![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Preduzetnik u USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Ziv ti bio pa dosao u Zemlju Obecanu. Pa kad postanes sam svoj gazda neces imati vremena da se prepisujes sa bekerima i mastersima i ostalom sitnom rajom po ovom forumu
![]() Nesto bas nisam video Bila Gejtsa i slicne njemu da dele savete kako postati svoj gazda u Americi po mestima ovog tipa ![]() I da, uzivaj u tom tamo Feudalizmu dok ne dospes u ovo nase robovlasnicko drustvo. Pozdrav iz Severne Karoline! |
|
|||
|
|||
![]()
Zaista, preterao sam . Moj nacin da pokusam da pokrenem interesatntnu temu je bio nekulturan i neumesan. Ako sam hteo da na neki nacin pokrenem ljude da u skladu sa svojim saznanjima kazu nesto to sam uradio na pogresan nacin. Jos jednom, Izvinjavam se.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Evo da se i ja ukljucim u ovu temu i dam svojih $0.02. Nisu svi rodjeni za to da budu mali poduzetnici. Bar ja znam da nisam. I znam da bi vise bio u gubitku nego u dobitku.
![]() Sa druge strane, trebas imati na umu da su stvari dosta drugacije ovde. I da treba dosta vremena da se provede da se nauci o sistemu i sl. Opet zavisno od posla koji bi radio, trebas nauciti kako naci dobavljace za svoj posao, pa gdje naci musterije i sl. Kad nadjes musterije kako se ophodis sa njima i sl. Zvuci dosta jednostavno, ali vjeruj da nije... Druga stvar je kapital koji trebas imati da bi pokrenuo mali biznis. Ako ne dodjes sa dosta para, gotovo nikako ce ti neka banka ovde bez kreditne istorije dati neki kredit za pokretanje posla. Prednost neimanja svog biznisa je da kad radis u firmi u kojoj imas jako solidna primanja zavrsis posao od 8 sati, ides kuci uzivati sa porodicom i ne mislis o poslu do slijedeceg radnog dana. Biznis trazi dosta odricanja i puno ulozenog rada, naravno zavisno o biznisu koji pokrenes. Moja tetka je imala staracki dom, jako dobro zaradjivala od toga, ali to ti je rad od 24/7.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
U svakom smislu je lakse imati biznis u USA nego na nasim prostorima.
Pogledaj par epizoda Shark Tank-a.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Upravo je trazenje ovih odgovora pravi put. Postoji dosta ljudi , koji imaju diplome a nikad nisu radili u struci, i koji sem opste kulture od njih nemaju koristi jer zaradjuju radom na sasvim drugim poslovima. Isplativim i u Srbiji , ali ipak zele da zive u USA . ( ne moraju svi biti ekonomski emigranti) . Recimo , neki ZANAT ! Kamenorezac, svoj gazda , ima dovoljno kapitala za pocetak ( masine i zakup prostora, za pocetak i saam radnik ). 1. SISTEM ? * Kakva je zakonska regulativa? Da li je dovoljno otici u " Mesnu zajednicu " , podneti zahtev i dobijes dozvolu za rad ili moras imati potvrdu o zavrsenoj obuci kod nekog njihovog majstora ili kurs od ( NAJMANJE dve godine) , ili mozda , dovoljno , tvoje pare kreni i radi ako znas da mozes. 2. DOBAVLJACI ? * Ko nesto nudi da proda nije ga tesko naci . Pitanje je placanja preuzete robe ? Koji je uobicajeni rok placanja u USA ? Naravno, za prvih nekoliko poslova pretpostavljam avansno , ali kasnije, obzirom da su narudzbine vece, da li postoji mogucnost dogovarati placanje pocekom ? 3. MUSTERIJE ? * GDE ? Mozes imati svo znanje sveta , ali ako nemas ko da ga kupi , ne vredi ti ( finansijski , ne emotivno) ! Da li je prihvatljivo ici od kuce do kuce i davati ponude , ili mozda oglasi u novinama , ili ne daj boze moras biti podizvodjac nekom....... 4. NAJVAZNIJE / NAPLATA . Zavrsio si posao , primedbi nema , samo molba , da sacekas za PARE!!!! Bice brzo ..... U Srbiji , sasvim normalno ! USA , dajte odgovore ( pitanje za iskusne ) ? 5. POREZ ? * Kako se placa porez za ovakve poslove ? Ako je odgovor " dodji pa vidi " , koja je svrha ovog foruma, a ne samo teme ?!. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
PS. Feudalizam je nastao nakon robovlasnickog sistema, i to je bio tada veliki civilizacijski korak ! ( odrzao se doduse jedino u nekom zabitima) . Gde je Severna Karolina ? |
|
||||
|
||||
![]()
Nisam siguran da sam ja najbolja osoba da ti odgovori na sve ovo, ali pokusat cu.
1. SISTEM - Otovriti firmu je jako jednostavno. Ispunis formular, uplatis neku sumu (mislim da je sve oko $300 prve godine onda oko $100 godisnje). Najteze je smisliti ime firme ![]() 2) DOBAVLJACI - Pa to zaista zavisi od tipa posla. Tipa moj prijatelj radi kao handyman. Dakle, postavlja plocice, parkete, uredjuje podrume, itd. Za sav materijal koji treba da kupi mora da plati ili kreditnom karticom, ili gotovinom. Ako radis kao kamenorezac, kao u tvom primjeru, alat kupujes u home depot-u i opet morad da koristis kreditnu karticu ili gotovinu. Mozes da uzmes njihovu kreditnu karticu i da kupujes stvari recimo na 18 mjeseci bez kamate ili sa nekom manjom kamatom. Za malo vece firme, postoji odgodjeno placanje i to radi isto kao i dok nas. Imas razlicite uslove i razlicite popuste ako platis u roku u kojem si odobren. 3) Ljudi bas i ne vole da im kucas na vrata i nudis svoje proizvode.. Najbolja stvar je ako imas proizvod koji ce otkupiti neki od trgovinskih lanaca. Ali je to jako tesko dobiti. Lokalni biznisi se reklamiraju putem kupona. Svaki mjesec posalju kupone za lokalni centar sa svim prodavnicama i snizenjima koja oni nude. 4) NAPLATA - Kako koja djelatnost. Ako recimo imas nekoga ko ce ti raditi plocice, onda platis unaprijed tipa 15% od posla i kad je posao gotov, dobijas ostatak. Nikad nisam cuo da je neko imao problema sa naplatom. To zaboravi ovde. 5) POREZ - posebna tema i zavisi od mnogo faktora, jedan od njih je i kako registrujes firmu (ono sto sam napisao pod tackom 1).
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1. Slicno nasem sistemu ? ( DA, NE, razlika ) DOO , sve je vlasnistvo preduzeca, a ti kao vlasnik i direktor raspolazes imovinom. ( mozes kupiti i koristiti kucu, kola, pokriti sve putne troskove , troskove restorana, letovanja , masaza... na teret pravnog lica). Kada preduzece bude blokirano gubis sve ! ? 2. O.K. 3.O.K. 4.O.k. 5.a) Kolika je stopa poreza na dobit preduzeca ? ( Ako neko zna). b) Koliko naplacuju racunovodstvene agencije ( ako ih ima) za mesecno vodjenje poslovnih knjiga ? |
![]() |
|
|
![]() |