Citat:
Prvobitno poslao korisnik barajevo31
Pročitao sam čitav thread na SC-u. Po komentarima sudeći, bolje ne ići tamo kao programer jer će te pojesti konkurenti - jeftina radna snaga Azije. A i ostale poslove je teško naći. Pa se opet postavlja pitanje, koliko para poneti? A koliko je obavezno ostati u Americi posle dobijanja zelene karte tj. odlaska odavde, pre nego što se vratimo? Znam da postoji neki limit, ali ne znam tačno koliki je.
|
Wow....kakav zakljucak.
Kao prvo, odakle nekom uopste ideja da je azija jeftina? Da, postoje likovi u indiji koji rade za 10$ mesecno, ali tako i posao bude uradjen. Jednom su moji outsourceovali u indiju i to u cak poznatu kompaniju. Nisam imao prilike da vidim rezultat, ali moj sef kada je video kod, rekao mi je "da je to neko dete od 17 godina napisao, rekao bih mu: nemoj ovim da se bavis, nije to za tebe".
Strucnjaka u aziji naravno ima, ali je njihova cena veca od cene dobrog programera iz Srbije. Cak je i prosecna cena programera u Indiji jaca nego prosecnog u Srbiji. Nemojte se zavaravati da je to jeftina radna snaga (bar ne u tom poslu). U Kini naravno ima svega, ali zato su kinezi poznati da kradu sve sto se outsource-uje kod njih, tako da ameri bas i ne vole da salju posao tamo (jer je software ipak jako lako pokrasti). Druga stvar, firma o outsource-ingu razmislja tek onda kada joj ponestane para. Dok ima para, uzima svoje. Sve sto je bitno je da software bude isporucen na vreme. Dzaba ti jeftinija radna snaga ako se to ne desi. Ti gubis milione u tome onda. Tako da, nije to bas tek tako, jer da jeste, ne bi bilo programera u americi.