11 | 11.03.2012 11:09 |
Razvod i Imigracija - da li je potrebna dozvola drugog roditelja? | milenaa | Stare teme | 19 | 27.11.2009 10:08 |
Ja, vozač | srdjevic | Lutrija (zelena, ne Srbije) | 0 | 27.06.2005 21:12 |
![]() |