Niste član? Učlanite se...

Zašto se učlaniti?

Članovi sajta ZelenaLutrija.com imaju pristup (pored onoga što mogu videti i posetioci):

  • opširnim člancima i uputstvima
  • praćenju svoje prijave na Lutriju
  • praćenju "liste zadataka" za uspešnu imigraciju
  • besplatnu pomoć oko prijave na Lutriju

Šta ako se ne učlanim?

Svi posetioci sajta mogu se informisati o:

  • načinima prijave na Lutriju za Zelenu Kartu
  • kompletnoj proceduri imigracije putem Lutrije američke vlade
  • tome šta čini imigraciju u USA/SAD
  • lokacijama u USA/SAD

Imate nalog? Ulogujte se...

Ako želite da koristite napredne opcije sajta ili da pišete na forumu, morate se učlaniti, odnosno otvoriti svoj nalog. Učlanjenje je besplatno!
 

Zdravstveno osiguranje - Medical Insurance

Statistike foruma

Teme: 1 643
Poruke: 80 100

Forum za imigraciju (ENGL)

Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite Zdravstveno osiguranje za sebe i porodicu preko posla, a niste u mogućnosti ni da dobijete državnu pomoć u ovom polju, jedini izbor vam je da kupite individualnu polisu direktno od jedne od osiguravajućih kompanija. Kao i sa svim ostalim osiguranjima, pre nego što krenete u potragu bitno je da analizirate svoje potrebe i prioritete, kao i da se upoznate sa terminologijom i bitnim stavkama u ovoj vrsti osiguranja. 

Covered Services Mnoge polise, pogotovo zdravstvene, imaju razna ograničenja. Proverite da li ponuđena polisa isključuje neke vrste medicinskih tretmana. 

Deductible Ovo je iznos koji plaćate sami, pre nego sto osiguravajuća kompanija preuzme plaćanje. Iznosi mogu biti veoma različiti i kreću se od $500 do $5,000. 

Co-payments Nakon sto platite Deductible, ukoliko ga ponuđena polisa uopšte ima, ovo je iznos koji plaćate pri svakoj poseti lekaru. Takođe treba da se raspitate da li osiguravajuća kompanija pokriva celi iznos preostalih troškova ili samo procenat. 

Out-of-Pocket Maximum Podatak da li polisa ima godišnji limit je veoma bitan. Deductible i Co-payment se obično ne obračunavaju u ukupan iznos koji je limitiran, već samo ukupan trošak osiguravajuće kompanije. 

Pre-existing Conditions Mnogi planovi ne pokrivaju tretmane ya postojece bolesti. Ako ste u toj situaciji, proucite vasa prava koje vam garantovantuje HIPAA (the Health Insurance Portability and Accountability Act). 

Provider Network Proverite da li su lekari koje bi ste hteli da izaberet da vas leče pokriveni ovim planom. Ako nisu, proverite koliki bi bili dodatni izdaci za vas ukoliko želite kod njih da se lečite, odnosno da li su polisom pokriveni samo lekari “in-network” ili i “out-of-network”. Ovu informaciju vam može dati i izabrani lekar. 

Ukoliko niste sigurni da možete da napravite pravi izbor, sastanite se sa lokalnim agentom za prodaju osiguranja. Kad razmatrate svoje opcije, imajte u vidu da zdravstveno osiguranje kupujete najviše za slučaj da se razbolite, mada je i preventive veoma bitna. Neke polise koje vam izgledaju prihvatljivo dok ste zdravi, mogu da vam naprave velike dugove u slučaju bolesti ili povreda. Budite veoma obazrivi sa planovima koji vam ne nude pravo osiguranje već popuste, takozvane Discount programe. Generalno, ovo nije dobar izbor i državne agencije koje regulišu oblast zdravtvenog osiguranja ne preporučuju ove programe. Naravno, proverite da li je osiguravajuća kompanija sa kojom pregovarate licencirana u vašoj državi i da li postoje prigovori na rad kompanije. Obavezno se raspitajte o svojim zakonskim pravima – ovo može dosta da vam pomogne pri kupovini osiguranja tokom pregovora sa osiguravajućim kompanijama. Ukoliko i posle traženja pomoći od agenta niste u mogućnosti da kupite osiguranje, probajte i sa sledecim opcijama: 

Low-Cost Primary Health Care Lokalne bolnice su možda sposobne da vam pomognu da kupite jeftinije zdravstveno osiguranje. Ove klinike vrlo cesto nude i besplatne preglede određenim danima. 

Help with Hospital Bills Ukoliko nemate osiguranje, postoje non-for-profit bolnice koje su ybog svog poreskog statusa obavezne da vam pruže pomoć. Neke države ih čak uslovljavaju da pruže besplatne usluge ukoliko dokažete da nemate primanja iznad regulisanih limita. Ono što je bitno da nipošto ne smete ignorisati račun koji dobijete iz bolnice – platite makar $10 ali to neće biti problem kao što bi bio da ne platite ničta. U međuvremenu, zakažite sastanak sa administracijom bolnice kako bi se dogovorili oko dinamike plaćanja i eventualnog smanjenja računa. Najgore što možete da uradite je da ne platite ništa. 

State Pharmacy Assistance Programs Mnoge države imaju ovaj program koji pomaže osobama sa niskim prihodima da kupe lekove po sniženim cenama. Samo određene farmacije učestvuju u ovim programima.

 

Koga da pitam za sve što me zanima?

Najbolja, i daleko najsigurnija opcija je da nazovete ambasadu u Vašoj zemlji (preko koje Vas i procesuiraju), ili USCIS ako ste već u USA i pitate direktno njih. Za svako pitanje, oni će Vam dati odgovor na koji možete da se oslonite (ne zaboravite da zabeležite ime osobe sa kojom razgovarate).
Ukoliko želite nas nešto da pitate, to možete učiniti ovde. Takođe, na forumu ovoga sajta možete naći iskustva ljudi koji su tu proceduru prošli (ili nisu). Ne uzimajte sve odgovore za konačne ako mislite da je Vaša situacija u bilo kom slučaju specifična.

Poslednja poseta:
Danas u 14:46
Donacije
Ponude
Pratite nas
Partneri