Niste član? Učlanite se...

Zašto se učlaniti?

Članovi sajta ZelenaLutrija.com imaju pristup (pored onoga što mogu videti i posetioci):

  • opširnim člancima i uputstvima
  • praćenju svoje prijave na Lutriju
  • praćenju "liste zadataka" za uspešnu imigraciju
  • besplatnu pomoć oko prijave na Lutriju

Šta ako se ne učlanim?

Svi posetioci sajta mogu se informisati o:

  • načinima prijave na Lutriju za Zelenu Kartu
  • kompletnoj proceduri imigracije putem Lutrije američke vlade
  • tome šta čini imigraciju u USA/SAD
  • lokacijama u USA/SAD

Imate nalog? Ulogujte se...

Ako želite da koristite napredne opcije sajta ili da pišete na forumu, morate se učlaniti, odnosno otvoriti svoj nalog. Učlanjenje je besplatno!
 
Osnove Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Put do državljanstva

Statistike foruma

Teme: 1 643
Poruke: 80 100

Forum za imigraciju (ENGL)

Proces kojim nosilac Zelene Karte postaje državljanin USA se naziva Naturalization. Uzimanjem američkog državljanstva prihvatate sve obaveze koje uz to dolaze: obavezujete se da ćete postovati USA i njen Ustav, kao i njene zakone. Obavezujete se da ćete biti lojalni samo Americi i da odričete lojalnost svim drugim zemljama u kojima ste živeli, kao i zemlji u kojoj ste rođeni. Obavezujete se da ćete se, ukoliko se to od vas zatraži u određenim uslovima, odreći svih drugih državljanstava. Obavezujete se da ćete braniti USA ukoliko se to od vas zatraži. Obavezujete se da ćete služiti u poroti kada se to od vas zatraži kao i da ćete poštovati različitosti kojima se USA ponosi: druge religije, različito mišljenje, kao i pripadnike drugih nacija. Za uzvrat, dobijate sva prava i privilegije koje imaju američki državljani. Uzimanjem državljanstva dobićete pravo glasate i da se kandidujete na izborima (svim osim predsedničkim), pravo prioriteta da uselite članove najuže porodice u USA, pravo da putujete sa američkim pasošem i pravo da aplicirate za federalne poslove. 

Kao nosilac Zelene Karte, dobijate pravo da aplicirate za državljanstvo 90 dana pre punih pet godina neprikidnog boravka u zemlji – ovo se obično u brošurama koje pojašnjavaju proces navodi da treba da budete Continious Resident. Uslov je da niste boravili van zemlje duže od šest meseci godišnje. Svi nosioci Zelenih Karti koji planiraju da napuste zemlju na duže od godinudana treba da apliciraju za Dozvolu za Ponovni Ulazak u USA odnosno Re-entry Permit (Form I-131), ali ovo ne znači da ćete zadržati status  neprekidnog boravka neophodan za apliciranje za državljanstvo. Ukoliko ostanete predugo van zemlje, može da se desi da vam ne dozvole da se vratite: predug boravak van zemlje može da dovede do zaključka da ste odustali od Zelene Karte. Mada se dešava da se povratnicima „progleda kroz prste“ (studentima, trudnicama, religioznim radnicima), daleko je češći slučaj oduzimanja statusa. Apliciranje za Re-entry Permit će vam svakako pomoći da zadržite Zelenu Kartu ali nakon povratka morate ponovo da čekate pet godina za sticanje prava za državljanstvo. Ukoliko ste boravili u USA tri godine i onda aplicirali za I-131 i bili van zemlje godinu i po dana – tri godine vam se ne racunaju u uslov za dobijanje državljanstva. Računa vam se 364 dana i onda treba da cekate jos četiri godine i jedan dan (s tim da možete da podnesete aplikaciju 90 dana ranije). Ovu aplikaciju možete podneti u USA pre nego što izađete iz zemlje a ne kasnije. Ambasade ne prihvataju ovu aplikaciju. 

Aplikacija za državljanstvo je forma N-400. Pored svega ostalog, u odgovorima na pitanja u aplikaciji treba da navedete sve boravke van zemlje pa i ako ste putovali na samo jedan dan u Meksiko ili Kanadu. Takođe treba da tačno odgovorite na sva pitanja o kriminalnoj prošlosti ili hapšenjima pa čak i ako niste osuđivani. Eventualne osude ne znače automatski da vam neće odobriti državljanstvo, ali ukoliko lažete o tome sigurno hoće. Za sve koji su služili vojni rok u vreme ratova na prostorima bivše Jugoslavije bitno je da iskreno odgovore na sva pitanja jer ako se uspostavi da navodi nisu istiniti posledica može biti ne samo odbijanje aplikacije za državljanstvo već i oduzimanje Zelene Karte. Budite sigurni da će vaše odgovore na aplikaciji uporediti sa vašim odgovorima na intervjuu u Ambasadi pre dobijanja Zelene Karte. Ukoliko se odgovori ne poklapaju, imaju pravo i da istraže da li ste osnovano dobili Zelenu Kartu na prvom mestu. Treba da navedete svaki posao koji ste radili do tada, pa makar i ako je ste radili samo nedelju dana ’ podaci koje navodite biće upoređeni sa poreskom datotekom. 

Popunjenu aplikaciju i nadoknadu za procesovanje koja sada iznosi $595 i $80 za biometrijsko uzimanje otisaka prstiju treba da pošaljete kancelariji USCIS koja je nadležna za vašu državu. Ček šaljete naslovljen na Department of Homeland Security. Na poleđini čeka treba da se napiše A broj sa Zelene Karte. S obzirom na to da su pri administraticnoj obradi moguće greške, nemojte sa aplikacijom slati Money Order – pošaljite lični ček čije unovčavanje možete da pratite preko bankovnog računa. Kada je naplaćen od strane USCIS, odštampajte poništeni ček sa sajta svoje banke. Često se desi da se Money Order uknjiži na pogrešno ime – mogu da prođu meseci pre nego što saznate da je došlo do greške a nakon toga procedura zahteva banci da uđe u trag uplati je dugotrajna. Ličnim čekom, s druge strane, je vrlo lako dokazati da ste sve uplatili na vreme. Ukoliko ček nije naplaćen u roku od tri nedelje nakon što ste poslali aplikaciju – to je dobar znak da treba da pozovete USCIS da proverite o čemu se radi.  

Sa aplikacijom se šalje fotokopija obe strane Zelene karte, kao i dve fotografije na čijoj su poleđini ispisani A brojevi sa Zelene Karte. Ukoliko ste bili u braku ranije, pošaljite dokaz o okončanju tog braka. Ukoliko ste boravili van zemlje duže od šest meseci, pošaljite dokaz da se niste odrekli svog statusa u USA kao što je kopija poreske prijave ili dokaz o urednom plaćanju stanarine za vreme boravka van zemlje. Pripadnici muškog pola treba da prilože pismo iz Selective Service bez obzira da li su duženi da se registruju za vojnu mobilizaciju ili ne. 

Nakon podnošenja aplikacije, dobićete pismenu notifikaciju o prijemu aplikacije i podatke o broju svog slučaja kojim svoj status možete proveravati on-line na sajtu USCIS. Na istom strani možete proveriti koliko traje procesovanje aplikacije. Sledeća notifikacija će biti o tome kada i gde treba da date otiske prstiju nakon čeka sledi provera vaših podataka. Kada je provera završena, dobićete pismo koje vas obaveštava kada i gde imate ispit za državljanstvo. Može da se desi i da vam zatraže dodatne podatke. Tokom intervjua, biće proveravano vaše znanje engleskog jezika, poznavanje američke istorije i Ustava, kao i vaš karakter. Saznaćete odmah da li ste uspešno prošli intervju ali ne mora da znači da ćete zakletvu položiti istog dana - obično vam naknadno jave datum i mesto. Polaganje zakletve je grupno i tada će vam oduzeti Zelenu Kartu i uručiti Certificate of Citizenship. Ponudiće vam da odmah aplicirate za pasoš ali je mudrije da to uradite lično u lokalnoj pošti i sprečite mešanje dokumenata i eventualne greške koje se obično dešavaju pri prijemu nekoliko stotina zahteva u isto vreme.

Detaljno uputstvo preuzmite na sajtu USCIS.

Pitanja i Odgovori

Za koliko vremena se dobija državljanstvo nakon podnosenja zahteva? 

USCIS je primio neverovatno mnogo zahteva za uzimanje državljanstva neposredno pre poslednjeg povećanja cena. Ovo je uticalo na produženje uobičajenog vremena potrebnog za obradu zahteva, tako da je sada potrebno od 5-14 meseci (zavisno od nadležnog Centra za obradu). Tacno vreme za svaki centar pojedinaćno možete proveriti ovde ili ovde (USCIS).

Jedan od načina dobijanja državljanstva je i putem braka. Da li brak mora da se sklopi u USA? Kako se podnosi zahtev za vereničku vizu? Koliko treba vremena za obradu zahteva? Koja je procedura nakon sklapanja braka?

Američki državljanin sam bira da li će se venčati u USA ili u nekoj drugoj zemlji. Ukoliko resi da to uradi ovde, potrebno je podneti peticiju za Vereničku vizu (K-1) i takođe i za maloletnu decu verenika/ce (K-2). Važno je napomenuti da ovu peticiju može da podnese samo američki državljanin a ne i osobe koje žive u USA sa Zelenom Kartom. Takođe, K-1 viza ne može da se radi za osobe koje su već u USA. Verenička viza ima strogo definisanu namenu – da omoguci vereniku/ci da doputuje u USA kako bi brak bio sklopljen. Ova viza ne sluzi da omogući verenicima da provode vreme zajedno – zato su mnogi podnosioci i odbijeni jer pogresno razumeju namenu ove vize. Viza se izdaje na 90 dana i ukoliko se brak ne sklopi u tom periodu, verenik/ca mora da se vrati u svoju zemlju. US državljanin podnosi peticiju za Verenicku vizu – forma I-129F. Vremenski period za obradu peticije je oko 5 meseci ali se razlikuje od države do države. Nakon toga se šalju podaci u nadležnu ambasadu koja kontaktira verenika/cu da može da podnese zahtev za Vereničku vizu. Ostale procedure u ambasadama su iste kao i za sve ne-imigrantske vize (isti način zakazivanja intervjua). Nakon sto se sklopi brak, podnosi se Zahtev za promenu statusa I-485 (ne mora da se izađe iz USA). Odmah nakon ulaska u USA, cak i pre braka, može da se podnese Zahtev za dozvolu za rad – forma I-765. Dozvola traje 90 dana koliko i Verenicka viza ali dobijanjem Zelene Karte ova dozvola više neće biti potrebna.

 

Koga da pitam za sve što me zanima?

Najbolja, i daleko najsigurnija opcija je da nazovete ambasadu u Vašoj zemlji (preko koje Vas i procesuiraju), ili USCIS ako ste već u USA i pitate direktno njih. Za svako pitanje, oni će Vam dati odgovor na koji možete da se oslonite (ne zaboravite da zabeležite ime osobe sa kojom razgovarate).
Ukoliko želite nas nešto da pitate, to možete učiniti ovde. Takođe, na forumu ovoga sajta možete naći iskustva ljudi koji su tu proceduru prošli (ili nisu). Ne uzimajte sve odgovore za konačne ako mislite da je Vaša situacija u bilo kom slučaju specifična.

Poslednja poseta:
Danas u 14:52
Donacije
Ponude
Pratite nas
Partneri