ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Utisci o stanovnicima SAD » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.02.2016, 07:50
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Aura, u kom si gradu i koliko dugo si u SAD? Ja mislim isto da je rešenje da daješ neke totalno uvrnute odgovore onda će prestati da te pitaju takve stvari. Takvih ljudi ima svuda, nije to samo do Amerike. Meni su se ovde u Srbiji davnih dana u školi smejali što jedem jabuku za užinu a ne polužive krofne iz pekare, čak su me i snimali telefonom. Ne obaziri se na takve osobe i druži se sa onima koji ti odgovaraju. Da li van koledža imaš prijatelje?
Reply With Quote
Staro 21.02.2016, 17:46
Aura's Avatar
Aura Aura je offline
Drug član

Datum prijave: 23.11.2010
Nepromenjeno

Ma da, nije sad da mi to remeti zivot ali primjecujem takve stvari kada su ucestale. Zelim takodjer reci da naljepsa iskustva i utiske imam od domacih Amera i to onih koji su, nazovimo ih tako, avanturisti. Ili putuju van USA ili su boravili jedan period na drugom kontinentu ili su u svakodnevnom doticaju sa strancima/imigrantima. Oni puno toga shvataju i skroz su pozitivni i opusteni. Njima da kazes da vodis ne znam kakav nacin zivota, biti ce odusevljeni i kul.
Prethodne 4 godine sam zivjela u Ohio i za to vrijeme sam oformila grupicu prijatelja s kojima sam se privatno druzila i bilo je lijepo. Sada smo skoro godinu dana u Texasu i upoznajemo tek sve, oboje smo izuzetno drustveni i vec smo stekli poznanike a nadam se da cu kroz naredni period takodje imati uzi krug ljudi s kojima cu biti vise bliska i smatrati ih prijateljima.
Reply With Quote
Staro 24.02.2016, 15:49
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja sam isla busem na posao i kad sam postala professor jer mi je bilo zgodnije. Doduse prestala sam nakon par puta kad su bili unutra neki ekstremni cudaci...
Reply With Quote
Staro 24.02.2016, 18:48
Kamely Kamely je offline
Drug član

Datum prijave: 24.08.2015
US lokacija: Boston/NYC
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Koliko mogu da zakljucim, na ovoj diskusiji su sve zene To mi je bas zanimljivo i veselo.
Elem, evo nekoliko crtica iz New Engalnda. Naime, ovaj deo Amerike je tek poseban. Ne zove se bzvz New England
Ja sam trenutno u gradu koji je akademski centar ne samo AMerike, nego i celog sveta. Samim tim i struktura stanovnistva je takva. Iako akademski obrazovana, i u ne bas studentskim godinama - razmisljam da ne prestanem sa ucenjem i obrazovanjem nikada. Mejdutim, mene malo ovaj ambijent gusi. Previse je studenata oko mene, mirno je a ja sam vise za dinamicniji i aktivniji ambijent.
Iako volim Chicago, jer je zaista prelep grad, Boston i Chicago su dva potpuno razlicita sveta. Kada sam upoznala nase ljude u Ch, pre nekoliko godina, ja sam najblaze receno dozivela kulturoloski sok. NYC je druga prica i cak struktura nasih ljudi, koje sam imala priliku da upoznam u NYC, po meni je mnogo bolja nego u Chicagu. Kada je rec o Bostonu, nasi ovde su uglavnom ostali nakon studija, ili jos studiraju, zatvoreniji su kao i sami Bostonci. Sve u svemu, Boston je odlican grad za porodicu i za odgajanje dece. Za nas ostale, koji ipak trazimo dinamiku i avanturu, mislim da je NYC pravi izbor...
Toliko za sada....
POzz
Reply With Quote
Staro 24.02.2016, 20:30
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kamely Prikaz poruke
Iako volim Chicago, jer je zaista prelep grad, Boston i Chicago su dva potpuno razlicita sveta. Kada sam upoznala nase ljude u Ch, pre nekoliko godina, ja sam najblaze receno dozivela kulturoloski sok. NYC je druga prica i cak struktura nasih ljudi, koje sam imala priliku da upoznam u NYC, po meni je mnogo bolja nego u Chicagu. Kada je rec o Bostonu, nasi ovde su uglavnom ostali nakon studija, ili jos studiraju, zatvoreniji su kao i sami Bostonci. Sve u svemu, Boston je odlican grad za porodicu i za odgajanje dece. Za nas ostale, koji ipak trazimo dinamiku i avanturu, mislim da je NYC pravi izbor...
Chgo je druga planeta u odnosu na ostatak US. Cak ni ostali veci gradovi po Midwest-u nisu ni priblizno kao Chgo. Ni posle 5 godina tog "kulturoloskog soka" (koji bih pre nazvao zabezeknutoscu na kolicinu polusveta sa exYU prostora koji se skupio bas tu, cast izuzecima) nisam mogao da se naviknem na celu tu sredinu. Kapiram da se ne mozemo navici bas na sve..

