![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1) 50-70$ dobar restoran 2) ~10$ starbucks keva ![]() 3) pranje kola 5$ 4) ne znam 5) ulje i filteri ~25 6) ne znam 7) od 15$ pa na vise, clanstvo u biblioteci je besplatno 8) kod nas je parking dz, u centru jedino ako ima nesto onda je 5-8$/h 9) imam "servisera" u kuci tako da... 10) ne znam, necu sigurno na letovanje posle 8 meseci boravka u Americi 11) dobre patike ~50$ ali ima dobrih i za manje 12) ne znam, nemamo decu 13) ne znam, javim ti za 2god kad upisem koledz I sta si sad dobio ovim izvestajem ako smem da pitam? Ja bih volela da sam mogla da dodjem sa 60.000 u dzepu, ali meni kao 23godisnjakinji to je nezamislivo. Da mi se svidja ovde-ne svidja mi se. Ali ne svidja mi se iz razloga sto sam daleko od ljudi koje volim. Ali da, zivim mnogo bolje nego u Srbiji i mnogo opustenije nego moji roditelji u zadnjih 20 godina.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
lepo rece covek...
|
|||
|
|||
![]()
Ma sta pokriva? Ako su mu dve plate po 1300 ili cak i 1600, opet je tanak. I sa 2000$, ne sme kafu da popije, da ga zub zaboli, jebo je jeza.
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled. Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija? Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Ajde lepo spustite loptu i vratite se na temu. Zamolio sam na pocetku, kada sam otvorio ovu temu, da je ideja da ona bude u potpunosti posvecena samo cinjenicama i brojkama, a ne nadmudrivanjima i preganjanjima, na sta ste potrosili dve strane. Vec je bilo slicnih razmena misljenja u drugoj temi, nema potrebe da se isto prenosi ovde. Kao sto sam i tamo napisao - "sit gladnom ne veruje", pa nista necemo postici prepucavanjem ko je u pravu. U potpunosti razumem poziciju koju zatupa Konislav, zeli da izbegne sto je moguce vise stresa i glavobolje na pocetku i to je skroz OK, blago njemu kad moze sebi to da priusti, svi bi to voleli, ali je situacija drugacija, a ne verujem da ce iko odavde da odustane jer ne moze da krene tako "mirno" u novi zivot. Postujete i postujete, a nista ne dokazujete, samo na kraju pocinjete da dizete tenziju i da se vredjate. Tek to nema nikakvog smisla i predstavlja suprotnost onome cemu je forum namenjen. Ja sam naveo neke stavke koje bih voleo da vidim potkrepljene brojkama, Konislav je prosirio listu (manje "zivotnim" i neophodnim troskovima, ali ocekivanim i realnim), pa je skroz OK da i tu vidimo koliko para odlazi. Nadam se da nam nisu potrebna preterana objasnjenja i argumentacije, svi smo do sada shvatili da cene variraju od drzave do drzave, od prodavnice do prodavnice, pa hajde da zaista i VIDIMO kolike su te varijacije i kako je gde. Za sve one koji bi da se i dalje preganjaju i teoretisu, molim vas pisite na drugom mestu.
Unapred hvala!
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
||||
|
||||
![]()
Upravu si dreadnot. Mislim da se trebamo vratiti cinjenicama. Ja sam odgovorila na konislavov post jer jos ne placam stan ni rezije tako da ne znam. A kako citam ostale, sve vise mi se cini da je ovaj Phoenix pravo mjesto za pocetak narocito u ovako losoj ekonomiji.
Sto se tice konislava, meni sve vise izgleda da to posta neki razocarani tinejdzer ili mladic bez perspektive koji samo prodaje pricu. Za ubuduce, konislave nemoj supljirati, ti i dalje prodaji teze kako se bez brda para ne moze doci, ovdje je masa nas koji dokazujemo suprotno. I uzivamo i pijemo kafe i odemo u restoran itd ... Sto se mene tice, I rest my case ...
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
||||
|
||||
![]()
[quote=konislav;13083]Ma sta pokriva? Ako su mu dve plate po 1300 ili cak i 1600, opet je tanak. I sa 2000$, ne sme kafu da popije, da ga zub zaboli, jebo je jeza.
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled. Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija? Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati?[/Q Pvo ne uzmes auto na kredit nego kupis polovno auto od 1500$ max (sluzice te dve do tri godine dok se ne snadjes) Drugo ne saljes dete u vrtic i ne placas vrtic ako nemas para niko te ne tera da ti dete ide u vrtic (radis jednu smenu ti a drugi supruga tj nadjes posao da se preklapas sa smenama tako da je neko uvek sa detetom 0 ovde ustedis tih 600$-900$ Kad oduzmes te troskove od 3250$ koliko si naveo dobijes manje troskove za 1150$, sad vidis kako mislim da se mozes provuci sa dve obicne plate od po 1300-1600$ To treba da vam bude prvi cilj kad dolazite da uspete da opstanete ovde i da ste na pozitivnoj nuli tj da nisi u minusi posle kako se ko snadje. Dalje ako ti mislis da ces odmah ovde da pravis pare i da zivis zivotom boljim negoli tamo gde si sad veruj mi da si u zabludi mnogo je losiji zivot kad dodjes ovde nego li kad si tamo u pocetku ali vise imas mogucnosti kad si ovde nego kad si tamo. Dalje o lekarima ovde niko ne razmislja Ako se razbolis -citaj bankrotirao si, ovde i vece baje bankrotiraju od nas imigranata ako se razbole jer su racuni astronomski i sa osiguranjem a kamoli bez njega, ako imas problema sa zubima lepo uzmes kartu odes u Srbiju i sve zube napravis i jos ti ostane para koliko ovde kostaju popravke zuba ili neki veci radovi na zubima. Ali shvati jednostavno da je to tako i ti tu ne mozes nista da promenis ako se toga bojis onda brate lepo ne dolazis ovde i to ti je to E da da ti pomenu kafu pa kafa ti je ovde cist luksuz ako hoces da pijes pravu Starbucks od 2-5$, cigarete 5$ kutija u gradu 10$, ali to je ovde luksuz koji se placa po meni i treba da je tako. I da se vratim na kraju sa 2600$ mozes da pokrijes osnovne troskove zivota i jos mozda da ti ostane koja stotina dolara, sve preko toga je tvoj licna stvar kako osecas i koliko novaca mozes da napravis. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nikad ja nisam rekao da se bez para ne moze otici, ja samo kazem da to moze biti bolno. I nista vi ne dokazuete meni, niti su meni potrebni dokazi. Ja sam izneo svoje razmisljanje, vi ste izneli svoje razmisljanje i to je to. Covek koji je postavio temu je lepo to razume, samo mi nije jasno kako vi ostali ne mozete razumeti. Mozes ti ici bez para, niko tebi to ne brani. Samo budite posteni pa kazite ljudima kako se tamo zivi bez para ili sa malo para. Kazite ljudima da se sa malo para, mora puno toga odreci. Kazite ljudima da je pozeljno (ako je moguce), da ponesu sto je moguce vise para. Nemojte obmanjivati ljude da im pare ne trebaju i da ih tamo ceka med i mleko ili nekavo blagostanje odmah po dolasku. Dobro je ako idete na kafu i ako uzivate. To je i cilj igre, da sto vise ljudi uziva. Zato sam ja i predlozio ljudima koji nemaju para, a hteli bi da malo vide i luksuz Amerike, da se prikljuce vojsci ili da kao civili odu u Iraq ili Afganistan, da tamo akumuliraju malo "kineticke energije", pa kad se vrate nazad mnogo toga ce im biti lakse. Ko je razumeo, razumeo je. Kome trebaju dodatne inormacije moze da se javi na mail. Citat:
Luksuz treba da se placa i ja se slazem sa tobom, ali taj luksuz cini zivot ispunjenijim, bogatijim i daje vise volje za zivotom. Last edited by konislav; 01.12.2009 at 04:06. |
|
||||
|
||||
![]()
Razumijem ja sve sto si ti rekao, ali nigdje ne vidim da je iko od nas rekao kako je ovde lagodan zivot. Svi smo se sretali sa problemima i razgovarali o njima, ti prikazujes stvari kao da je glavni cilj obmanuti sto vise ljudi da se prijavi na lutriju. Svi imamo svoje razloge za i protiv i snalazimo se. Ko hoce u Irak sa srecom mu, ja imam previse razloga protiv da cak i pomisljam na to, pa makar ovdje radila sve sa tvoje liste klosarskih poslova.
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |