ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Utisci o stanovnicima SAD » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.02.2016, 16:51
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Slične stvari sam već čula od drugih ljudi koji su u Čikagu, ali sigurno ima i izuzetaka. S kim se ti družiš tu?
Preselio sam se u Northern Virginia (DC area) pre godinu dana.
U Chgo sam se druzio sa jedno 5 nasih (dragonn i Bode sa foruma, dvoje koje sam upoznao po skolama i jedan drug kog sam znao jos iz Bgd), jedna poljakinja iz skole isto, jedna amerikanka s posla i jedan nigerijac isto kolega. Komsinica Marija, koja mi je bila i cimerka par meseci je 2011. presla za Miami i tada mi se svet blago urusio jer je u tom momentu ona bila jedina sa kojom mi je bilo prijatno da komuniciram. Ove sa posla sam vidjao na poslu, mada bismo izasli par puta godisnje na veceru, dragonn-a sam vidjao svaki dan jer je ziveo u istoj zgradi , a ostale sporadicno... Napravio sam ja tu neku malu ekipu, ali sam od prvog dana kovao plan kako da se iscupam odatle.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kamely Prikaz poruke
Magelan, sve potpisujem! Kao da smo na iste ljude nailazili

Vratila se u Bo, sva u cudu! Otkrila novi svet
Vrlo je moguce da su se mozda isti i preklopili

U mom slucaju DC - pravo otkrice jedne nove dimenzije

Last edited by Magelan; 25.02.2016 at 16:57.
Reply With Quote
Staro 02.03.2016, 16:33
Kamely Kamely je offline
Drug član

Datum prijave: 24.08.2015
US lokacija: Boston/NYC
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ne znam da li je ovo pitanje za ovu temu, ali da li vam je poznat osecaj da sve nekako ide sporo, ili sam ja nestrpljiva Vec trecu nedelju sam ovde i jedva cekam da se zavrti zivot i rutina.

Jel samo moj problem, ili je nekom poznato o cemu pisem
Reply With Quote
Staro 02.03.2016, 19:51
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Odlicna ideja da zapocnemo novu temu

Moderator
Staro 02.03.2016, 23:04
manca manca je offline
Član

Datum prijave: 14.01.2014
Nepromenjeno

Magelan,

U kom kraju zivis u DCu? Mi smo u Arlingtonu, pa ako te put nanese, javi se, pa mozemo u World Of Beer na pivo
Reply With Quote
Staro 07.03.2016, 07:15
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Bas sam bila ove nedelje u Crystal City-iju. Prestonica je prestonica, nema sta.
Reply With Quote
Staro 09.03.2016, 06:19
maki90 maki90 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.05.2014
US lokacija: Portland
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Hmmm hajd da probam nesto da napisem.

Evo krenucu s losim utiscima . Za ovih otprilike 10-11 mjeseci, vozio sam se gradskim prevozom 4-5 puta. Ohhh, dodje ti da povracas kakve sve ljude vidis u tim prevoznim sredstvima. Kad vidis samo kako su obuceni, kako izgledaju, kako su neuredni, koliko je LGBT osoba, beskucnika, koliko vidis glupih faca kazes sebi, Boze gdje sam, kud dodjoh . Nije to toliko lose ali jednostavno ja barem nisam navikao na to a vjerujem mnogi od nas s brdovitog Balkana. To ce mi bas ostati u pamcenju. Kad me neko dodje posjetiti ima da ga vodim da se provoza gradskim prijevozom da vidi sta je Amerika.

Hajd malo o radnim kolegama. Radim u firmi koja ima oko 100-njak radnika. Jedno 80% ima barem 2 braka, djeca iz jednog pa drugog braka, uobicajeno za njih a za nas opet nekako glupo. Nisu bas pretjerano zainteresovani za rad ali zato kukaju na satnice. Firma ima otprilike hajd da kazemo prosjecne satnice ali zato nude prekovremeno pa se fino moze zaraditi. Vecina radnika ne voli da radi taj prekovremeni, iako je placeno 1.5X. Dakle, odrade recimo 2-3 dana na pocetku sedmice koji prekovremeni sat i onda kukaju na to i do kraja sedmice se ispale ranije i na kraju zavrse oko 40h sedmicno. Najbolje bi bilo da rade jedno 3-4 dana, oko 30h s finom satnicom.

Komsiluk, u ulici 4 kuce u vlasnistvu amerikanaca, 2 azijci, 1 rulje i 1 bosnacerosi. Generalno, svako sebi. Sedmicno ako skupis 30 minuta razgovora sa svima je plafon. Rusi i ekipa iz Azije i poslije 15+ godina skoro pa nemaju pojma engleski. Razumiju ok ali prica tj govor, naglasak katastrofa. Amerikacni uglavnom u kuci, ne vidis ih ispred, bas je rijetkost.

Meksikanci i azijci ubjedljivo najgori vozaci, ne znaju jesu li posli ili su dosli.
01.05.2014. - izvučen 2015EU00023xxx
10.06.2014. - DS-260 poslat
23.01.2015. - mail sa zakazanim datumom
12.03.2015. - Intervju zakazan
26.02.2015. - Obavljen ljekarski pregled
12.03.2015. - Obavljen intervju i viza odobrena
16.03.2015. - Kupljena avionska karta

20.04.2015. - Beograd-Amsterdam-Minneapolis-Portland
Reply With Quote
Staro 09.03.2016, 10:15
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Nije mi baš najjasnije kako na tebe utiče to što je neko LGBT ili što ima dva braka iza sebe
Reply With Quote
Staro 09.03.2016, 19:25
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Nije mi baš najjasnije kako na tebe utiče to što je neko LGBT ili što ima dva braka iza sebe
Uze mi rec iz usta, sta ti sad oni smetaju? Kod nas ih ima isto toliko LGBT koji moraju da se asimiliraju i kriju, a jos vise onih sa jednim brakom i n partnera u toku tog braka koji je >>1.
Reply With Quote
Staro 10.03.2016, 07:41
vlatkoMK vlatkoMK je offline
Član

Datum prijave: 17.06.2009
YU lokacija: Skopje
Nepromenjeno

Evo ja cu da odgovorim.(oko LGBT)
To je sprotivno moralnim i etickim vrednostima sa kojima smi svi mi, ukljucujeci i vas, izrasli na Balkanu i normalno je da takve osobe i nivno ponasanje izaziva gadjenje kod nas Balkanaca.

To su dva razlicita moralna sistema isto kao sto americki moralni sistem je razliciti od papua new guineanski moralni sistem.

Tako jedan prosecni amerikanac bi se gadio kanibalizma i incesta u gvinejskog sistema, dok za prosecnog guinejca to bi bilo sasvim normalno i prirodno.
Reply With Quote
Staro 10.03.2016, 14:35
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Evo ja sam odrasla na Balkanu u tom sistemu "moralnih" vrednosti, pa LGBT osobe ne izazivaju kod mene nikakvo gađenje. Imam tri bliska gej prijatelja za koje ne bih ni znala da su gej, da mi se nisu poverili. Ali da ne ide diskusija u pogrešnom smeru - može Srbin da ode sa Balkana ali Balkan iz Srbina ne može, očigledno...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja