ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 17.01.2014, 16:51
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Ja ti Dzordz mogu da kazem da sam imala srece sa mojim poslom.Primili me kao maintenance staff - samo jedan mesec od dolaska u Ameriku.Primetila me nas CEO da ja mogu vise od toga,pitala me da im napravim novu web stranu i posle samo godinu dana od cistacice me stavili u kancelariju i evo sad cu da slavim trecu godisnjicu u firmi kao Coordinator of program services.Moja organizacija je non-profit,imamo deo koji radi kao pre-school (za decu od 2 do 5 godina),i moj mladji sin je pohadjao istu.Drugi deo zgrade se sastoji od teretane,sportske sale i bazena.Pa je meni i mojoj porodici sve to besplatno.Moja dva decaka idu na kosarku i karate za sta placam minimalnu cenu.Nju York nam je na 20 milja i kad god zazelimo malo dzungle tamo smo za manje od pola sata voznje vozom,karte su besplatne za decu a za nas po 10 dolara,tako da za 100 dolara mozes da si napravis jedan izlet sa decom do Nju Yorka.Za sve predstave,muzeje,egzibicije uvek mozes da nadjes popuste i kupone na Livinsocial,tako da sa ne puno para mozes da izadjes i da se provedes lepo.Mi uvek nadjemo dobar deal za zoolosku,bioskop ili restoran.
Kad odemo u restoran ne mora to da bude neki elitni,mi smo zadovoljni sa Olive Garden,Chili's ili slicno sto i vise ide sa malom decom a prilicno su jeftini.
Pre nekih 8-9 meseci smo bili na Cruise Trip do Bahama Islands i do Dizni World-a.Krstarenje ide super uz malu decu.Kostalo nas 1600 dolara,8 noci na brodu,jelo i provod sve placeno,a imas izbor da ti cuvaju dete besplatno od 10 ujutro do 10 uvece.
Necu da zvucem jeftino,ali kod nas u Makedoniji nemas bas izbor da biras jeftinije ili skuplje pogotovo kad ides na odmor-t.j.nikad nismo bili na odmoru dok smo ziveli tamo,zato sto je za nas bila naucna fantastika da odvojimo toliko para.Ovde za sve imas izbor,popuste,kartice,promocije i kupone.Cak i da zaradjujem 6 cifara ne mora da se razbacujem,radje bi pomogla nekom sto stvarno treba moju pomoc.
Mogu da kazem da i ovi ljudi oko mene(Amerikanci)rade isto uvek traze dobar deal,bilo da se radi o putovanju,restoranu ili predstavi,a vecinom sto rade zajedno sa mnom imaju 6-cifrenu platu.
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 17:00
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Da hocu jos da dodam sto se tice skola,public schools su besplatne,a od 99 private schools imaju program za stipendije.Tako da ako imas 6 cifrenu platu mozes da si platis punu cenu,a svi nasi prijatelji sto zaradjuju trojno manje mogu da podnesu za skolarinu i vecinom nece biti odbiveni.
Mi licno u delu za pre-scool dodeljujemo veliki broj stipendija za takvu decu svake godine.
Ja da sam na tvom mesto radje bi se informirala za programe u tvojoj zajednici-zasto da bacas 100000 dolara godisnje,pa za par godina covece mozes da odtvoris fabriku u rodnom gradu i da pomognes lokalnoj ekonomiji
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 19:01
dd983 dd983 je offline
Član

Datum prijave: 21.05.2013
US lokacija: NY
YU lokacija: Niš
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Moja pretpostavka je da je usteda bila u ovom delu Stan - jednosoban($1400-$1800)

Sve i daje stan 200 dolara mesecno manje, eto ti dve povratne do Evrope.
moja "racunica" u ovom slucaju se i svodi na polovinu ove rente($700) i polovinu svih troskova koji su "deljivi. Ovo mi lici na onu pricu poznatu u nasem narodu:
plata - 30 'iljada
mesecni troskovi - 40 'iljada
odakle ovih 10 niko ne zna al svi nekako "prezivljavaju". E ako tako moram i ovde neka hvala, ne verujem da bi iko trebao da dolazi s takvim ambicijama i rezijom..

Kako god, ja zivot bez najmanje 50K ne bih u NY mogao ni da zamislim, to je neki apsolutni MINIMUM MINIMUMA za iole normalan zivot za 2 osobe, i to bez nekog prevelikog "talasanja" po raznim shopinzima, putovanjima ili restoranima..
Evo i poente na kraju - ko god ovo cita i namerava da dodje u NY nemoj ni da pomislja bez kalkulacija sa gorepomenutom cifrom da dolazi ovde..
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 19:12
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Pa,ja razumem da svako ima svoju racunicu,ali ne moze svako da proda stan ili imanje kad ga izvuku na lutriji.I nema svako 50000 kesa da bi doso ovde i poceo sve iz pocetka.Ja i moj suprug smo pozajmili pare za karte i prvu rentu,pa smo evo sve prebrodili.Isplatili pare,ziveli normalno i sad smo u procesu kupovine nase prve kuce.Ja ne bih nikome rekla nemoj da pomisljas da ides vamo bez toliko ili onoliko para.Svako zna kolko moze i kolko je spreman da rizikuje.Do sada se nikad jos nismo pokajali sto smo dosli.Jos uvek ima stvari na koje se mi balkanci teze priviknemo ali u globali zivimo mnogo bolje nego u nasoj domovini.
P.S
Imas ti gomilu pravih Amera sto ne stignu ni do 30K godisnje,a vidim zive nekako nisu na ulici.
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 20:25
johnny_nyc's Avatar
johnny_nyc johnny_nyc je offline
Stari vuk

Datum prijave: 26.05.2011
US lokacija: New York
YU lokacija: Rijeka
Nepromenjeno

počelo se ovdje razbacivati sa više nego ozbiljnim ciframa, ljudi moraju znati da je 6-ero znamenkasta plaća i za američke pojmove daleko iznad prosjeka. u nyc imam sestru koja tamo živi 20-ak godina pa znam kako ona živi, koliko zarađuje i šta sve može s tim novcima. ona i muž zajedno imaju cca 90000 $ godišnje (bruto) i od toga su si mogli priuštiti da kupe 2bdr stan u irvigton on hudson (westchester county, koji nije baš jeftin dio), dva nova auta (jedan lease drugi kredit), svako toliko vikend u AC, koje skijanje i svake godine doma, a i na robu se ne troši malo. Ja sam mišljenja zbog svega navedenog da je za bračni papir sve preko 50 k na godinu za početak više nego solidno i da si s time mogu priuštiti bolji život neko šta su imali doma (u to ne ubrajam buđovane s plaćama preko 20-ak tisuća kn jer je njima i ovdje amerika).

06.05.2013. cura izvučena broj 15***
07.06.2013. poslani papiri za KCC
17.06.2013. papiri stigli u KCC
03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu
03.02.2014. interview odgođen
28.02.2014. liječnički odrađen
24.03.2014. novi datum interviewa

24.03.2014. green day
21.08.2014. USA LPR
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 20:39
Coolerka80's Avatar
Coolerka80 Coolerka80 je offline
Drug član

Datum prijave: 10.01.2014
US lokacija: ?
YU lokacija: Leskovac, RS
Nepromenjeno

Drago mi je da ima nekog ko je skroman, ako tako mogu da kazem... kako sam pocela da citam ove postove o potrebnim parama za zivot tamo, i kako su pojedini poceli da se "bacaju" nekim ciframa, nije mi bilo bas sve jedno.
Drago mi je da ima ljudi koji nas ne zastrasuju nekim ciframa, i predstavljaju zivot u USA kao nemogucu misiju.
Pozdrav za Noki
Reply With Quote
Staro 17.01.2014, 21:35
dd983 dd983 je offline
Član

Datum prijave: 21.05.2013
US lokacija: NY
YU lokacija: Niš
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Coolerka80 Prikaz poruke
Drago mi je da ima nekog ko je skroman, ako tako mogu da kazem... kako sam pocela da citam ove postove o potrebnim parama za zivot tamo, i kako su pojedini poceli da se "bacaju" nekim ciframa, nije mi bilo bas sve jedno.
Drago mi je da ima ljudi koji nas ne zastrasuju nekim ciframa, i predstavljaju zivot u USA kao nemogucu misiju.
Pozdrav za Noki
Ja ne zelim da zastrasim nikoga, samo pisem kakvo je realno stanje. Po meni je bolje napisati istinu i realno stanje pa koliko god to surovo delovalo. Podvlacim "delovalo" jer zapravo uopste nije surovo, samo je red mera drugaciji nego kod nas. $50k zaista i nije neka plata, bar za NY i to po coveku a ne po household-u, to moze da se zaradi i na nekim jako prostim poslovima.
Ja sam samo istakao da ovde ne treba dolaziti sa predubedjenjem da je to "nemoguca misija" kao sto pojedini to ovde serviraju i kao da je to ne znam ni ja koliko para(licno znam pojedine nase ljude koji zaradjuju i preko 200k/year a bili u slicnoj situaciji kao i vecina ovde u pocetku). Naravno nisam tvrdio ni sledece "..I nema svako 50000 kesa da bi doso ovde i poceo sve iz pocetka..", to je izvuceno iz konteksta.
Ako bilo ko hoce da poslusa savet od mene to je da treba svo slobodno vreme pre dolaska ovde da usmeri na ucenje engleskog jezika i izgovora. Znam masu ljudi koji su ovde dosta dugo, ali kad progovore na engleskom ne bi im dali vise od 2 meseca boravka van svoje domovine a kamo li u zemlji engleskog govornog podrucja. Misljenja sam da ako ne zbog sebe ono zbog nekog postovanja prema toj zemlji koja te "prima" treba savladati jezik. Bez obzira da li je u pitanju Nemacka, Francuska, Japan ili Amerika.
Reply With Quote
Staro 18.01.2014, 02:01
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Pa bas to,i ja hocu da prikazem realno stanje.Ne znaci da cim dodjes u Ameriku ima da zivis ko Kim Kardasijan.Nisam imala dosta stvari ni kod kuce i ne moram i sada.Platim svaki mesec kosarku za dete,ali nemoram 100 dolara na smart telefon,imam obicni net10 15 dolara mesecno,sasvim dovoljno sluzi svrsi,cak ima i internet koji uopste i ne koristim
Reply With Quote
Staro 18.01.2014, 02:18
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Moram samo na brzinu da se izvinim moderatorima i administratoru,nije mi bio cilj da reklamiram bilo koji brand-mozete odstraniti moju prethodnu poruku
Reply With Quote
Staro 18.01.2014, 03:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Sve zavisi kako je ko naucio da zivi i sta ga cini srecnim. Ili ces upasti u ovaj potrosacki mod i ziveti vecito u dugovima do guse kao sto vecina ovde zivi - nista stvarno nema 100 % sve je neki kredit. Ili ces ostaviti onog stedisu u sebi, pa uvek trositi malo manje nego sto imas, i nema zime, ako naidje neka nepogoda da moze da se premosti...

Koliko god da imas, trosices. Sa svakim rastom u dohotku, prvo sto ce ti biti veci porezi, a drugo bice veci i prohtevi.

Tako da na ovo pitanje u imenu teme samo postoji jedan odgovor: "Relativno".
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja