Niste član? Učlanite se...

Zašto se učlaniti?

Članovi sajta ZelenaLutrija.com imaju pristup (pored onoga što mogu videti i posetioci):

  • opširnim člancima i uputstvima
  • praćenju svoje prijave na Lutriju
  • praćenju "liste zadataka" za uspešnu imigraciju
  • besplatnu pomoć oko prijave na Lutriju

Šta ako se ne učlanim?

Svi posetioci sajta mogu se informisati o:

  • načinima prijave na Lutriju za Zelenu Kartu
  • kompletnoj proceduri imigracije putem Lutrije američke vlade
  • tome šta čini imigraciju u USA/SAD
  • lokacijama u USA/SAD

Imate nalog? Ulogujte se...

Ako želite da koristite napredne opcije sajta ili da pišete na forumu, morate se učlaniti, odnosno otvoriti svoj nalog. Učlanjenje je besplatno!
 

Auto osiguranje - Car Insurance

Statistike foruma

Teme: 1 645
Poruke: 80 076

Forum za imigraciju (ENGL)

Prvi korak pri odlučivanju sa kojom osiguravajućom kompanijom da sklopite ugovor o osiguranju vašeg automobila, jeste da detaljno proučite stavke koje utiču na cenu vaše premije i da se upoznate sa terminologijom u ovom polju. 

Bodily Injury Liability Coverage (BI) Ako je osiguranik odgovaran za saobraćajni udes, BI pokriva troškove povreda ili smrti osoba koje su učestvovale u udesu. BI takođe pokriva troškove pravnog zastupnika ukoliko je osiguranik tužen. Zavisno od polise, postoje određena ograničenja. 

Property Damage Liability Coverage (PD) PD pokriva troškove štete koje su nanete drugom vozilu ili objektima u tuđem vlasništvu a za koje ste vi odgovorni. 

Comprehensive Coverage Ako se osigurano vozilo ošteti tokom krađe, požara, elementarnih nepogoda, ili vandalizma -znači u okolnostima drugačijim od saobraćajne nezgode, troškovi će vam biti pokriveni ukoliko ste Comprehensive Coverage dodali vašoj polisi osiguranja. Takođe, ukoliko vam je auto ukraden, troškovi prevoza će biti nadoknađeni. 

Collision Coverage Ukoliko se tokom vožnje prevrnete na putu ili udarite u drugi objekat, šteta na vašem autu će biti pokrivena ukoliko ste dodali Collision Coverage svojoj auto polisi. Vaše osiguranje će pokriti štetu i ako se desi dok vozite tuđi auto (bilo iznajmljen ili pozajmljen) ako se incident desi dok je vozilo u vašem posedu.  

Deductible Novčani iznos za koji ste se složili da će te sami platiti za popravku auta ili ostale troškove nastale usled saobraćajnog udesa ili incidenta. Generalno posmatrano, ovaj iznos je obično $500 ali ukoliko se odlučite za veći iznos to će umanjiti iznos vaše premije. 

Full Coverage Ovo je termin koji opisuje koliko ste stavki dodali vašoj osiguravajućoj polisi i generalno znači da imate više od zakonski obaveznog Liability Coverage (BI plus DP). 

Uninsured Motorist Coverage Ukoliko neosigurani vozač izazove udes i štetu na vašem autu, ili ako neko pobegne sa mesta udesa – ovaj dodatak polise će pokriti troškove. Ukoliko nemate ovu stavku a učestvujete u udesu za koji niste odgovorni i nemate identitet druge strane jer je ta osoba pobegla sa mesta događaja - bićete prepušteni sami sebi. 

Svaka država u USA ima svoju Agenciju koja reguliše načine na koji osiguravajuće kompanije obračunavaju novčane iznose i kompanije ne mogu da odstupe od ovih pravila. Pri obračunu cene, osiguravajuće kopmapnije svrstaju osiguranike u dve osnovne grupe – prva grupa su rizični vozači za koje je veća verovatnoća da će koštati kompaniju i za njih jeosiguranje skuplje. Da li je neko rizičan vozač ili ne, određuje se na osnovu istorije saobraćajnih udesa i kreditne istorije. S obzirom da pri vašem useljenju osiguravajuće kompanije neće imati uvid ni u jedno od ova dva, velike su šanse da nećete dobiti idealnu ponudu ni od jedne osiguravajuće kompanije jer će vam „risk faktor“ biti veoma visok. Drugi parametri koji utiču na cenu su model i godina proizvodnja automobila koji posedujete, za koliko osoba kupujete polisu (jedan ili više vozača), pol i godine. Iako je po zakonu obavezno samo Liability Coverage, ukoliko ste podigli kredit za kupovinu auta ili sklopili Lease ugovor, vrlo je verovatno da ćete biti uslovljeni da kupite Full Coverage. Budite pažljivi sa odlukom da umanjite ratu za osiguranje povećanjem Deductible iznosa – nikad nemojte pristati na Deductible koji niste spremni u bilo kom trenutku da platite: ukoliko u svakom trenutku nemate ušteđenih $1,000 nemojte kupovati polisu sa tim iznosom za Deductible. 

Zavisno od vašeg budžeta i potreba treba da odlučite koja vam je polisa najbolji izbor - pri odluci da li vam treba pokriće medicinskih troškova imajte u vidu da ste pokriveni regularnim zdravstvenim osiguranjem ali da to možda nekad neće biti dovoljno – intervencije kao sto su operacija kolena ili ruke usled preloma mogu kostati i preko $50,000. Stavke različitih pokrića navedenih iznad su na vašoj polisi navedene u formatu 50/100 što u ovom konkretnom slučaju za BI da je maksimalno pokrice za jednu osobu za povrede $50,000 a $100,000 za sve povređene osobe u udesu. 

Vaše ponašanje u saobraćaju utiče na cenu osiguranja – ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nesreći a niste odgovorni, to neće uticati na cenu prilikom obnavljanja polise koja obično traje šest meseci. Kazne za saobraćajne prekršaje hoće i pri tom imajte u vidu da osiguravajuće kompanije obračunavaju „kaznene bodove“ drugačije od DMV. Primer je Illegal Left Turn – nepropisno skretanje na levo, za koje ćete u DMV Driving Record dobiti jedan poen ali zato ćete imati tri poena u rekordu vaše osiguravajuće kompanije. Ovi primeri su najdrastičniji u državama California i New York. 

I na kraju, pre nego što se odlučite koje osiguranje da kupite sledite staro, dobro američko pravilo „Shop Around“!  Mnoge kompanije daju popuste za studente, nove vozače, članove raznih dobrotvornih udruženja, kombinovane polise... nikada ne prihvatajte prvu ponudu ma koliko dobro zvučala, pre nego što istražite šta vam ostali nude.

Procedura nakon udesa:

Razmenite podatke (osiguranje i dozvola) sa drugim učesnikom u saobraćajnom udesu.

Pozovite 911 ukoliko ima povređenih.

Obavestite nadležnu policiju i sačekajte dolazak, kao i pravljenje zapisnika.

Ne napuštajte mesto udesa bez obzira koliko vam se čini da je šteta minimalna (branici su elastični, dok se ne skinu ne zna se stvarna šteta).

Ne dogovarajte se ni sa kim na mestu nesreće - obavezno zovite policiju cak i ako je vaša krivica, ne pristajte ni na kakve kompromise niti dogovaranja, niti primajte novac za nadoknadu štete na licu mesta. Pokušaj učesnika u udesu da skloni policiju sa strane treba da vam bude upozorenje da osoba: možda nema osiguranje, nema dozvolu ili ima suspendovanu dozvolu, ne vozi svoj auto, ima istoriju udesa, vozi pod uticajem alkohola ili droga, itd.

Ne izvinjavajte se.

Ne sudite iskrenost osobe na osnovu izgleda.

Obavestite vaše osiguranje odmah sa lica mesta ili od kuće (on-line ili telefonom).

U telefonu memorišite telefone Highway Patrol, centrale Policije, vašeg osiguranja i 911.

U autu držite disposable camera ukoliko nemate kameru na telefonu. 

 

Koga da pitam za sve što me zanima?

Najbolja, i daleko najsigurnija opcija je da nazovete ambasadu u Vašoj zemlji (preko koje Vas i procesuiraju), ili USCIS ako ste već u USA i pitate direktno njih. Za svako pitanje, oni će Vam dati odgovor na koji možete da se oslonite (ne zaboravite da zabeležite ime osobe sa kojom razgovarate).
Ukoliko želite nas nešto da pitate, to možete učiniti ovde. Takođe, na forumu ovoga sajta možete naći iskustva ljudi koji su tu proceduru prošli (ili nisu). Ne uzimajte sve odgovore za konačne ako mislite da je Vaša situacija u bilo kom slučaju specifična.

Poslednja poseta:
Danas u 00:00
Donacije
Ponude
Pratite nas
Partneri