NYC je kosmopolitski. CHGO...

East Coast mi mnogo vise prija. Volim NYC, ima taj neki "vibe" koji mi prija. DC takodje. Bar je neko moje iskustvo da su ljudi na Istocnoj obali mnogo pristupacniji od Srednjeg Zapada... U Bostonu sam vise bio samo u prolazu pa ne znam.
Staro 24.02.2016, 22:19
Stari vuk

Nepromenjeno

Au, ala nagrdiste Čikago Može li malo više detalja, mislite li na zatucane Srbende ili nešto drugo?
Reply With Quote
Staro 24.02.2016, 22:50
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Au, ala nagrdiste Čikago Može li malo više detalja, mislite li na zatucane Srbende ili nešto drugo?
Nisu to zatucane Srbende. To je jedan talog srpskog drustva koji se na neki samo njima znan nacin dokopao vize za Ameriku i onda na ovu stranu okeana preneo sve najgore sto je moglo da se prenese.

Toliko prevaranata i lazova. Ali se u crkvu redovno ide... Jedna neopisivo "pametna" ekipa od kojih vecina nema nikakvu skolu, ali sve znaju. Ubedjuju te u neke stvari koje veze s mozgom nemaju. U stanju su da ti obecaju sve i svasta, a da onda dodjes u situaciju da se ne javljaju danima na telefon. Jedan porazavajuci osecaj kada shvatis da od svojih moras da se sklanjas, a to u Chgo bas i nije lako, kada dodjes u stadijum da se zapitas da li su svi oni kvalitetni ljudi koje si ostavio u BGD za sobom isti narod...

Nakon sto vide koji auto vozis krece:

Prvo pitanje: Jel' imas papire?
- Ukoliko je odgovor da, drugo pitanje je, "Jesi li ozenjen?" Ukoliko je odgovor ne, "Znas kakvu devojku imamo za tebe".
- Ukoliko je odgovor ne, tu se devojke vise ne pominju...

Drugo pitanje: "Jesi li i ti u kamionu?"
- Ukoliko je odgovor da - opet sheme - imaju oni super kompaniju, samo da se prebacis tamo i stizu milioni. (nabacuju te nekom prevarantu svom i tu opet krene neko ugradjivanje)
- Ukoliko im kazes da si medicinski tehnicar, posle par susreta ce te pitati da li mozda imas neki trodon, vicodine ili valium u shteku...

Trece pitanje: "Kako ti se svidja Amerika?"
Odgovoris da ti se Amerika svidja, ali da bi se selio iz Chgo - e tu tek krecu ona glupiranja kako je Chgo naj naj i kako je NYC pun djubreta, SF pun homoseksualaca, i sve je katastrofa, a samo Chgo valja. Aham, vazi... Vecina njih nije videla ni NWI (NorthWest Indiana) koja je iza coska ali znaju da ti kazu kako je NYC prljav...

Cetvrto pitanje: "Gde stanujes?"
- Kazes da zivis na SouthSide i odmha te gledaju kao da si sisao s uma... I vec nude da te presele na bolju lokaciju (i da se naravno ugrade ukoliko nasednes). A to sto ti delovi SouthSide gde sam ja stanovao bili 10x bezbedniji od krajeva gde zivi vecina nasih to nikom nista. Za njih je ceo SouthSide geto jer naravno nikad nisu krocili na Jug pa ni ne znaju...

Peto pitanje: "A sigurno ti ne treba devojka?"

Sve je super dok si na minimalcu. A kad cuju da pravis $30 kao prst u oko da si gurnuo... "Toliko kao medicinska sestra?! Pa to vise nego u kamionu!"

Jedno 5% nase ekipe u Chgo su ljudi koji su vec dosli skolovani a u US se dodatno doskolovali. Sa njima se vec nadju zajednicke teme, moze da se razgovara akademski. Ali.. Ta ekipa uglavnom zauzeta i vidis ih mozda jednom godisnje...

A onda druga strana... Odem na posao, a moje koleginice filipinke samo raspredaju o "LOUIS VUITTON" tasnama, koliku je koja kucu napravila na Filipinama (i naravno ogovaranje ono najstrasnije). Pitas gde ce na odmor a one ti kazu da ce da rade i da unovce zaradjeni odmor. Prave gasterbajterke... Druga ekipa - bolnicarke koje su 95% bile Afro-Amerikanke samo pricaju o socijalnoj pomoci, Section 8, child support...

Last edited by Magelan; 24.02.2016 at 23:44.
Reply With Quote
Staro 25.02.2016, 07:43
Stari vuk

Nepromenjeno

Slične stvari sam već čula od drugih ljudi koji su u Čikagu, ali sigurno ima i izuzetaka. S kim se ti družiš tu?
Reply With Quote
Staro 25.02.2016, 11:31
Kuguar's Avatar
Kuguar Kuguar je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.10.2014
Nepromenjeno

Zašto li sam u Magelanovom postu prepoznao sebe, pre 2 godine, samo u New Jersey-u.
Naravno nisam ziveo/radio tamo, bio sam turistički, ali sam u šoku i dan danas, kavi su ljudi sve tamo dobili papire, kako se ponašaju, kakvi su im maniri.
Za ovaj forum, napisaću da je sve apsolutno tačno.
Svoje lično mišljenje i stav, o ovakvim ljudima, zadržaću za sebe.

P.S. Nema veze ko je odakle, video sam da i medju poljacima ima onih koji su rodjeni tamo, a ne znaju da beknu engleski..
DV2018 - has not been selected x2
DV2019 - has not been selected x2
DV2020 - has not been selected x2
Reply With Quote
Staro 25.02.2016, 16:14
Kamely Kamely je offline
Drug član

Datum prijave: 24.08.2015
US lokacija: Boston/NYC
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Magelan, sve potpisujem! Kao da smo na iste ljude nailazili

Jos bih samo dodala jedan od mojih sokova : Prijateljica koju sam posetila, stigla sa posla i pokupila me. Kad sam je pitala gde cemo, kaze : idemo kod jedne moje prijateljice (ne moram da navodim odakle - iz Srbije) na kafu ??????? Ja u soku! Bokte, pa vi i dalje zivite kao da ste u Srbiji! A da ne spominjem to da sam neke od prijatelja, koji zive vec nekoliko godina u Ch, upravo ja odvela u downtown i predocila im koliko je sarmantan i lep grad. O muzejima da ne govorim, nisu ni znali sta im je pred nosom. Za tih nekoliko godina, izasli su iz suburbije svega 2 puta! Sok! Sok! Sok! Zalosno, jer bih se sutra tamo preselila!

I da.... Mnogo mucki sam se naslusala od nase ekipe! Vratila se u Bo, sva u cudu! Otkrila novi svet
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja