ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.12.2014, 01:05
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Pa pazi, mozda niko nece praviti probleme kada se budu prijavljivali za drzavljanstvo, ali to JESTE public charge koji direktno ide iz mog dzepa i dzepa ostalih ljudi koji u Illinoisu RADE i PLACAJU state POREZ koji nije nimalo mali.

Ocito Via nisi dovoljno dugo u Illinoisu pa te jos uvek nije "opaucila" lepota poreskog sistema ovog state-a. Voleo bih da cujem tvoje misljenje za nekih par godina. A isto tako vidim trend da cekas da nesto napisem ne bi li krenula u "napad". Prvo, nema potrebe za tim. Drugo, kao sto jedan od forumasa davno rece - "ne diram te - ne diraj me".

@My Tweety
Igor je ostavio link sto se osiguranja tice. Imate na sajtu sve informacije o planovima koji su dostupni ovde u Illinoisu.
Vidi Megelan, sve do ovog ni jedan moj post nije bi napisan kao kontraodgovor na tvoje pisanje. Ali ovaj jeste. Ako netko na forumu postavi pitanje da li se kvalifikuje za State health insurance ili bilo kakav oblik drzavne pomoci ne zanima ga da li Megelanu smeta sto se taj program finansira iz njegovog i dzepa ostalih poreskih obveznika. Zanima ga samo da li moze da dobije besplatno osiguranje. Izvini, ali tvoja obaveza je da platis tax (kao i moja uostalom), a kako ce ga State of Illinois rasporediti to je stvar odgovarajucih organa. Mozda nisi namjeravao da zvuci tako, ali prvi dio tvog posta kaze ljudima koji su tek dosli ili trebaju doci, traze posao, bore se da osiguraju novi zivot ovdje (a znas i sam kako tesko to zna biti); ne trazite bilo kakvu pomoc drzave (public charge or not), mozda vam nece praviti probleme prilikom dobijanja drzavljanstva, but still... JA to placam.

Da, duze si ovdje, pa si mozda i zaboravio kako pocetak izgleda, ja nisam jer sam i sama bila u takvoj situaciji ne tako davno. LJudima koji dodju ovdje na nacin na koji smo mi dosli nije u cilju da ne rade nista i zive od socijalne pomoci, svi smo dosli da se izborimo za bolji zivot i buducnost nase djece. Pocetak nekad moze biti tezak i obeshrabrujuci i tada je ljudima najvise potrebna pomoc, pa ako je to u vidu pomoci drzave i ako se kao ekonomska klasa imigranata kvalifikujemo, ja nemam nista protiv sto se to finansira iz poreza koji ja placam. Mislim da o drugoj grupi ljudi koji eksploatisu sistem, ne rade nista i zive od drzavne pomoci nema smisla raspravljati ovdje, a upoznata sam i sa tom tematikom.

Dalje, ne znam kakav trend mozes da vidis iz mojih postova koji su sve rijeđi jer zaista nemam puno vremena za forum. Uopste te ne dozivljavam ni kao rivala ni nekoga cijim postovima treba da se suprotstavljam. Znam da si dugo na forumu, cijenim to sto i dalje nadjes vremena da pises, ali valjda smo ovdje da razmjenjujemo informacije, misljenja, da raspravljamo. Zato se i zove FORUM. Ja pisem samo o stvarima koje sam licno dozivjela, dovoljno proucila i znam kako stvari stoje. Dakle, ako netko pita kakvo je stanje u IT sektoru i kakva je potraznja za programerima neces vidjet moj post jer ne zelim da se mijesam u nesto o cemu ne znam nista. Ali, ako netko kaze da je Medicaid public charge tu cu se vec umijesati i reci da nije u pravu, jer svojevremeno mi je ta informacija bila od velikog znacaja i dovoljno sam istrazila tu tematiku da znam.

I da, moja djeca imaju All kids, State insurance koje nije public charge, a finansira se izmedju ostalog i iz tvog dzepa, svidjalo se to tebi ili ne...

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 01:47
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
I da, moja djeca imaju All kids, State insurance koje nije public charge, a finansira se izmedju ostalog i iz tvog dzepa, svidjalo se to tebi ili ne...
Nece se jos dugo finansirati iz mog dzepa

Predsednik jedva progura akt kako bi svako imao pravo na osiguranje, ali dzaba... Ljudi sa Balkana navikli da sve bude dzabe. Skup im "Obama Care"....

Elem, secam se ja odlicno kakav je bio pocetak. To se ne moze zaboraviti... Samo se i dan danas pitam sta mi je u zivotu trebalo da se nastanjujem i u Chicago-u zapocinjem svoj zivot u USA... Priznajem, moja greska.

Vreme je da se iz ovog state-a bezi glavom bez obzira. Ovde je vrh za ekipicu koja nije sposobna sama sebi da priusti osiguranje pa brze bolje gleda na grbacu drzave. A posle nekog vremena to postane potpuno drustveno prihvatljivo pa ljude vise ni ne pece savest - sasvim je normalno biti na socijali. Super, ali ne iz mog dzepa
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 02:55
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Nece se jos dugo finansirati iz mog dzepa

Predsednik jedva progura akt kako bi svako imao pravo na osiguranje, ali dzaba... Ljudi sa Balkana navikli da sve bude dzabe. Skup im "Obama Care"....

Elem, secam se ja odlicno kakav je bio pocetak. To se ne moze zaboraviti... Samo se i dan danas pitam sta mi je u zivotu trebalo da se nastanjujem i u Chicago-u zapocinjem svoj zivot u USA... Priznajem, moja greska.

Vreme je da se iz ovog state-a bezi glavom bez obzira. Ovde je vrh za ekipicu koja nije sposobna sama sebi da priusti osiguranje pa brze bolje gleda na grbacu drzave. A posle nekog vremena to postane potpuno drustveno prihvatljivo pa ljude vise ni ne pece savest - sasvim je normalno biti na socijali. Super, ali ne iz mog dzepa
Mislim da si stvarno nadmasio sam sebe. Ne znam da li si uopste svjestan koliko clanova ovog foruma vrijedjas svojim pisanjem. Koliko je netko sposoban za nesto ili ne nije na tebi da sudis. Svatko ima svoj razlog zasto se odlucuje da koristi bilo koju vrstu DOSTUPNE drzavne pomoci. Da li ce netko naci posao, obezbjediti egzistenciju sebi i svojoj porodici, osigurati bolji zivot za kojim su dosli ovamo i na koncu obezbjediti to famozno health insurance ne zavisi samo od sposobnosti, ima tu i srece, sudbine... Ne bih bas pozurila da sve kojima to ne podje za rukom relativno brzo nazovem nesposobnima. Da li su svi koji koriste neku vrstu te DOSTUPNE pomoci nesposobni?????

Nekoliko puta sam vec rekla da se smatram izuzetno sretnom osobom jer smo uz ogromnu pomoc prijatelja i malo srece uspjeli posloziti sve kockice. Ne smatram se uopste nesposobnom osobom. Naprotiv, imam posao i extra dobar health insurance. Zasto moja djeca imaju All kids je moja stvar i moje PRAVO, ne moja nesposobnost. All kids je osiguranje za SVU djecu drzave Illinois i ako nisi upoznat placa se u odnosu na visinu primanja koju roditelji ostvaruju.

I sretno ti gdje god da odlucis otici. Nadam se da ces biti sretan negdje gdje ljude sa Balkana neces "nositi na svojoj grbaci". KOliko dugo se zalis na zivot ovdje, a tako si sposoban... ja bih vec davno otisla...

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 03:03
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Mislim da si stvarno nadmasio sam sebe. Ne znam da li si uopste svjestan koliko clanova ovog foruma vrijedjas svojim pisanjem. Koliko je netko sposoban za nesto ili ne nije na tebi da sudis. Svatko ima svoj razlog zasto se odlucuje da koristi bilo koju vrstu DOSTUPNE drzavne pomoci. Da li ce netko naci posao, obezbjediti egzistenciju sebi i svojoj porodici, osigurati bolji zivot za kojim su dosli ovamo i na koncu obezbjediti to famozno health insurance ne zavisi samo od sposobnosti, ima tu i srece, sudbine... Ne bih bas pozurila da sve kojima to ne podje za rukom relativno brzo nazovem nesposobnima. Da li su svi koji koriste neku vrstu te DOSTUPNE pomoci nesposobni?????

Nekoliko puta sam vec rekla da se smatram izuzetno sretnom osobom jer smo uz ogromnu pomoc prijatelja i malo srece uspjeli posloziti sve kockice. Ne smatram se uopste nesposobnom osobom. Naprotiv, imam posao i extra dobar health insurance. Zasto moja djeca imaju All kids je moja stvar i moje PRAVO, ne moja nesposobnost. All kids je osiguranje za SVU djecu drzave Illinois i ako nisi upoznat placa se u odnosu na visinu primanja koju roditelji ostvaruju.

I sretno ti gdje god da odlucis otici. Nadam se da ces biti sretan negdje gdje ljude sa Balkana neces "nositi na svojoj grbaci". KOliko dugo se zalis na zivot ovdje, a tako si sposoban... ja bih vec davno otisla...
Mozes ti do prekosutra da pises eseje po forumu pokusavajuci da racionalizujes svoje postupke. Cinjenica je - i ti si jedna od onih koji zloupotrebljavaju sistem drzave Illinois. Istina boli, a ako si se osetila prozvanom i uvredjenom - tvoj problem. I stojim iza tvoje opaske - da, smatram nesposobnima one koji tek planiraju da dodju ili su tek dosli i jedva cekaju da se okace na drzavne jasle. Nije imigracija za svakog.
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 03:21
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Magelan spremi se za drzavu nam ovde... Placam 350 dolara da mi kola stoje na ulici, u Indijani nije bio taj porez, placamo svake godien state inspection za kola. A sto se tice puteva, ovde kod mene toll uzimaju samo za tunele tako da su putevi mahom grbavi svuda (okean sta li). A sto se tice gde pare od poreza idu...

Major categories of federal budget FY 2013 spending included: Social Security ($803B or 23% of spending), Medicare & Medicaid ($760B or 22%), Defense Department ($608B or 18%), and interest($259B or 7%).

A sto se tice state taxes klikni, kad dodjes ovde, porez ce ti pravo delimicno meni u dzep

Reference: Elizabeth Cove Delisle, Barbara Edwards, David Rafferty, Joshua Shakin, and Adam Wilson, Congretional Budget Office, Retrieved on December, 10, 214 from: <https://www.cbo.gov/publication/44716>

Center on Budget and Policy Priorities

Last edited by vuxanne; 11.12.2014 at 03:26.
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 03:24
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Magelan spremi se za drzavu nam ovde... Placam 350 dolara da mi kola stoje na ulici, u Indijani nije bio taj porez, placamo svake godien state inspection za kola. A sto se tice puteva, ovde kod mene toll uzimaju samo za tunele tako da su putevi mahom grbavi svuda (okean sta li). A sto se tice gde pare od poreza idu...

Major categories of FY 2013 spending included: Social Security ($803B or 23% of spending), Medicare & Medicaid ($760B or 22%), Defense Department ($608B or 18%), and interest($259B or 7%).

A sto se tice state taxes klikni, kad dodjes ovde, porez ce ti pravo delimicno meni u dzep
Nije Vuxanne poenta u tome.

Naravno da se u svakoj drzavi porez mora placati. To niko ne spori. Poenta je sto je ovde u Illinoisu jedan nevidjeni javasluk i medju dosta nase imigracije zloupotreba socijalnih benefita je totalno drustveno prihvatljiva. Ide dotle da ti se ljudi smeju sto radis i zaradjujes... Pa ono, ako nista, bar u Virdziniji nema nase imigracije toliko. Tvoj jedan dzep cu i da prezivim

Last edited by Magelan; 11.12.2014 at 03:32.
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 03:29
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Nije Vuxanne poenta u tome.

Naravno da se u svakoj drzavi porez mora placati. To niko ne spori. Poenta je sto je ovde u Illinoisu jedan nevidjeni javasluk i medju dosta nase imigracije zloupotreba socijalnih benefita je totalno drustveno prihvatljiva.
Ja mislim da u svakom vecem gradu ima jako mnogo onog sto zovu "projects". Jedan citav underground... Ne samo Medicaid, nego i oni housing assitance programi i ostalo... A da - mislim medju najvisima Detroit, Cikago, a i ovaj moj grad nije nista razlicit po tome...
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 03:35
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja mislim da u svakom vecem gradu ima jako mnogo onog sto zovu "projects". Jedan citav underground... Ne samo Medicaid, nego i oni housing assitance programi i ostalo... A da - mislim medju najvisima Detroit, Cikago, a i ovaj moj grad nije nista razlicit po tome...
Hamptons je poznat po tome, na zalost... Zale se ameri iz Centralne i Severne VA na Hamptons na sav glas. Mada, bio sam letos tamo, nije VA Beach niti ostalih 5 gradova u metro zoni ni prineti ovome ovde.
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 04:53
BanjoPG BanjoPG je offline
Član

Datum prijave: 18.03.2014
Nepromenjeno

Evo moje iskustvo sa Obama Care. Aplicirao za mene i suprugu u martu 2014. Odgovorio da nismo imali prihode u. 2013 i da ocekujemo za 2014 20,000 $ prihoda, dobili benefit za osiguranje 850$ mjesecno, izabrali Blue Cross Silver paket, koji placamo 17.78$ mjesecno za nas dvoje. Paket je odlican, da ne objasnjavam sad, mi smo zadovoljni. Inace , zivimo u Charlotte-u , North Carolina. Sada smo produzili za 2015 i placat cemo 106.60$ mjesecno za isti paket. Mogli smo da izaberemo i neki slabiji paket, koji bi bio besplatan, al mislimo da ovaj vrijedi placati toliko. Preporucujem svima koji dolaze da apliciraju odmah preko healthcare.gov vrlo je jednostavno, saljete im dokaze za provjeru identiteta i posto softverska aplikacija ne funkcionise bas najbolje, a morate se prijaviti online, nakon prijave zovite ih telefonom. Za sve koji dolaze mislim da se mogu prijaviti do 30.04.2015.
Reply With Quote
Staro 11.12.2014, 05:05
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik BanjoPG Prikaz poruke
Evo moje iskustvo sa Obama Care. Aplicirao za mene i suprugu u martu 2014. Odgovorio da nismo imali prihode u. 2013 i da ocekujemo za 2014 20,000 $ prihoda, dobili benefit za osiguranje 850$ mjesecno, izabrali Blue Cross Silver paket, koji placamo 17.78$ mjesecno za nas dvoje. Paket je odlican, da ne objasnjavam sad, mi smo zadovoljni. Inace , zivimo u Charlotte-u , North Carolina. Sada smo produzili za 2015 i placat cemo 106.60$ mjesecno za isti paket. Mogli smo da izaberemo i neki slabiji paket, koji bi bio besplatan, al mislimo da ovaj vrijedi placati toliko. Preporucujem svima koji dolaze da apliciraju odmah preko healthcare.gov vrlo je jednostavno, saljete im dokaze za provjeru identiteta i posto softverska aplikacija ne funkcionise bas najbolje, a morate se prijaviti online, nakon prijave zovite ih telefonom. Za sve koji dolaze mislim da se mogu prijaviti do 30.04.2015.
Vidis, za tebe i mene je odlicna ponuda S druge strane nekima je to previse pa bi za dzabe na socijalno osiguranje... I onda pravac Chicago
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja